Πέθανε ο θρύλος των Hawkwind Nik Turner

Πέθανε  ο θρύλος των Hawkwind Nik Turner
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε ηλικία 82 ετών

11 Νοεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Οι φήμες για το θάνατο του Turner άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα σήμερα (Παρασκευή 11 Νοεμβρίου), με μια ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook να επιβεβαιώνει την είδηση.

"Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Nik Turner - The Might Thunder Rider, ο οποίος απεβίωσε ειρηνικά στο σπίτι του το βράδυ της Πέμπτης", αναφέρει η ανάρτηση. "Προχώρησε στην επόμενη φάση του Κοσμικού του Ταξιδιού, καθοδηγούμενος από την αγάπη της οικογένειας, των φίλων και των θαυμαστών του".

Ο Turner μπήκε στους Hawkwind στις μέρες της δημιουργίας τους, το 1969, παίζοντας σαξόφωνο και φλάουτο για τους θρύλους του διαστημικού ροκ με έδρα το Λονδίνο σε δύο περιόδους με το συγκρότημα, πρώτα από το 1969-1976 και ξανά από το 1982-1984. Ο Turner έγραψε και συνυπογράφει επίσης μερικά από τα πιο διαχρονικά τραγούδια των Hawkwind από τα πρώτα τους χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της χαρακτηριστικής σύνθεσης των Hawkwind Master of the Universe, που κυκλοφόρησε στο άλμπουμ In Search Of Space του 1971, και το Brainstorm, το εναρκτήριο κομμάτι από το άλμπουμ Doremi Fasol Latido του 1972.

Αρχικά επιστρατεύτηκε ως road manager για την εμβρυακή εκδοχή των Hawkwind των Dave Brock και Mick Slattery (όχι μόνο επειδή ήταν ο ιδιοκτήτης ενός βαν που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν), το μοναδικό, ελεύθερο στυλ του Turner στο σαξόφωνο και η αγάπη του για την εξπρεσιονιστική μουσική τον καλωσόρισαν στο ίδιο το συγκρότημα. Ενώ και οι δύο θητείες του στους Hawkwind έληξαν όχι και τόσο αρμονικά, η μουσική συνεισφορά του Turner στο συγκρότημα κατά την αρχική του θητεία ήταν καθοριστική για την ανάδειξη των Λονδρέζων σε έναν από τους αρχικούς πρωτοπόρους του διαστημικού ροκ.

Σύντομα αναμένεται πλήρης δήλωση από τους εκπροσώπους του Turner.