Η ΕΡΤ σε υψηλή αποστολή

Η ΕΡΤ σε υψηλή αποστολή
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δευτέρα βράδυ για μία απευθείας συναυλία από τη Δήλο και ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

26 Μαΐου 2022

Τη συναυλία της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO), που θα πραγματοποιηθεί στη Δήλο τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, για την προστασία του πλανήτη μας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, θα μεταδώσει απευθείας η ΕΡΤ2 και το ERTFLIX, στις 20:30. Την ίδια ώρα, η συναυλία θα προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στις 30 Μαΐου, το εμβληματικό νησί της Δήλου ξαναζωντανεύει με την επίσημη έναρξη του ALPHA MISSION – ΔELOS. Πρόκειται για μια συλλογική πρωτοβουλία που συνδυάζει τις δυνάμεις της Μυθολογίας, της Τέχνης, του Διαστήματος και της Τεχνολογίας για να ευαισθητοποιήσει σε παγκόσμιο επίπεδο για την επείγουσα ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας.

Για πρώτη φορά η Δήλος υποδέχεται μια ορχήστρα κλασικής μουσικής. Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς, και σολίστες την ουκρανικής καταγωγής, ανερχόμενο αστέρι, Diana Tishchenko (βιολί) και τον Έλληνα δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα), συμμετέχουν στη συναυλία με τίτλο «Οι (αβέβαιες) Τέσσερις Εποχές» που σχεδιάστηκε ειδικά για να υπογραμμίσει την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του πλανήτη αν δεν δράσουμε άμεσα.

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά (20:30 EEST) στο ARTE, στην ΕΡΤ2 και θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο site και τα social media του Μεγάρου και σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, θα μεταδοθεί στην κυριακάτικη τηλεοπτική συναυλία του ARTE στις 5 Ιουνίου, στις 17:25 (CET) στη Γερμανία και 18:25 (CET) στη Γαλλία. Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη στο arte.tv από τις 30 Μαΐου έως το τέλος Αυγούστου για να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

#########################

Πιο πριν, στις 8, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει πάλι στην ΕΡΤ2 ένα ντοκουμέντο οπτικοακουστικής κληρονομιάς, από τη σειρά ενημερωτικών εκπομπών για θέματα πολιτισμού, «Έκτακτη Έκδοση» της δημοσιογράφου Δήμητρας Γκουντούνα. Πρόκειται για επεισόδιο με σπάνια και αποκλειστική συνέντευξη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, στη Δήμητρα Γκουντούνα, το οποίο μεταδόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1990 από την ΕΤ1, μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 1996 από την Αθήνα.
Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης αποκαλύπτει τους δικούς του δρόμους της μουσικής, μιλάει για την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη μουσική. Τα γυρίσματα έγιναν στο Sound Studio, στη Λεωφόρο Μεσογείων στον Χολαργό και στο σπίτι του, στην οδό Μελεάγρου στο Κολωνάκι. Ο Β. Παπαθανασίου είχε αδυναμία στις παραδοσιακές μουσικές της Ηπείρου και για τη συγκεκριμένη ηχογράφηση είχε καλέσει μερικές από τις σημαντικότερες φωνές του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού της εποχής.
Ο Β. Παπαθανασίου μπροστά στην κάμερα συνθέτει και εκτελεί σε ζωντανή ηχογράφηση. Παρεμβάλλονται πλάνα από τον θάλαμο ηχοληψίας, όπου τεχνικοί παρακολουθούν και ο ηχολήπτης Νίκος Δεσποτίδης επιβλέπει τη διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ακούμε μέρη της συνέντευξης του Παπαθανασίου, ο οποίος εξηγεί πως δίνει σπάνια συνεντεύξεις μια και όλοι μιλούν και όλοι τα γνωρίζουν όλα, ενώ προσθέτει ότι δεν αποφεύγει τη δημοσιότητα, απλώς δεν ασχολείται μ’ αυτήν.
Αξίζει να σημειωθεί ως ενδεικτική της σεμνότητας και της συστολής του απέναντι στη δημοσιότητα, η μόνη στιγμή που ο Β. Παπαθανασίου μιλάει μπροστά στην κάμερα, είναι στο τέλος της ηχογράφησης, όταν ρωτάει με αγωνία τον ηχολήπτη αν έχει καταγράψει τη σύνθεση και ικανοποιημένος από τη θετική απάντηση, καλεί τη Δ. Γκουντούνα να αποχωρήσουν από το στούντιο.

Diana Tishchenko, photo by Anastasia Vodchenko