Ο ντράμερ των Stranglers, Jet Black, πέθανε στα 84 του χρόνια

Ο ντράμερ των Stranglers, Jet Black, πέθανε στα 84 του χρόνια
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η είδηση ανακοινώθηκε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος.

09 Δεκεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Ο Jet Black, γεννημένος ως Brian John Duffy, απεβίωσε ειρηνικά στο σπίτι του την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου", αναφέρεται στην ανακοίνωση. "Ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού βρετανικού new-wave rock συγκροτήματος The Stranglers, ο Jet βοήθησε το συγκρότημα να πετύχει 23 top 40 singles και 19 top 40 άλμπουμ στα επίσημα βρετανικά charts".

Η ανακοίνωση συνεχίζει να περιγράφει λεπτομερώς τη μακρά ιστορία του Black, από την εποχή που συμμετείχε σε τζαζ συγκροτήματα στη δεκαετία του 1960 μέχρι την επιτυχία του ως επιχειρηματίας στο Γκίλφορντ πριν από την ένταξή του στους Stranglers το 1974, όπου είχε έναν στόλο από φορτηγάκια παγωτού και ένα off-licence. Στη συνέχεια θα έπαιζε σε κάθε άλμπουμ των Stranglers από το Rattus Norvegicus του 1977 έως το Giant του 2016.

"Η επιτροπή υποδοχής διπλασιάστηκε", έγραψε ο μπασίστας των Stranglers Jean-Jacques Burnel, αναφερόμενος στον πληκτρά Dave Greenfield, ο οποίος πέθανε τον Μάιο του 2020. "Μετά από χρόνια κακής υγείας ο Jet επιτέλους απελευθερώθηκε. Ήταν μια δύναμη της φύσης. Μια έμπνευση. Οι Stranglers δεν θα υπήρχαν αν δεν ήταν αυτός. Ο πιο πολυμαθής άνθρωπος. Ένας επαναστάτης με πολλούς σκοπούς. Χαιρετήστε τον Ντέιβ από μένα".

Ο Black έπασχε από αναπνευστικά προβλήματα από την παιδική του ηλικία και πήρε για πρώτη φορά άδεια από το συγκρότημα το 2007, απέχοντας 18 μήνες από το δρόμο, αφού διαπιστώθηκε ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός. Το 2012 εγκατέλειψε την περιοδεία του συγκροτήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μόλυνση στο στήθος, ενώ οι εμφανίσεις του τα επόμενα χρόνια ήταν σποραδικές.

Τελικά ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις ζωντανές εμφανίσεις το 2015, αν και ταξίδεψε με το συγκρότημα το 2016, όταν γιόρτασαν την 40ή επέτειο του κλασικού τους άλμπουμ Black And White, περνώντας χρόνο με τους οπαδούς και υπογράφοντας αντίτυπα του δίσκου.

"Αγαπούσα τον Jet", λέει ο frontman των Stranglers Baz Warne. "Με πήρε υπό την προστασία του πριν από πάνω από δύο δεκαετίες και δεν βγήκα ποτέ πραγματικά από κάτω του. Είμαι πολύ λυπημένος που έφυγε. Δεν ήταν πολύ καλά για λίγο καιρό, αλλά όταν του μίλησα πρόσφατα, πριν από τρεις εβδομάδες, γελούσε και ήθελε να ακούσει όλα τα νέα... εξακολουθούσε να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει.

"Ήταν προνόμιό μου να τον γνωρίζω και να συνεργάζομαι μαζί του και να τον αποκαλώ φίλο, και θα μου λείψει μέχρι το τέλος των ημερών μου. Αναπαύσου εν ειρήνη μεγάλε".