«Δεν αντέχει ούτε μία δύσκολη ερώτηση»

«Δεν αντέχει ούτε μία δύσκολη ερώτηση»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δίκαια παράπονα για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

13 Σεπτεμβρίου 2021

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε τα ΜΜΕ που του κάνουν αντιπολίτευση και δεν τους έδωσε το δικαίωμα να (του) κάνουν ερωτήσεις. Οι διαμαρτυρίες, αναπόφευκτα, είναι πολλές. Το σκίτσο είναι του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το Tvxs.gr.

Η «δημοκρατία» στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Δημοκρατία με Autocue»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός «θερμοκηπίου». Δεν αντέχει ούτε μία δύσκολη ερώτηση. Λειτουργεί μόνο σε απόλυτα ελεγχόμενο και «στεγανό» περιβάλλον. Οποιαδήποτε χαραμάδα... ελευθερίας μπορεί να τον εκθέσει ανεπανόρθωτα και να ρηγματώσει περαιτέρω το προφίλ που του έχουν φιλοτεχνήσει -πάντα με το αζημίωτο- οι επιχειρήσεις κατασκευής εντυπώσεων, που αυτοπαρουσιάζονται ως «μέσα ενημέρωσης»… Ο Κ. Μητσοτάκης διαμορφώνει γύρω του και γύρω από το περιβάλλον του μία νοσηρή κατάσταση. Αποφεύγει τον δημόσιο έλεγχο, πολεμά την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, επιβραβεύει τη δουλοπρέπεια με μετρητά από πακέτα τύπου Πέτσα και νεκρώνει τους θεσμούς, στερώντας τους το αληθές περιεχόμενό τους και αφήνοντας μόνο μια επίφαση, ένα άνευ ουσίας περιτύλιγμα. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε τον λόγο στη «δημοκρατία», διότι η εφημερίδα μας δεν ακολουθεί τον δρόμο του... autocue, αλλά της συστηματικής και επίμονης αναζήτησης της αλήθειας. Κάνουμε δημοσιογραφία, όχι δημόσιες σχέσεις.

 

H «Εφημερίδα των Συντακτών»

Δεκάδες οι ερωτήσεις σήμερα στον κ. Μητσοτάκη, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ. Δεκάδες αλλά μόνο τρία αντιπολιτευτικά μέσα (αν δεν κάνω λάθος) πήραν το δικαίωμα να κάνουν ερώτηση: η «Εφημερίδα των Συντακτών», η «Αυγή» και το News24/7. Κανένας άλλος. Δεν λέω πως κάποιες ερωτήσεις συναδέλφων από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δεν ήταν μια χαρά και καίριες (όπως αυτή του Κώστα Γιαννακίδη από το Protagon), λέω πως δικαίωμα για ερώτηση πήραν σχεδόν αποκλειστικά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» πήρε ερώτηση μιάμιση ώρα μετά το ξεκίνημα της συνέντευξης, ενώ η «Αυγή» και το News24/7 λίγο πριν το τέλος της. Την ώρα δηλαδή που πολύ κόσμος θα είχε σταματήσει να παρακολουθεί, λόγω φυσικά και των κοινότοπων απαντήσεων του πρωθυπουργού.
Τόσο πολύ φοβάται ο κ. Μητσοτάκης τους δημοσιογράφους, τόσο λίγη εμπιστοσύνη έχει στον εαυτό του; Πόσο προστατευμένος πια από τα αντίπαλα ΜΜΕ;
Είναι και θέμα δημοκρατίας, ωστόσο αυτές οι συνεντεύξεις Τύπου. Αλλά η Ελλάδα είναι πολύ πίσω πια σε θέματα δημοκρατίας (και ελευθερίας του Τύπου). Αυτή η αντιδημοκρατική κυβέρνηση μας πάει πολύ πίσω ως χώρα...

 

Ο Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis.gr

Η απόφαση είναι σαφές πως δεν ανήκει στον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο αυτό δεν έλαβε ερώτηση ούτε το iEidiseis, ενώ έλαβαν δικαίωμα ερώτησης ιστοσελίδες με πολύ μικρότερη επισκεψιμότητα! Αυτό που δεν καταλαβαίνουν στο Μαξίμου, όπου υπάρχουν και υπηρετούν τον πρωθυπουργό ουκ ολίγοι δημοσιογράφοι, είναι ότι η απήχηση των μέσων ενημέρωσης δεν εξαρτάται από το αν θα τους δώσει ο πρωθυπουργός μια ερώτηση στη ΔΕΘ, για να τα δείξει η τηλεόραση! Η βιωσιμότητά τους και η απήχησή τους εξαρτάται από το πόσο αντικειμενικά προσπαθούν να είναι, από το πόσο προσπαθούν να εκφράσουν νέα ρεύματα ιδεών από τον κόσμο ολόκληρο, από το πόσο δεν εργάζονται για το ένα ή το άλλο κόμμα ή το ένα ή το άλλο οικονομικό συμφέρον, αλλά αν το κριτήριό τους είναι τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της. Το iEidiseis και ο υπογράφων, ως απεσταλμένος του στη ΔΕΘ, δεν πρόκειται να ανταλλάξουν μια ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με αντάλλαγμα να καταπίνουν τις ειδήσεις αμάσητα! Και θα συνεχίσουν να ασκούν τη δημοσιογραφία, χωρίς να κατασκευάζουν θέματα, χωρίς να κάνουν προσωπικές επιθέσεις, με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της.

 

Οι Τυπολογίες

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού είχε ένταση και σκληρές ερωτήσεις από τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης. Επί ΝΔ απουσιάζουν και τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης και οι σκληρές ερωτήσεις και απαντήσεις.

 

O Σπύρος Γκουτζάνης στο Documento

Είναι η πρώτη φορά που τα μέσα ενημέρωσης που έχουν αντιπολιτευτική ή κριτική διάθεση έναντι της ΝΔ και του αρχηγού της αντιμετωπίζονται με τόσο αντιδημοκρατικό και φοβικό τρόπο. Στην πραγματικότητα υφίστανται αποκλεισμό. Το Documento, η πλέον αντιπολιτευτική φωνή στο χώρο των ΜΜΕ για τέταρτη συνεχή χρονιά αποκλείστηκε από τον κ. Μητσοτάκη στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Μπορεί το Documento να μην του αρέσει -σε όλους τους πρωθυπουργούς κάποια μέσα ενημέρωσης δεν αρέσουν-, είναι δεδομένο ότι η κριτική που του ασκεί όχι μόνο για τα πολιτικά ζητήματα αλλά και για τα θέματα της προσωπικής διαχείρισης της εξουσίας, τον εκνευρίζει.
Κυρίως τον ενοχλεί ο έλεγχος, η δημοσιογραφία της λογοδοσίας που ασκεί η εφημερίδα, ότι του απευθύνεται ως τον εκλεγμένο πρωθυπουργό που υφίσταται την δημοκρατική βάσανο της λογοδοσίας. Άλλωστε αυτή αποτελεί και την πεμπτουσία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην αντέχει τον έλεγχο για τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία και για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία, συμπεριφέρεται ωσάν να είναι υπεράνω ελέγχου. Μόνο που έτσι υποβαθμίζει την λειτουργία ακόμη και αυτής της «κολοβομένης» δημοκρατίας μας. Το αν του αρέσει ένα μέσο ενημέρωσης είναι αδιάφορο. Είναι πρωθυπουργός της χώρας και οφείλει να αντιμετωπίσει με ακριβοδίκαιο τρόπο όλα τα μέσα ενημέρωσης, και κυρίως τα πιο σκληρά απέναντί του. Για να μην μένουν σκιές για τον ίδιο και για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Για μην δίνει δικαιώματα, όπως λέει απλά ο λαός μας.