«Αφγανιστάν-Πληγωμένος Τόπος» στην ΕΡΤ3

«Αφγανιστάν-Πληγωμένος Τόπος» στην ΕΡΤ3
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια σειρά ντοκιμαντέρ για την ταλαιπωρημένη, από τις χρόνιες συγκρούσεις, χώρα.

28 Αυγούστου 2021

Με τη διεθνή επικαιρότητα να είναι στραμμένη στα όσα γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στο Αφγανιστάν, και την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, το τρίτο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης θα προβάλλει την παραγωγή διάρκειας 4 επεισοδίων «Αφγανιστάν-Πληγωμένος Τόπος», σε σκηνοθεσία Marcel Mettelsiefen και Mayte Carrasco. Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη και μέχρι την Πέμπτη στις 21.00, ενώ το τελευταίο επεισόδιο θα προβληθεί την Παρασκευή στις 23.00.

Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ που αφηγήται την ιστορία μιας 40ετούς σύγκρουσης που ταλαιπωρεί μέχρι σήμερα το Αφγανιστάν, η οποία περιλαμβάνει τις μάχες με τους Σοβιετικούς, την πρώτη περίοδο διοίκησης των Ταλιμπάν, την 11η Σεπτεμβρίου και τα γεγονότα που ακολούθησαν. Στην κάμερα μιλούν αφγανοί πολίτες και πολεμιστές, άνδρες και γυναίκες, κάτοικοι της χώρας αλλά και ξένοι, καταθέτοντας τα όσα έζησαν, οι οποίες θα συνοδεύονται από αρχειακό υλικό που αποκαλύφθηκε στο Αφγανιστάν, τη Ρωσία και τον αραβικό κόσμο.

Τα επεισόδια του ντοκιμαντέρ είναι τα εξής:

Επεισόδιο 1ο: «Βασίλειο» («Kingdom»)
Τη δεκαετία του ΄60, το Αφγανιστάν διχαζόταν ανάμεσα στη δυτικοποιημένη ελίτ και την παραδοσιακή εν πολλοίς φτωχή πλειονότητα του πληθυσμού. Μία κομμουνιστική επανάσταση έβαλε φωτιά σε αυτές τις αντιθέσεις.

Επεισόδιο 2ο: «Τζιχάντ» («Jihad»)
Το 1979, ο σοβιετικός στρατός μπήκε στο Αφγανιστάν. Ως αντίδραση, οι Αφγανοί κήρυξαν Τζιχάντ κατά των άπιστων εισβολέων. Το «σοβιετικό Βιετνάμ» ξεκίνησε.

Επεισόδιο 3ο: «Ταλιμπάν» («Taliban»)
Ο σοβιετικός στρατός αποσύρθηκε από το Αφγανιστάν, αλλά ο πόλεμος συνεχίστηκε ανάμεσα στους ηγέτες των Μουτζαχεντίν. Στη χώρα επικράτησε χάος, μέχρι που αναδύθηκε μία νέα δύναμη: οι Ταλιμπάν.

Επεισόδιο 4ο: «Παγίδα» («Trap»)
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου και την ανατροπή των Ταλιμπάν, μία διεθνής συμμαχία επιχείρησε να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη δημοκρατία στο Αφγανιστάν. Αλλά η ελπίδα δεν κράτησε για πολύ.

(φώτο: Guardian)