Ακούστε την πρώτη ηχογράφηση (take) του Tomorrow Never Knows των Beatles

Ακούστε την πρώτη ηχογράφηση (take) του Tomorrow Never Knows των Beatles
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη δημοσιότητα, από το επερχόμενο Revolver box set.

01 Οκτωβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Αυτή η αρχική λήψη ηχογραφήθηκε στις 6 Απριλίου 1966, στο Studio Three των EMI Studios, το οποίο αργότερα θα γινόταν Abbey Road Studios. Ήταν η πρώτη ηχογράφηση του συγκροτήματος για το Revolver. "Δεν είχαμε καμία αίσθηση της σπουδαιότητας αυτού που κάναμε", θυμήθηκε αργότερα ο ηχολήπτης Geoff Emerick. "Όλα έμοιαζαν τότε λίγο - πολύ διασκέδαση για καλό σκοπό - αλλά αυτό που δημιουργήσαμε εκείνο το απόγευμα ήταν στην πραγματικότητα ο πρόδρομος της σημερινής μουσικής με beat-and-loop".

Τον Ιούνιο του 1966, περίπου ένα μήνα πριν κυκλοφορήσει το Revolver, ο Paul McCartney εξήγησε το κομμάτι στο NME: "Το κάναμε επειδή εγώ, τουλάχιστον, έχω βαρεθεί να κάνω ήχους που οι άνθρωποι μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν ξανακούσει".

Τον περασμένο μήνα, σε μια εκδήλωση, ας πούμε, πρώτης ακρόασης στη Νέα Υόρκη, ο παραγωγός Giles Martin (γιος του παραγωγού του Revolver, George Martin) έπαιξε μια επιλογή κομματιών από το επερχόμενο box set, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα outtakes και πρώιμες ηχογραφήσεις. Η συλλογή, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη για προπαραγγελία, θα κυκλοφορήσει στις 28 Οκτωβρίου.

"Μου [δόθηκαν] τα κλειδιά του Abbey Road και του θησαυροφυλακίου των Beatles και μου επετράπη να μπω στα tapes των ηχογραφήσεων ", δήλωσε ο Giles Martin. "Και είναι απλά καταπληκτικό. Είναι ένα τόσο καταπληκτικό σύνολο δουλειάς. Υπάρχει τόση ενέργεια που βγαίνει από όλα τα tapes. Ο δικός μου ρόλος είναι κάτι σαν: Όλοι πρέπει να μπορούν να ακούσουν αυτή την ενέργεια".