Πέθανε ο Ian Tyson των Ian & Sylvia

Πέθανε ο  Ian Tyson των Ian & Sylvia
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο μεγάλος Καναδός της Folk & Country, πέθανε στα 89 του χρόνια.

30 Δεκεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Ο Καναδός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Ian Tyson πέθανε από συνεχιζόμενες επιπλοκές στην υγεία του, στις 29 Δεκεμβρίου 2022, στο ράντσο του στη νότια Αλμπέρτα του Καναδά, σε ηλικία 89 ετών. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της Stony Plains Records Mark Pucci.

Ο Tyson, ο οποίος ήταν το ήμισυ του αναγνωρισμένου ντουέτου λαϊκής μουσικής Ian και Sylvia από το 1959-75, εισήχθη στο Canadian Country Music Hall of Fame το 1989 και εισήχθη στο Canadian Music Hall of Fame, μαζί με την πρώην σύζυγό του και σύντροφό του στο τραγούδι, Sylvia Tyson, το 1992. Ο Tyson έγινε μέλος του Τάγματος του Καναδά το 1994 και το 2003 έλαβε το βραβείο Performing Arts Award του Governor General, ενώ εισήχθη στο Alberta Order of Excellence το 2006.

Ο Τyson γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1933 από Βρετανούς μετανάστες στη Βικτώρια της Βρετανικής Κολομβίας και μεγάλωσε στο Ντάνκαν της Βρετανικής Κολομβίας.

Εγκατέλειψε το νησί του Βανκούβερ και πήγε με ωτοστόπ στο Τορόντο, όπου γνώρισε μια νεαρή τραγουδίστρια από μια μικρή πόλη του Οντάριο, τη Sylvia Fricker. Ως Ian και Sylvia, ήταν τα καναδικά αστέρια της folk έκρηξης στις αρχές της δεκαετίας του '60.

Παντρεμένοι το 1964, το ζευγάρι έκανε σχεδόν δώδεκα άλμπουμ και έγραψε μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Καναδά, όπως τα "Four Strong Winds" και "Someday Soon" του Ian και το "You Were on My Mind" της Sylvia. Τα τραγούδια τους που έχουν διασκευαστεί από καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan, ο Neil Young, η Judy Collins και ένας νεαρός Καναδός τραγουδιστής που το ζευγάρι καθοδήγησε στα πρώτα του βήματα, ο Gordon Lightfoot.

Κατά τη διάρκεια της βρετανικής εισβολής, ο Ian και η Sylvia εξελίχθηκαν σε πρωτοπόρους του country-rock. Το συγκρότημά τους, Great Speckled Bird, βοήθησε στη δημιουργία του σύγχρονου κινήματος της country.

Αφού φιλοξένησε μια εθνική καναδική τηλεοπτική μουσική εκπομπή από το 1970 έως το 1975, ο Tyson πραγματοποίησε το όνειρό του να επιστρέψει στην καναδική Δύση. Η μουσική και ο γάμος του Ian και της Sylvia είχαν τελειώσει. Απογοητευμένος από την καναδική μουσική σκηνή της country, ο Tyson αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να επιστρέψει στην πρώτη του αγάπη - την εκπαίδευση αλόγων στα ράντζα της νότιας Αλμπέρτα.

Μετά από τρία ειδυλλιακά χρόνια καουμπόικης ζωής στα Βραχώδη Όρη στο Pincher Creek, ο Tyson ηχογράφησε το άλμπουμ Old Corrals & Sagebrush, που αποτελείται από καουμπόικα τραγούδια, παραδοσιακά και νέα. Χωρίς να το γνωρίζει ο Tyson και οι φίλοι του, η αναγέννηση των καουμπόηδων επρόκειτο να βρει έκφραση στο εναρκτήριο Elko Cowboy Poetry Gathering το 1983- μια μικρή παρέα από κατασκευαστές σέλας, καουμπόηδες ποιητές και ανακάλυψαν ο ένας τον άλλον σε μια μικρή πόλη με αγελάδες στη βόρεια Νεβάδα. Ο Tyson προσκλήθηκε να ερμηνεύσει τη "νέα δυτική μουσική" του - και έχασε μόνο μία ή δύο συγκεντρώσεις στα 30 και πλέον χρόνια που ακολούθησαν.

Ο Dylan και η μπάντα ηχογράφησαν το τραγούδι του "One Single River" στο Woodstock της Νέας Υόρκης το 1967. Η Judy Collins ηχογράφησε μια εκδοχή του τραγουδιού του "Someday Soon" το 1968. Το 2005, οι ακροατές του CBC Radio One επέλεξαν το "Four Strong Winds" ως το καλύτερο καναδικό τραγούδι όλων των εποχών στη σειρά 50 Tracks: The Canadian Version. Υπήρξε ισχυρή επιρροή για πολλούς Καναδούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Neil Young, ο οποίος ηχογράφησε το "Four Strong Winds" για το Comes a Time (1978). Ο Johnny Cash θα ηχογραφούσε επίσης το ίδιο τραγούδι για το American V: A Hundred Highways (2006).

Το 2006, ο Τyson έπαθε σοβαρή ζημιά στη φωνή του μετά από μια ιδιαίτερα απαιτητική εμφάνιση σε ένα υπαίθριο φεστιβάλ κάντρι μουσικής. Προς έκπληξή του, το ακροατήριο τον πρόσεχε εκστασιασμένο, καθώς μισομίλησε, μισοτραγούδησε γνωστά λόγια, τα οποία έμοιαζαν να αποκαλύπτουν νέους ορίζοντες για τους ακροατές του.

Ο Tyson κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο single του "You Should Have Known" τον Σεπτέμβριο του 2017 από την Stony Plain Records, την εταιρεία στην οποία ο The κυκλοφόρησε 15 άλμπουμ από τη δεκαετία του '80. Το τραγούδι εξυμνούσε αδιαμαρτύρητα τη σκληρή ζωή των καουμπόηδων που ζουν, πίνουν και αγαπούν σκληρά .