Προσπάθεια «κερδοσκοπίας» από το θάνατο του Kurt Cobain

Προσπάθεια «κερδοσκοπίας» από το θάνατο του Kurt Cobain
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι κληρονόμοι του frontman των Nirvana καταγγέλλουν την Royal Opera House.

20 Οκτωβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Οι κληρονόμοι του εκλιπόντος frontman των Nirvana Kurt Cobain καταφέρονται εναντίον της απόφασης της Royal Opera House να ανεβάσει μια παραγωγή βασισμένη στην ταινία Last Days του 2005 του Gus Van Sant, η οποία βασίζεται κατά προσέγγιση στις τελευταίες ώρες του Cobain στο Seattle.

Η ιστοσελίδα της Royal Opera House έχει να πει τα εξής για την παραγωγή, η οποία ανέβηκε από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου: «Βασισμένη στην ταινία Last Days, αυτή η στοιχειωτική παγκόσμια πρεμιέρα φέρνει μια σύγχρονη ιστορία αυτοκαταστροφής στη σκηνή της όπερας. Ο Blake, ένας μουσικός, απέδρασε πρόσφατα από το κέντρο αποτοξίνωσης για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Αλλά στοιχειώνεται από αντικείμενα, επισκέπτες και αναμνήσεις που τον αποσπούν από τον πραγματικό του σκοπό - την αυτοκαταστροφή. Διασκευασμένη από την ταινία του 2005 του Gus Van Sant που βασίζεται στις τελευταίες ημέρες του Kurt Cobain, αυτή η νέα όπερα βυθίζεται στο μαρτύριο που δημιούργησε έναν σύγχρονο μύθο».

Η παραγωγή απέσπασε κριτικές 4 αστέρων από την Guardian και τους Times και 5 αστέρων από την Independent, η οποία την χαρακτήρισε "εξαιρετική", γράφοντας: "το έργο είναι γεμάτο μυστήρια, τα οποία αντλούν τη δύναμή τους από το ότι δεν εξηγούνται".

Σε δήλωση που δόθηκε στη Daily Mail, οι κληρονόμοι του Cobain αναφέρουν: "Αυτή η παράσταση δημιουργήθηκε και γράφτηκε χωρίς την άδεια ή τη συμβολή των κληρονόμων Cobain. Δυστυχώς, πρόκειται για μια μη εξουσιοδοτημένη προσπάθεια που επιδιώκει να επωφεληθεί και να ωφεληθεί από μια σύντομη συνάντηση που έλαβε χώρα πριν από τριάντα χρόνια".

Ο συν-σκηνοθέτης της όπερας Matt Copson δήλωσε στον Guardian: «Νομίζω ότι αυτό που την κάνει ενδιαφέρουσα και, κυρίως, αυτό που την κάνει ενδιαφέρουσα το 2022 -το οποίο είναι πολύ διαφορετικό ακόμη και από την εποχή που γυρίστηκε η ταινία- είναι η συνάφεια και η επικράτηση αυτού του αρχέτυπου που φαίνεται, σε μένα τουλάχιστον, να λέει κάτι για τη σύγχρονη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όλοι. Μιλάτε με οποιονδήποτε νέο - όλοι είναι εκτεθειμένοι σε βαθμό που δεν ήταν πριν, και υπάρχουν ζητήματα ιδιωτικότητας που τίθενται συνεχώς. Η βασική ιδέα του "Είμαι άτομο ή μέλος της κοινωνίας; Μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα ή όχι; Τι σημαίνει καν να εκφράζεσαι; Τι είναι η ελευθερία; Νομίζω ότι ο λόγος για τον οποίο αυτό το αρχέτυπο, αυτή η φιγούρα του Kurt, παραμένει επίκαιρη είναι επειδή κατέδειξε τόσο έντονα αυτό το παράδοξο. Είχε τόσες πολλές αντιθέσεις μέσα του. Το σημείωμα αυτοκτονίας του λέει, 'Αγαπώ τους ανθρώπους πάρα πολύ', ενώ στη συνέχεια λέει, 'Μισώ τους ανθρώπους'. Είναι σαν ένα κινούμενο παράδοξο, και νομίζω ότι αυτές είναι πολύ σημαντικές και όμορφες φιγούρες για εμάς που πρέπει να παλέψουμε, γιατί είναι μια ακρότητα αυτού που εγώ προσωπικά νιώθω συνέχεια».