Το ανώτατο δικαστήριο της Λευκορωσίας διέλυσε την (μόνη) ένωση συντακτών της χώρας

Το ανώτατο δικαστήριο της Λευκορωσίας διέλυσε την (μόνη) ένωση συντακτών της χώρας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επίσημη φίμωση των ΜΜΕ από το καθεστώς Λουκασένκο.

31 Αυγούστου 2021

Λίγους μήνες μετά την κινηματογραφική σύλληψη του δημοσιογράφου Roman Protasevich, η ελευθερία του Τύπου στη Λευκορωσία δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα. Το ανώτατο λευκορωσικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα τη διάλυση της BAJ, της μόνης ένωσης συντακτών που υπήρχε στη χώρα εδώ και πάνω από 25 χρόνια, η οποία εκπροσωπούσε πάνω από 1300 εργαζόμενους στα τοπικά media. Η Ευρωπαϊκή (EFJ) και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), οι οποίες ήταν παρούσες στην επίμαχη δίκη, την χαρακτήρισαν ως «παρωδία της δικαιοσύνης». Όπως επισημαίνει ο EFJ στο στόχαστρο του καθεστώτος έχουν μπει και άλλες οργανώσεις της Λευκορωσίας που σχετίζονται με τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, της παροχής βοήθειας σε ηλικιωμένους κ.ά.

«Αφού διοργάνωσε νοθευμένες εκλογές για να κρατήσει τον εαυτό του στην εξουσία, ο Λευκορώσος δικτάτορας Αλεξάντερ Λουκασένκο προχώρησε σε μια πλήρη διάλυση των δομών της κοινωνίας της χώρας. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πογκρόμ που θα έπρεπε να κινητοποιήσει τους διεθνείς οργανισμούς. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ και τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν αποφασιστικά. Οι δυνάμεις καταστολής πρέπει να τιμωρηθούν πολύ σκληρά», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Mogens Blicher Bjerregård.

«Ο δικτάτορας (σ.σ. ο Λουκασένκο) κάνει πολύ μεγάλο λάθος αν νομίζει ότι αυτή η δίκη θα θέσει τέλος στις ενέργειες της BAJ. Θα παράσχουμε βοήθεια έτσι ώστε να συνεχιστούν η ύπαρξη και οι δραστηριότητές της. Η BAJ δεν θα τα παρατήσει ποτέ. Η BAJ παραμένει περισσότερο από ποτέ, για εμάς, ο ένας και μοναδικός οργανισμός των δημοσιογράφων της Λευκορωσίας. Η BAJ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα media, γενικά. Έχουν ήδη δρομολογηθεί πρωτοβουλίες για να κινητοποιηθούν οι επικεφαλής της BAJ και τα μέλη της», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Ricardo Gutiérrez.