Ο Bono αποκαλύπτει ότι έχει δεχτεί απειλές

Ο Bono αποκαλύπτει ότι έχει δεχτεί απειλές
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από τον IRA, γκάνγκστερ του Δουβλίνου και την ακροδεξιά

19 Οκτωβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Ο frontman των U2 Bono αποκάλυψε ότι η ειλικρινής στάση του και η επιτυχία του τον έχουν κάνει στόχο απειλών (δολοφονικές απειλές όσο και απειλές απαγωγής). Ο Bono μιλούσε στο Cheltenham Literature Festival των Times και The Sunday Times για το επερχόμενο βιβλίο με τα απομνημονεύματά του, Surrender: 40 Songs, One Story όταν έκανε τις παραπάνω αποκαλύψεις που κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Αρθρο στους The Times αναφέρει ότι η αντίθεση των U2 προς τις παραστρατιωτικές οργανώσεις στις δεκαετίες του '80 και του '90 είχε εμποδίσει τις ευκαιρίες συγκέντρωσης χρημάτων του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού στις ΗΠΑ και ότι ο Gerry Adams - τότε ηγέτης του Sinn Féin, του πολιτικού βραχίονα του IRA - είχε επικρίνει τη φιλο-ειρηνική στάση του συγκροτήματος. Ο Bono αποκαλύπτει ότι η Special Branch - ο κλάδος της αστυνομίας που είναι υπεύθυνος για την εθνική ασφάλεια - τον είχε ενημερώσει ότι η οικογένειά του ήταν στόχος.

Ο Bono αποκάλυψε επίσης ότι ένας αρχηγός συμμορίας στο Δουβλίνο είχε καταστρώσει ένα περίτεχνο σχέδιο απαγωγής που αφορούσε τις κόρες του και ότι η συμμορία πέρασε αρκετούς μήνες παρακολουθώντας το σπίτι του.

Η τρίτη απειλή προήλθε από την αμερικανική ακροδεξιά, στον απόηχο της επιτυχίας του single Pride (In the Name of Love) των U2 το 1984, ένα τραγούδι γραμμένο για τον Martin Luther King Jr. Περιοδεύοντας στην Αριζόνα τη δεκαετία του 1980, οι U2 δώρισαν χρήματα σε ένα ταμείο για την παραπομπή του κυβερνήτη της πολιτείας Evan Metcam, ο οποίος είχε εκδώσει ένα διάταγμα που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργήθει μια γιορτή για τον Martin Luther King Jr στην πολιτεία.

Πριν από την συναυλία, ο Bono προειδοποιήθηκε ότι αν τραγουδούσε τον στίχο στο Pride για τη δολοφονία του King, "δεν θα έφτανε μέχρι το τέλος του τραγουδιού". Ο Bono αποφάσισε να προχωρήσει και απάντησε τραγουδόντας τους στίχους: "Shot rings out in the Memphis sky, Free at last, they took your life, they could not take your pride" πριν κλείσει τα μάτια του.

Ο Bono είπε: "Κοίταξα ψηλά και δεν μπορούσα να δω το πλήθος γιατί ο [μπασίστας] Adam Clayton στεκόταν μπροστά μου και ήταν εκεί για όλη τη στροφή".

Τον επόμενο μήνα ο Bono θα επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία σε μια μίνι περιοδεία για την προώθηση του Surrender: 40 Songs, One Story, για κάτι που υπόσχεται ότι θα είναι "μια βραδιά με λόγια, μουσική και λίγη αταξία". Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει την 1η Νοεμβρίου από τον εκδοτικό οίκο Hutchinson Heinemann.