Τα καλύτερα μουσικά βιβλία της χρονιάς

Τα καλύτερα μουσικά βιβλία της χρονιάς
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανασκόπηση του 2022.

27 Δεκεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Φορέσαμε τα γυαλιά μας και ψάξαμε τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς για τους οπαδούς της κλασικής ροκ και (όχι μόνο) μουσικής. Η έρευνά μας είναι αφιερωμένη στα απομνημονεύματα και τις βιογραφίες (ταξινομημένα αλφαβητικά ανά θέμα), συμπεριλαμβανομένων σημαντικών νέων βιβλίων για (ή από) τους Chuck Berry, Bob Dylan, Bono, Eagles, Doobie Brothers, Charlie Watts και άλλους. 

Ιδού λοιπόν ένας οδηγός νέων βιβλίων για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη μουσική, ταξινομημένος κατά τίτλο. Και στο τέλος, παραθέτουμε άλλες διάφορες νέες κυκλοφορίες του 2022 που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

 

Peter Asher: Α Life in Music-by David Jacks

Ο Peter Asher, το ήμισυ του δίδυμου Peter και Gordon που έκανε επιτυχίες κατά τη βρετανική εισβολή, και στη συνέχεια ένας επιτυχημένος παραγωγός και μάνατζερ, είναι το θέμα αυτής της νέας βιογραφίας. Πάνω από δώδεκα χρόνια έρευνας αφιερώθηκαν στην αφήγηση της ιστορίας του, με πολυάριθμες συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με τον Asher, μαζί με παρατηρήσεις του από πρώτο χέρι κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε διάφορα στούντιο ηχογράφησης γύρω από το Λος Άντζελες.

The Beatles Rubber Soul to Revolver-by Bruce Spizer

Το βιβλίο περιέχει κεφάλαια για τις βρετανικές, αμερικανικές και καναδικές απόψεις σχετικά με αυτά τα κρίσιμα άλμπουμ, καθώς και μια εκτενή παρουσίαση του διαβόητου " εξώφυλλου butcher " του Yesterday And Today και του υποκατάστατου εξώφυλλου. Υπάρχουν επίσης κεφάλαια για τις ηχογραφήσεις και τα εξώφυλλα των άλμπουμ, καθώς και για τις ειδήσεις, τη μουσική και τις ταινίες της εποχής, ώστε να τοποθετηθούν αυτά τα άλμπουμ στο κατάλληλο πλαίσιο.

Chuck Berry: An American Life - RJ Smith

Σε αυτή την καθοριστική βιογραφία, ο RJ Smith "ρίχνει ένα επιπλέον φως σε έναν άνθρωπο που λίγοι κατάλαβαν ποτέ πραγματικά. Τοποθετώντας τη ζωή του στο πλαίσιο της αμερικανικής κουλτούρας που δημιούργησε και από την οποία τελικά αποσύρθηκε, καταλαβαίνουμε πώς ο Berry έγινε μια τόσο πρωτοποριακή μορφή στη μουσική, διαγράφοντας φυλετικά όρια, δημιουργώντας λεπτό πολιτικό σχόλιο και πληρώνοντας μεγάλο τίμημα για την επιτυχία του", σύμφωνα με το επίσημο διαφημιστικό αντίγραφο του βιβλίου.

Surrender: 40 Songs, One Story—by Bono

Ο Bono μας ταξιδεύει από τα πρώτα του χρόνια που μεγάλωσε στο Δουβλίνο, στο απίθανο ταξίδι των U2 για να γίνουν ένα από τα ροκ συγκροτήματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, έως τα 20 και πλέον χρόνια ακτιβισμού του.

The Byrds: 1964-1967—by Roger McGuinn, Chris Hillman and David Crosby

Τα τρία επιζώντα ιδρυτικά μέλη των Byrds επιμελήθηκαν αυτό το βιβλίο μεγάλων διαστάσεων που προσφέρει μια μοναδική οπτική ιστορία του συγκροτήματος. Με περισσότερες από 500 εικόνες από θρυλικούς φωτογράφους, το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης αποκατεστημένες εικόνες από τα αρχεία της Columbia Records και τα προσωπικά αρχεία του αρχικού μάνατζερ του συγκροτήματος.

Memoir of a Rascal-του Felix Cavaliere

Φτάνοντας τρία χρόνια μετά τα απομνημονεύματα του πρώην συμπαίκτη του Gene Cornish, ο πληκτράς/τραγουδιστής των Rascals θυμάται την άνοδο του κουαρτέτου της blue-eyed soul μέσα από επιτυχίες όπως το "Good Lovin'" και το "Groovin'", τις κοινωνικά συνειδητοποιημένες μεταγενέστερες επιτυχίες τους και πολλά άλλα.

Long Train Runnin’: Our Story of the Doobie Brothers—by Tom Johnston and Pat Simmons

Οι συνιδρυτές ενός από τα πιο επιτυχημένα κλασικά ροκ συγκροτήματα της Αμερικής αφηγούνται την ιστορία από την αρχή, μέσα από τις πρώτες επιτυχίες και τις πιο άγονες στιγμές, μέχρι την επιστροφή τους, που τους έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δημοτικότητα με την προσθήκη του νέου τραγουδιστή Michael McDonald.

The Philosophy of Modern Song-του Bob Dylan

Σε δοκίμια για 66 τραγούδια, ο Bob Dylan προσφέρει όχι τόσο φιλοσοφία, όπως υποδηλώνει ο τίτλος, αλλά έντονες απόψεις για τη μουσική, τη ζωή και όλα τα ενδιάμεσα. Είπε ο κριτικός μας: "Ακόμα πιο ιδιόμορφα από τα δοκίμια είναι οι διαλογισμοί -ο εκδότης τους αποκαλεί "ονειρικά riffs"- που συνοδεύουν περίπου τα μισά από αυτά. Εδώ, ο Dylan φαίνεται να μπαίνει ο ίδιος στη θέση των πρωταγωνιστών των τραγουδιών και φαντάζεται μια πολύ πληρέστερη ιστορία απ' ό,τι παρέχουν οι στίχοι".

Folk Music: A Bob Dylan Biography in Seven Songs—by Greil Marcus

Από την ανακοίνωση του βιβλίου: "Ο Marcus αφηγείται την ιστορία του Dylan μέσα από επτά από τα πιο μεταμορφωτικά τραγούδια του... Όπως και τα τραγούδια του Dylan, αυτό το βιβλίο είναι ένα έργο έμμεσου πατριωτισμού και δημιουργικού σκεπτικισμού. Δείχνει τη συνεχιζόμενη παρουσία του Dylan στους πολιτισμούς, ιδίως εκεί όπου μια τόσο ευρύχωρη φαντασιακή ταύτιση με τον άλλο είναι σε έλλειψη. Δεν πρόκειται μόνο για μια βαθιά αισθητή αφήγηση της ζωής και της εποχής του Bob Dylan, αλλά και για μια πλούσια ιστορία των αμερικανικών folk τραγουδιών και της νέας ζωής που τους δόθηκε όταν ο Dylan κάθισε να γράψει τα δικά του".

Eagles: Up Ahead in the Distance—by Rik Forgo and Steve Cafarelli

Το δεύτερο από τα τρία βιβλία για το συγκρότημα περιγράφει λεπτομερώς την πολύχρωμη ιστορία του συγκροτήματος και την άνοδό του στην κορυφή της ροκ. Ο τίτλος καλύπτει, με απίστευτη λεπτομέρεια, τα οκτώ άλμπουμ του συγκροτήματος που κυκλοφόρησαν στην εταιρεία Asylum από το 1972 έως το 1980, με όλες τις αλλαγές στη σύνθεση στην πορεία. Μαζί με τις σπουδαίες ιστορίες, υπάρχουν δεκάδες ψήγματα και ανέκδοτο υλικό που ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί οπαδοί των Eagles θα μάθουν για πρώτη φορά.

Levon Helm: John Barry: Rock, Roll & Ramble-The Inside Story of the Man, the Music and the Midnight Ramble-by John Barry

Ο μουσικός δημοσιογράφος John Barry, ο οποίος έχει ζήσει στο Woodstock, προσκλήθηκε από τον Levon Helm για να καταγράψει τα επιτεύγματα και τις δοκιμασίες που επισφράγισαν τη ζωή του. Ο Barry είχε την ευκαιρία να έχει πρόσβαση στον Levon και την άδεια να συγκεντρώσει ώρες επί ωρών ηχογραφήσεων που αποτύπωναν το γιατί και το πώς μιας από τις πιο εντυπωσιακές επιστροφές στη σύγχρονη μουσική. Το βιβλίο περιγράφεται ως "μια ιστορία τραγωδίας και θριάμβου που διαδραματίζεται σε έναν κινούμενο στόχο της μουσικής βιομηχανίας".

Jimi-by John McDermott και Janie Hendrix

Το βιβλίο περιγράφεται ως μια "ολοκληρωμένη οπτική γιορτή" και ως ο "απόλυτος φόρος τιμής στον μεγαλύτερο κιθαρίστα στην ιστορία του ροκ εν ρολ" και είναι γραμμένο από την Janie Hendrix (αδελφή του Jimi), και τον John McDermott της Experience Hendrix L.L.C. Περιλαμβάνει εκτενή βιογραφικά κείμενα, καθώς και μια πληθώρα λιγότερο γνωστών και ποτέ πριν δημοσιευμένων φωτογραφιών, προσωπικά αναμνηστικά, στίχους και άλλα.

Elton John at 75-by Gillian Gaar

Από την ανακοίνωση του βιβλίου: "Η βετεράνος ροκ δημοσιογράφος Gillian Gaar εξετάζει το μουσικό είδωλο μέσα από τον φακό 75 επιτευγμάτων της καριέρας και γεγονότων της ζωής του. Τα βασικά στούντιο άλμπουμ παρουσιάζονται, φυσικά, όπως και μια επιμελημένη επιλογή από τα singles του που ξετρελαίνουν το αυτί. Όμως η Gaar εμβαθύνει περισσότερο για να αποκαλύψει τα γεγονότα που βοήθησαν στη χάραξη της πορείας της καριέρας του Elton".

The McCartney Legacy: Allan Kozinn και Adrian Sinclair.

Με φόντο τη ρήξη των Beatles τόσο για επιχειρηματικά όσο και για δημιουργικά ζητήματα, το βιβλίο καλύπτει μια περίοδο κατά την οποία ο McCartney αναδημιούργησε τον εαυτό του, τόσο ως άνθρωπος όσο και ως μουσικός. Λέει η ανακοίνωση του βιβλίου: "Ο McCartney είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του βιβλίου: "Πρόκειται για μια σε βάθος και αποκαλυπτική εξερεύνηση της δημιουργικής του ζωής πέρα από τους Beatles -με εκατοντάδες συνεντεύξεις με συναδέλφους μουσικούς, μάνατζερ περιοδειών, ηχολήπτες, παραγωγούς, κινηματογραφιστές και άλλους".


Charlie's Good Tonight: Rolling Stones: The Life, the Times, and the Rolling Stones: Paul Sexton - The Authorized Biography of Charlie Watts by Paul Sexton

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από ένα σχόλιο που έκανε ο Mick Jagger στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας από τις συναυλίες των Stones το 1969 στο Madison Square Garden, το οποίο απαθανατίστηκε στο σπουδαίο live άλμπουμ τους, Get Yer Ya-Ya's Out. Η βιογραφία περιλαμβάνει προλόγους από τον Jagger και τον Keith Richards και συνεντεύξεις με τους δύο, καθώς και με τον Ronnie Wood, τον Bill Wyman και πολλά μέλη της οικογένειας του Watts, μεταξύ άλλων.

Like a Rolling Stone: Jann Wenner: A Memoir-by Jann Wenner

Τα "βαθιά προσωπικά απομνημονεύματα" του ιδρυτή του περιοδικού Rolling Stone έχουν λάβει ανάμεικτες κριτικές από την έκδοσή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, "περιγράφει γλαφυρά και σας φέρνει μέσα στη μουσική, την πολιτική και τον τρόπο ζωής μιας γενιάς, μιας εποχής πολιτιστικών αλλαγών που σάρωσε την Αμερική και όχι μόνο".

The Birth of Rock 'n' Roll: The Illustrated Story of Sun Records and the 70 Recordings That Changed the World - Peter Guralnick και Colin Escott

Το βιβλίο περιγράφεται ως "η επίσημη ιστορία αυτής της θρυλικής εταιρείας και εξετάζει την ιστορία της με έναν μοναδικό τρόπο: μέσα από τον φακό 70 από τις πιο εμβληματικές ηχογραφήσεις της. Από τις πρώτες μέρες με καλλιτέχνες του αρχέγονου μπλουζ, όπως ο Howlin' Wolf και ο B.B. King, μέχρι τις μεγάλες νύχτες στο στούντιο με τον Elvis και τον Jerry Lee Lewis, θα δείτε πώς διαμορφώθηκε η εταιρεία και πώς επαναπροσδιόρισε την αμερικανική μουσική".

The Islander: Chris Blackwell με τον Paul Morley

Το Islander είναι η ιστορία του ιδρυτή της δισκογραφικής εταιρείας Chris Blackwell και των συνεργατών του στην Island Records, οι οποίοι ανέθρεψαν και ανέδειξαν μουσικούς που είχαν παραβλεφθεί από μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες, όπως ο Steve Winwood, ο Nick Drake, ο John Martyn και ο Cat Stevens - και, φυσικά, ο Bob Marley.

Lightning Striking: Ten Transformative Moments in Rock and Roll—by Lenny Kaye

Ο μουσικός και συγγραφέας Lenny Kaye υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση από εκείνους τους ιστορικούς της ροκ, των οποίων οι τόμοι έχουν προηγηθεί. Ενώ ο Kaye ακολουθεί αναγκαστικά ένα χρονοδιάγραμμα, η χρονολογία του συναντά τη γεωγραφία, η ιστορία της μουσικής τεμαχισμένη σε κεφάλαια που διευκρινίζουν τη γένεση των διαφόρων "σκηνών" που καθόρισαν την ανάπτυξη της ροκ κατά τις πρώτες τέσσερις δεκαετίες της.

Looking for the Magic: New York City, the '70s and the Rise of Arista Records - του Mitchell Cohen

Το βιβλίο περιγράφεται σε δελτίο Τύπου ως "ένα πολιτιστικό-ιστορικό remix, μια φρέσκια προοπτική για το πώς μια δισκογραφική εταιρεία, η Arista Records, αντανακλούσε τον τόπο και την εποχή της, τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980". Μέσα από συνεντεύξεις με δεκάδες καλλιτέχνες και στελέχη, ο Cohen "μπαίνει στο εσωτερικό της επιχείρησης παραγωγής και εμπορίας μουσικής κατά τη διάρκεια αυτής της ζωντανής και ποικιλόμορφης περιόδου".

New York Groove: An Inside Look at the Stars, Shows and Songs That Make NYC Rock—by Frank Mastropolo

Ένα ερωτικό γράμμα στο Μεγάλο Μήλο, το βιβλίο αφηγείται περισσότερες από 200 εκ των έσω ιστορίες των καλλιτεχνών, των συγγραφέων, των ραδιοφωνικών παραγωγών και των ιμπρεσάριων που συναντήθηκαν στο Μανχάταν για να γράψουν ροκ ιστορία από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα. Θα μπείτε στα παρασκήνια των θρυλικών συναυλιών της Νέας Υόρκης στο Fillmore East, το Madison Square Garden, το Bottom Line, το Central Park και το Apollo Theater. Ανακαλύψτε πώς δημιουργήθηκαν τα εμβληματικά τραγούδια που γράφτηκαν για τη Νέα Υόρκη. Επίσης, θα επισκεφθείτε τα στούντιο ηχογράφησης ορόσημα της ροκ, τα δισκοπωλεία και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Record Store Day-The Most Improbable Comeback of the 21st Century-by Larry Jaffee

Το συναρπαστικό βιβλίο "αφηγείται την ιστορία της Record Store Day με τις φωνές των καλλιτεχνών που αγαπούν τους δίσκους, των ανθρώπων που ίδρυσαν την Record Store Day και των ανθρώπων που συνθέτουν ένα δισκάδικο: αυτών που τα διευθύνουν, αυτών που ψωνίζουν σε αυτά και αυτών που κάνουν τη μουσική που αγαπούν σε αυτά".

Anthems We Love-by Steve Baltin

Ο συγγραφέας εξετάζει 29 κλασικά τραγούδια από τους Jefferson Airplane, τους Doors, τους Beach Boys, την Carly Simon και άλλους, και εξετάζει πώς απέκτησαν την ιδιότητα του ύμνου.

Music + Revolution: Greenwich Village in the 1960s—by Richard Barone

Γραμμένο από τον frontman των Bongos, το βιβλίο εξιστορεί με λεπτομέρεια την άνοδο της folk μουσικής, και στη συνέχεια της rock, στο κέντρο της Νέας Υόρκης την εποχή του Dylan, του Dave Van Ronk, των Lovin' Spoonful και άλλων.

Pattie Boyd: My Life in Pictures—by Pattie Boyd

Ένας θησαυρός από φωτογραφίες, επιστολές, ημερολόγια και άλλα από το μοντέλο μόδας, φωτογράφο και σύζυγο του George Harrison και του Eric Clapton.

Confessions-Stories to Rock Your Soul-by Nadine Condon

Τριάντα χρόνια συνεργασίας με θρύλους της ροκ μουσικής, όπως οι Jefferson Starship, κορυφώθηκαν με το Wild Weekend της Nadine, ένα τετραήμερο μουσικό φεστιβάλ στο Σαν Φρανσίσκο. Γιατί, λοιπόν, η Nadine, η "νονά της ροκ", άφησε τη συναρπαστική μουσική βιομηχανία για να ακολουθήσει μια ανώνυμη καριέρα στο χώρο της φιλοξενίας;

The Who: Concert Memories from the Classic Years, 1964-1976—by Edoardo Genzolini

Όχι άλλο ένα βιογραφικό, αλλά οι προβληματισμοί των οπαδών του συγκροτήματος. "Ο αναγνώστης θα ριχτεί σε ανείπωτες ιστορίες, εκατοντάδες ανέκδοτες φωτογραφίες και ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις που αποσαφηνίζουν την παραπληροφόρηση, τους μύθους και τους θρύλους", αναφέρει το διαφημιστικό κείμενο.

Addicted to Noise-by Michael Goldberg

Το βιβλίο περιλαμβάνει τις καλύτερες συνεντεύξεις, προφίλ και δοκίμια που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των 40 και πλέον ετών του συγγραφέα ως μουσικού δημοσιογράφου. Εκτείνεται από συνεντεύξεις με τον Frank Zappa και τον Tom Waits μέχρι δοκίμια για το πώς ο Jack Kerouac επηρέασε τον Bob Dylan και τη διαχρονική σημασία του πρώτου punk rock club του Σαν Φρανσίσκο.

Arrow Through the Heart: The Biography of Andy Gibb-by Matthew Hild

Η πρώτη βιογραφία του αείμνηστου μικρότερου αδελφού των Bee Gees "βασίζεται σε εκτεταμένη έρευνα, σπάνιες αρχειακές συνεντεύξεις με τον Andy Gibb και μέλη της οικογένειάς του, καθώς και συνεντεύξεις που πραγματοποίησε ο συγγραφέας με σχεδόν 50 φίλους και συνεργάτες του Andy".

The Lives of Brian: A Memoir—by Brian Johnson

Τα απομνημονεύματα ακολουθούν τη συνηθισμένη πορεία -μεγαλώνοντας σε μια μικρή πόλη, ξεκινώντας το δικό του συγκρότημα- και στη συνέχεια αποκτούν υπερβολική ταχύτητα, καθώς ο συγγραφέας αντικαθιστά τελικά τον Bon Scott, τον τραγουδιστή ενός από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα του κόσμου, των AC/DC.

Photographs of Janis Joplin On the Road & On Stage—by Elliott Landy

Το βιβλίο 196 σελίδων περιλαμβάνει εμβληματικές εικόνες της μυθικής μουσικού, καθώς και 100 φωτογραφίες που δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ, όλες από τον καταξιωμένο φωτογράφο. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από τις ειλικρινείς σκέψεις της Joplin που προέρχονται από συζητήσεις και συνεντεύξεις.

God Only Knows: The Story of Brian Wilson, the Beach Boys and the California Myth by David Leaf

Αυτή η ουσιώδης ανανέωση της βιογραφίας του 1978 είναι μια οικεία ματιά στη ζωή και την καριέρα του Wilson, ειπωμένη μέσα από τα μάτια εκείνων που ήταν εκεί.

The Rolling Stones 1972 50th Anniversary Edition-του Jim Marshall

Η συλλογή παρουσιάζει τις εικόνες του Jim Marshall όπως ήταν γραφτό να τις δούμε: σε μεγαλύτερο μέγεθος και με τους πλούσιους, υψηλής αντίθεσης τόνους που προτιμούσε ο φωτογράφος. Το αρχικό περιεχόμενο εμπλουτίζεται με πρωτότυπα δοκιμαστικά φύλλα και δύο νέα δοκίμια από τον φωτογράφο και σκηνοθέτη Anton Corbijn και τον Nikki Sixx των Mötley Crüe.

Mirror in the Sky: Η ζωή και η μουσική της Stevie Nicks - Simon Morrison

Το βιβλίο "εξετάζει τη Stevie Nicks ως τραγουδίστρια και τραγουδοποιό πριν και πέρα από την καριέρα της με τους Fleetwood Mac, από το τοπίο της Αριζόνα στα παιδικά της χρόνια μέχρι τους εορτασμούς για τη Νύχτα των 1000 Stevies".

Bowie at 75-by Martin Popoff

Ο συγγραφέας εξετάζει τη ζωή του David Bowie μέσα από 75 σημαντικά επιτεύγματα και γεγονότα της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων και των 27 στούντιο άλμπουμ.

The Birth of Loud-Leo Fender, Les Paul, and the Guitar-Pioneering Rivalry That Shaped Rock 'n' Roll - Ian S. Port

Η αφήγηση αναπαριστά την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ανδρών που καινοτόμησαν τον ενισχυμένο ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας και τον έντονο ανταγωνισμό τους για να πείσουν τους αστέρες της ροκ να παίξουν τα όργανα που κατασκεύασαν.

Gary Moore: The Official Biography-του Harry Shapiro

Μέσα από εκτενείς και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας, φίλους και συναδέλφους μουσικούς, ο βιογράφος Harry Shapiro οδηγεί τους αναγνώστες στην καρδιά της ζωής και της καριέρας του κιθαρίστα.