Σε φεστιβάλ της Αρμενίας τα «Ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» του Θωμά Σίδερη

Σε φεστιβάλ της Αρμενίας τα «Ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» του Θωμά Σίδερη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συνεχίζει το «ταξίδι» του στο εξωτερικό το αντιπολεμικό ντοκιμαντέρ.

12 Ιουλίου 2022

Μετά τη Βουλγαρία και το φεστιβάλ RIFE, το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη «Τα ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» θα προβληθεί στην μια από τις δύο χώρες που ενεπλάκησαν στον σχετικά πρόσφατο πόλεμο για την πολύπαθη περιοχή του Καυκάσου. Η παραγωγή του δημοσιογράφου της Φωνής της Ελλάδας είναι στο πρόγραμμα ενός από τα καλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ διεθνώς, του Golden Apricot International Film Festival που θα διεξαχθεί στο Ερεβάν της Αρμενίας. Η προβολή της θα γίνει σήμερα στις 18.30.

Τα «Ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» είναι ένα αντιπολεμικό ντοκιμαντέρ, που διερευνά την κατάσταση στην περιοχή πριν και μετά την συμφωνία του 2020 και από τις δύο πλευρές, των Αρμένιων και των Αζέρων. Ωστόσο, επικεντρώνεται περισσότερο στο δράμα των ανθρώπων που ζουν εκεί, και όχι στην γεωπολιτική διάσταση της διένεξης μεταξύ των δύο χωρών.

«Η ταινία μιλά για τα δεινά που προκαλεί ο πόλεμος. Το ρόδι από σύμβολο χαράς και ευημερίας γίνεται σύμβολο του θανάτου. Ωστόσο μέσα από τα θραύσματα του χώρου και της μνήμης προσπαθεί να καταγράψει την ελπίδα για το αύριο στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μέσα από την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων. Ένα αγόρι από το Αζερμπαϊτζάν και ένα κορίτσι από την Αρμενία, μέσα από τη σιωπή τους και κυρίως μέσα από τα ρόδια που κρατούν, στέλνουν το μήνυμα ότι τα ρόδια και οι ροδιές ανήκουν σε όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό ΔΤ για το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ.

(φώτο: phoenixtour.org)