Ηταν ένας ειδεχθής επιθετικός πόλεμος

Ηταν ένας ειδεχθής επιθετικός πόλεμος
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Roger Waters γράφει ανοιχτή επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

28 Σεπτεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Ο συνιδρυτής των Pink Floyd Roger Waters μοιράστηκε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προτρέποντας για μια λύση που θα έθετε τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος διεξήχθη από τους Ρώσους στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα σχόλια έρχονται λίγες εβδομάδες μετά την ανοιχτή επιστολή που έγραψε ο Waters προς την Ολένα Ζελένσκα, την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας και σύζυγο του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην οποία καταδίκαζε τα δυτικά έθνη που προμηθεύουν με όπλα την ουκρανική αντίσταση και προέτρεπε σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών που θα κατέληγε σε κατάπαυση του πυρός. Ανέφερε επίσης τους "ακραίους εθνικιστές" ως ένα από τα ζητήματα που "έβαλαν τη χώρα σας στο δρόμο για αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο", αναφερόμενη στους ισχυρισμούς του Πούτιν ως πρόσχημα για τον πόλεμο, ο οποίος ήταν να "αποναζικοποιήσει" την Ουκρανία. Η Ζελένσκα απάντησε κατευθύνοντας τον Waters να ζητήσει την ειρήνη από τη Ρωσική Ομοσπονδία αντί να την αναζητήσει από την πλευρά της Ουκρανίας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ανοιχτής επιστολής, οι συναυλίες του Waters στην Πολωνία ακυρώθηκαν, αν και ο διοργανωτής (Live Nation Poland) δεν έκανε κάποια δήλωση που να εξηγεί την απόφαση εκείνη τη στιγμή. Στη συνέχεια, ο μουσικός μοιράστηκε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέφερε, εν μέρει, ότι ένας δημοτικός σύμβουλος στην Κρακοβία "απείλησε να πραγματοποιήσει μια συνεδρίαση ζητώντας από το συμβούλιο να με κηρύξει 'Persona non grata' επειδή οι δημόσιες προσπάθειές μου να ενθαρρύνω όλους τους εμπλεκόμενους στον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να εργαστούν για μια ειρήνη με διαπραγματεύσεις, αντί να κλιμακώσουν τα πράγματα προς ένα πικρό τέλος που θα μπορούσε να είναι πυρηνικός πόλεμος και το τέλος όλης της ζωής σε αυτόν τον πλανήτη".

Τώρα, ο Waters έγραψε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Πούτιν, με αφορμή την απάντηση της Πρώτης Κυρίας της Ουκρανίας.

Στο μήνυμα (που εμφανίζεται ολόκληρο παρακάτω), ο Waters ρωτά τον Πούτιν αν θα ήθελε "να δει και να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος". Λειτουργώντας με την υπόθεση ότι ο Πούτιν θα απαντήσει "Ναι", το 79χρονο είδωλο των Pink Floyd συνεχίζει: "Αν βγείτε και πείτε: "Επίσης, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει περαιτέρω εδαφικά συμφέροντα πέρα από την ασφάλεια των ρωσόφωνων πληθυσμών της Κριμαίας, του Ντόνετσκ και του Λουμπάνσκ", αυτό θα βοηθούσε επίσης". Στη συνέχεια, ο Waters περιγράφει τον πόλεμο του Πούτιν ως έναν πόλεμο που τον αιφνιδίασε και τον χαρακτηρίζει ως "ειδεχθή επιθετικό πόλεμο, είτε προκλήθηκε είτε όχι". Ελπίζει τώρα σε μια απάντηση από τον Ρώσο πρόεδρο και ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν ένα βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια για μια ειρηνική λύση.

Ακολουθεί η επιστολή παρακάτω.

Roger Waters
Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσφατα διάβασα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία ρωτούσαν γιατί έχω γράψει στην κυρία Olena Zelenska αλλά όχι στον κ. Vladimir Putin; Πολύ καλή ερώτηση, χαίρομαι που με ρωτήσατε, ορίστε.

Η ανοιχτή επιστολή του Roger Waters προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αγαπητέ πρόεδρε Πούτιν, από τότε που η Ρωσική Ομοσπονδία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, προσπάθησα να χρησιμοποιήσω τη μικρή μου επιρροή για να ενθαρρύνω την κατάπαυση του πυρός και μια διπλωματική διευθέτηση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφάλειας τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην προσπάθειά μου αυτή έγραψα δύο ανοικτές επιστολές προς την κυρία Olena Zelenska, τη σύζυγο του Ουκρανού Προέδρου. Οι επιστολές αυτές είναι εύκολα προσβάσιμες στο διαδίκτυο. Μου ζητείται ολοένα και περισσότερο να γράψω και σε εσάς, οπότε ξεκινάμε. Πρώτον, θα θέλατε να δείτε ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο; Αν απαντούσατε και λέγατε: "Ναι, παρακαλώ". Αυτό θα διευκόλυνε αμέσως τα πράγματα. Αν βγαίνατε και λέγατε: "Επίσης, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει κανένα περαιτέρω εδαφικό συμφέρον πέρα από την ασφάλεια των ρωσόφωνων πληθυσμών της Κριμαίας, του Ντονέτσκ και του Λουμπάνσκ". Αυτό θα βοηθούσε επίσης. Το λέω αυτό επειδή, γνωρίζω κάποιους ανθρώπους που πιστεύουν ότι θέλετε να κατακλύσετε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινώντας από την Πολωνία και τα υπόλοιπα κράτη της Βαλτικής. Αν το θέλετε, άντε γαμ.... τε, και θα μπορούσαμε κάλλιστα να σταματήσουμε όλοι να παίζουμε το απελπιστικά επικίνδυνο παιχνίδι της πυρηνικών , με το οποίο τα γεράκια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού φαίνεται να νιώθουν τόσο άνετα, και να το κάνουμε. Ναι, να τινάξουμε ο ένας τον άλλον και τον κόσμο στον αέρα. Το πρόβλημα είναι ότι έχω παιδιά και εγγόνια, όπως και οι περισσότεροι από τους αδελφούς και τις αδελφές μου σε όλο τον κόσμο, και κανείς μας δεν θα απολάμβανε αυτό το αποτέλεσμα. Γι' αυτό, παρακαλώ, κύριε Πούτιν, κάντε μου τη χάρη και δώστε μας αυτή τη διαβεβαίωση.

Εντάξει, πίσω στο τραπέζι, αν διάβασα σωστά τις προηγούμενες ομιλίες σας, θα θέλατε να διαπραγματευτείτε μια κατάσταση ουδετερότητας για μια κυρίαρχη γειτονική Ουκρανία; Είναι αυτό σωστό; Υποθέτοντας ότι μια τέτοια ειρήνη θα μπορούσε να διαπραγματευτεί, θα έπρεπε να περιλαμβάνει μια απολύτως δεσμευτική συμφωνία να μην εισβάλει ποτέ ξανά σε κανέναν. Ξέρω, ξέρω, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εισβάλλουν σε άλλες κυρίαρχες χώρες εν ριπή οφθαλμού ή για μερικά βαρέλια πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε κι εσείς, η εισβολή σας στην Ουκρανία με εξέπληξε εντελώς, ήταν ένας ειδεχθής επιθετικός πόλεμος, είτε προκλήθηκε είτε όχι.
Όταν η κυρία Ζελένσκα μου απάντησε μέσω Twitter, εξεπλάγην πολύ και συγκινήθηκα πολύ, αν μου απαντούσατε, θα σας σεβόμουν πολύ γι' αυτό και θα το θεωρούσα ως μια έντιμη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση προς μια βιώσιμη ειρήνη.

Με εκτίμηση
Roger Waters