Ο Keith Richards επιλέγει τα καλύτερα συγκροτήματα στον κόσμο

Ο Keith Richards επιλέγει τα καλύτερα συγκροτήματα στον κόσμο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Living Legends

02 Νοεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Το 2008, οι Stones φιλοξένησαν ένα project στο κανάλι τους στο YouTube με τίτλο "Living Legends". Για το αφιέρωμα, ο Richards ανέλαβε να απαριθμήσει μερικά από τα συγκροτήματα που θεωρούσε ως τα καλύτερα όλων των εποχών. Πρώτα απ' όλα, επέλεξε τον Elvis Presley και την μπάντα που τον συνόδευε, τους Hillbilly Cats.

"Προσωπικά θα ξεκινούσα μάλλον με τους The Hillbily Cats, το συγκρότημα του Elvis", ξεκίνησε ο Richards. "[Ο κιθαρίστας] Scotty Moore, [ο ντράμερ] D.J Fontana και [ο μπασίστας] Bill Black. Τα πιο καταπληκτικά πράγματα, και ήταν πολύ νωρίς".

Ο Richards δήλωσε περαιτέρω την αγάπη του για τον Elvis και τους Hillbilly cats σε μια συνομιλία του 2001 με το Classic Albums. "Το χτύπησε σαν βόμβα", είπε. "Ήταν σαν ο κόσμος να πέρασε από το ασπρόμαυρο στο έγχρωμο. Υποθέτω ότι ήταν η πρώτη λευκή μπάντα που άκουσε κανείς με έναν καλό τραγουδιστή που ήταν καλός. Είχαν το ρυθμό. Το ωραίο με τον Elvis ήταν ότι κατά κάποιον τρόπο τους έκανε όλους να γίνουν ένα [και έκανε τους ανθρώπους να σκεφτούν] 'ίσως μπορείς να το κάνεις'".
Επίσης πρόσθεσε: "Ενδιαφερόμουν τόσο για το συγκρότημα όσο και για τον Elvis. Οπότε απλά τον θεωρούσα μέρος του, ξέρεις, τον Bill Black, τον Scotty Moore και τον D.J. Επειδή οι πρώτοι [δίσκοι] δεν είχαν ντραμς, αυτό είναι το αστείο, είναι ο βασιλιάς του Rock and Roll και μερικοί από τους πρώτους δίσκους του δεν έχουν στην πραγματικότητα ντραμς".

"Την ίδια στιγμή, η μπάντα του Dave Bartholomew που υποστήριζε τον Little Richard, τον Fats Domino - ήταν [επίσης] μια σπουδαία μπάντα", πρόσθεσε ο Richards.

Μην κάνοντας καμία προσπάθεια να αποφύγει το αναπόφευκτο, ο Richards ανέφερε και τους Beatles κατά τη διάρκεια της ομιλίας του "Living Legends". "Οι Beatles, προφανώς! Θέλω να πω, κατά κάποιο τρόπο τους πετάω μέσα, προφανώς. Πάντα παγιδεύομαι με αυτό το 'Your Top Five Favourites' και όλα τα σχετικά, επειδή καταλαβαίνω ότι θα αφήσω κάποιους έξω. Το άλλο είναι οι X-Pensive Winos [γέλια]".

Το 2003, ο Richards μίλησε μόνο για τις καλές αναμνήσεις από τη σχέση των Stones με τους Beatles, απαντώντας σε μια ερώτηση θαυμαστή στην ιστοσελίδα του "Ask Keith". "Ο John ήταν ένας ιδιαίτερα καλός μου φίλος", θυμήθηκε. "Ιστορίες που δεν μπορούν να ειπωθούν [γέλια]. Ο George ήταν ένας υπέροχος τύπος... Και έχουμε τον Paul και τον Ringo... Ο Paul... άριστος τραγουδοποιός! Και ο Ringo... τι τύπος, τι σταθερό backbeat".

"Ήρθαν να μας δουν να παίζουμε, παίζαμε σε μια παμπ στο Station Hotel στο Ρίτσμοντ, αυτή ήταν η συναυλία μας", πρόσθεσε, θυμούμενος μια από τις πρώτες τους συναντήσεις. "Ήταν η μοναδική που είχαμε πραγματικά, και όλοι περνούσαν καλά και γυρνάω και είναι εκεί αυτοί οι τέσσερις τύποι με μαύρα δερμάτινα πανωφόρια που στέκονται εκεί... "Ω γαμώτο, κοίτα ποιος είναι εδώ!". Αυτό έγινε λίγο μετά το 'Love Me Do'. Εννοώ ότι αυτό ήταν πολύ νωρίς. Ήταν τέλη του '62, αρχές του '63. Από τότε, ήμασταν πάντα καλοί φίλοι. Όταν [οι Beatles] έβγαζαν καινούργιο single, πάντα φροντίζαμε να μην συγκρουόμαστε γιατί εκείνη την εποχή, ήταν σαν να έπρεπε να βγάζεις καινούργιο single κάθε δύο μήνες.

"Συνεργαζόμασταν ο ένας με τον άλλο, έτσι ώστε να μην πηγαίνουμε αντιμέτωποι, γιατί έξω, φαινόταν ότι "είσαι είτε Beatles είτε Stones", ποτέ οι δύο δεν θα συναντηθούν... μαλακίες. Θέλω να πω, μεταξύ των δύο συγκροτημάτων δεν υπήρχε ποτέ η αίσθηση του ανταγωνισμού, ήταν συνεργασία", κατέληξε, βάζοντας στο χρονοντούλαπο τις πανάρχαιες φήμες.

Ο τελευταίος μουσικός που ανέφερε ο Richards ως έναν από τους αγαπημένους του όλων των εποχών ήταν ο Steve Marriott, ο τραγουδιστής των Small Faces. "Πάντα μου άρεσε ο Steve Marriott, πολύ από την άποψη των Άγγλων. Ξέρετε, οι Small Faces και μετά είχε τους Humble Pie. Δεν θα πω, όπως οι Led Zeppelin, οι The Who, οι Black Sabbath, θα έλεγα μόνο ψέματα- δεν είναι οι αγαπημένοι μου. Είναι όλοι καλοί, τους ξέρω, είναι όλοι καλοί μουσικοί και τα πάντα, αλλά ως συγκρότημα, όχι".

Σε μια συνέντευξη του 1983 που δημοσιεύτηκε από το Best Classic Bands, ο αδικοχαμένος Marriott μίλησε για τη στενή και μοναδική φιλία του με τον Richards. "Με αγαπάει", διακήρυξε. "Ήταν πάντα στο πλευρό μου. Με έβγαλε από την τρύπα (εννοώντας την αφάνεια). Οπότε θα είναι κοντά μου ό,τι κι αν συμβεί. Είτε παίζει κιθάρα, είτε πατάει κουμπιά, ποιος νοιάζεται; Θα γράψω στο οπισθόφυλλο του [νέου] άλμπουμ μου με μεγάλα μαύρα γράμματα: "Σ' ευχαριστώ, Keith, που με έβγαλες με εγγύηση!". Ο μάνατζερ μου ο Moe μου λέει, "Πάρε τον Keith, πάρε τον Keith!" και είπα, "Γάμα το - για μια φορά στη ζωή μου θα ήθελα να πάρω τον Keith και να πω απλά, "Τι κάνεις;" αντί, "Ο Keith με βοήθησε να κάνω αυτό, ο Keith με βοήθησε να κάνω εκείνο"".