Βαριά «καμπάνα» 190 χιλιάδων ευρώ από το ΕΣΡ στον ΑΝΤ1, λόγω του «Πρωινού»

Βαριά «καμπάνα» 190 χιλιάδων ευρώ από το ΕΣΡ στον ΑΝΤ1, λόγω του «Πρωινού»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παρόμοια με εκείνη στο Mega και το «Live News», για την υπόθεση του βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό.

20 Φεβρουαρίου 2023

Μεγάλα πρόστιμα συνολικού ύψους 190 χιλιάδων ευρώ, καλείται να πληρώσει στο ΕΣΡ ο ΑΝΤ1 για ένα επεισόδιο του «Πρωινού» με τον Γιώργο Λιάγκα. Συγκεκριμένα, το κανάλι του Αμαρουσίου τιμωρήθηκε με 50 χιλιάδες ευρώ για «για παράνομη ταυτοποίηση θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας», 50 χιλιάδες ευρώ για «προσβολή προσώπου», 50 χιλιάδες ευρώ για «υποβάθμιση προγράμματος» και 40 χιλιάδες ευρώ για «παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας».

Όλα τα πρόστιμα αφορούν τον τρόπο κάλυψης από την εκπομπή της υπόθεσης του βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, στο επεισόδιο που προβλήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2022. Ιδού τι αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΕΣΡ για το περιεχόμενο του επίμαχου επεισοδίου:

Δεν αναφέρεται από την εκπομπή το όνομα του φερόμενου θύματος, ούτε της μητέρας του και των υπόλοιπων μελών της οικογενείας του. Δεν προβάλλονται εξάλλου φωτογραφίες των ως άνω προσώπων, παρά μόνο φωτογραφίες και πλάνα της μητέρας με κατάλληλη τεχνική επεξεργασία που καθιστά αδύνατη την αναγνώριση των χαρακτηριστικών του προσώπου της. Παρά ταύτα, μεταδίδονται από την εκπομπή πλήθος στοιχείων τα οποία καθιστούν εντέλει απολύτως εφικτή την ταυτοποίηση του φερόμενου θύματος σε ένα τουλάχιστον τμήμα του τηλεοπτικού κοινού.

Γίνεται επίσης αναλυτική περιγραφή στο κοινό των σεξουαλικής φύσεως πράξεων στις οποίες φέρεται να είχε υποχρεωθεί να προβεί η ανήλικη και αναφέρονται υποτιμητικοί για την ανήλικη ισχυρισμοί του βασικού κατηγορουμένου της υπόθεσης και τρίτων προσώπων. Επίσης, ο κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής ισχυρίζεται ότι έχει και βλέπει στο κινητό του φωτογραφίες με πρωταγωνιστές τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης και το ανήλικο κορίτσι και περιγράφει στο τηλεοπτικό κοινό σκηνές από το περιεχόμενο αυτού του υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Σε αρκετά σημεία της εκπομπής, προβάλλονται πληροφορίες και μαρτυρίες που κατά την κοινή πείρα θα μπορούσαν να είχαν προέλθει μόνο από τα στοιχεία της μυστικής ποινικής προδικασίας.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο στον ΑΝΤ1 είναι παρόμοιες με εκείνες που είχαν επιβληθεί στο Mega και την εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου, για την ίδια υπόθεση.