Δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα από την «Αφύλαχτη Διάβαση»

Δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα από την «Αφύλαχτη Διάβαση»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μεγάλο αφιέρωμα διάρκειας τριών εβδομάδων στο Πρώτο Πρόγραμμα 105.8.

19 Ιανουαρίου 2022

Με αφορμή την διεθνή ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου, το ενημερωτικό δημόσιο ραδιόφωνο και η «Αφύλαχτη Διάβαση» έχουν ετοιμάσει δύο ντοκιμαντέρ, σε έρευνα και παρουσίαση του Θωμά Σίδερη, για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στη σύγχρονη ιστορία. Η πρώτη παραγωγή έχει τίτλο «Οι Εβραίοι στη Μέκκα του καπνού» και θα μεταδοθεί σε δύο μέρη, και η δεύτερη έχει τίτλο «Το εργοτάξιο». Και τα δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ θα μεταδοθούν από το Πρώτο Πρόγραμμα 105.8 τα τρία ερχόμενα Σάββατα, από τις 13.00 έως τις 14.00. Αναλυτικά:

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

«ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ» (α' μέρος)
Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην αφήγηση του Ιωσήφ Μεβωράχ και ξετυλίγει το νήμα της μακραίωνης ιστορίας των Εβραίων της Καβάλας, εστιάζοντας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και μέχρι την εξόντωση του συνόλου της Εβραϊκής Κοινότητας στο κολαστήριο της Τρεμπλίνκα, στην Πολωνία. Η συνεισφορά των αστών εύπορων Εβραίων καπνεμπόρων στην τοπική και εθνική οικονομία, τα καπνομάγαζα της Καβάλας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου αλλά και οι Εβραίοι καπνεργάτες και η συγκρότηση του καπνεργατικού κινήματος είναι μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν στο ντοκιμαντέρ, εμπλουτισμένα με προφορικές μαρτυρίες και πλούσιο τεκμηριωτικό υλικό.

29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

«ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ» (β' μέρος)

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

«ΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ»
Κατά τη διάρκεια του 1943, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μοσχοκαρυάς Φθιώτιδας, δημιουργείται το χειρότερο κάτεργο της Ελλάδας, όπου έως και 500 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν επίπεδο χώρο στάθμευσης για τους σιδηροδρομικούς συρμούς. Με την ολοκλήρωση του έργου, σκελετωμένοι πλέον από τις απάνθρωπες συνθήκες και την πείνα, όσοι έχουν επιζήσει εκτελούνται και θάβονται σε μαζικό τάφο.