ΟΣΔΕΛ εναντίον ΕΣΗΕΑ (σχεδόν, εναντίον)

ΟΣΔΕΛ εναντίον ΕΣΗΕΑ (σχεδόν, εναντίον)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για το νέο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης.

03 Νοεμβρίου 2022

 

Για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων είναι το ζήτημα και την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τη σύσταση οργανισμού για τη συλλογική διαχείριση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων με την επωνυμία «Ξενοφών».

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) έστειλε επιστολή στα μέλη του ώστε να τους ενημερώσει για τον ΟΣΔ «Ξενοφών» του οποίου εκκρεμεί η έγκριση λειτουργίας του από τον ΟΠΙ, ώστε στη συνέχεια, να ξεκινήσει και τη δραστηριότητά του.

 

Γράφει ο ΟΣΔΕΛ

 

Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που είναι ασαφή και θα πρέπει να διευκρινιστούν, όπως οι τομείς δραστηριότητας του ΟΣΔ «Ξενοφών», σε ποιο βαθμό θα υπάρχει επικάλυψη με τη δραστηριότητα του ΟΣΔΕΛ, αν θα επιδιωχθεί συνεργασία με τον ΟΣΔΕΛ ή όχι, το επιχειρηματικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του -το οποίο είναι απαραίτητο για να λάβει και την αναγκαία άδεια λειτουργίας- κ.ο.κ.

Ο ΟΣΔΕΛ εκπροσωπεί, από το 1997 έτος ίδρυσής του, μεταξύ των άλλων δημιουργών έργων λόγου και τους δημοσιογράφους. Σήμερα, περισσότεροι από 900 δημοσιογράφοι είναι συμβασιούχοι του Οργανισμού. Την ίδια στιγμή, οι δημοσιογράφοι εκπροσωπούνται στο ΔΣ του ΟΣΔΕΛ από τον Ανδρέα Παναγόπουλο, μέλος της ΕΣΗΕΑ, ενώ και ο Κώστας Κατσουλάρης, γενικός γραμματέας του ΔΣ, είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ που έχει εκλεγεί με την ιδιότητα του συγγραφέα. Παράλληλα, μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας με ξένους ΟΣΔ, διαχειρίζεται και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων του εξωτερικού.

Ο ΟΣΔΕΛ, μετά από συστηματική και πολύχρονη εργασία, έχει αναπτύξει τις απαιτούμενες υποδομές, έχει επενδύσει στην κατάρτιση στελεχών και έχει αναπτύξει κορυφαία τεχνογνωσία στον τομέα της συλλογικής διαχείρισης, η οποία μεταξύ άλλων διασφαλίζει τη δίκαιη και αξιόπιστη διανομή στους δικαιούχους.

Όπως έχει αποδείξει η διεθνής και η ελληνική εμπειρία, ένας ΟΣΔ είναι περισσότερο αποτελεσματικός και έχει ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη, όταν εκπροσωπεί περισσότερες κατηγορίες δικαιούχων (συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους και εκδότες βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών).

Αυτός είναι ο κανόνας στον χώρο έργων του λόγου. Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο όπου οι δημοσιογράφοι να έχουν ιδρύσει δικό τους οργανισμό. Αυτή είναι άλλωστε και η προσέγγιση του ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), ότι δηλαδή είναι προς όφελος των δημοσιογράφων να συνυπάρχουν όλοι οι δημιουργοί στον ίδιο ΟΣΔ και στη βέλτιστη περίπτωση, σε αυτόν να συμμετέχουν και οι εκδότες.

Επίσης, η κατάσταση στον χώρο της συλλογικής διαχείρισης έχει καταδείξει ότι είναι αποτελεσματικότερο να υπάρχει ένας ΟΣΔ σε κάθε κλάδο πνευματικής δημιουργίας. Η ύπαρξη περισσότερων οργανισμών, οι οποίοι ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο, δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που οδηγούν εν τέλει στην αθέτηση των υποχρεώσεων από πλευράς των χρηστών. Παράλληλα, το κόστος διαχείρισης είναι διπλάσιο. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κλάδου της μουσικής, όπου το άθροισμα των εισπράξεων και των δύο νέων ΟΣΔ, οι οποίοι δημιουργήθηκαν μετά την πτώχευση της ΑΕΠΙ, ανέρχεται μόλις στο 1/3 των εσόδων της ΑΕΠΙ!

Ο ΟΣΔΕΛ, σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσει το έργο του, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους δημοσιογράφους, στηρίζοντας τους δημιουργούς και επιδιώκοντας από την πλευρά του να μην κατακερματιστεί ο χώρος και προς το σκοπό αυτό πάντα θα επιδιώκει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, τη συνεννόηση με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων, εφόσον την επιθυμούν.