Πρόστιμο 30 χιλιάδων ευρώ στον ΣΚΑΪ από το ΕΣΡ

Πρόστιμο 30 χιλιάδων ευρώ στον ΣΚΑΪ από το ΕΣΡ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για τα δελτία ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη και τον Νίκο Στραβελάκη.

29 Μαρτίου 2023

Πρόκειται για την παρουσίαση του θέματος της μικρής Μαρκέλλας που είχε εξαφανιστεί από τη Θεσσαλονίκη (την είχε αρπάξει μία μεγαλύτερη γυναίκα) το 2020. Το θέμα έπαιξε κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων που μεταδόθηκε στις 13, 14, 17 και 18.6.2020.

Το ΕΣΡ θεώρησε ότι «υπήρξε παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας ως προς τα στοιχεία που καθιστούν σαφή την ταυτότητα της ανήλικης. Είναι δε σαφές ότι αυτή η δημοσιότητα μπορεί να βλάψει τον ευαίσθητο κόσμο του παιδιού, την προσωπικότητα και την ιδιωτική του ζωή, να προκαλέσει δε την θυματοποίηση του και τον κοινωνικό στιγματισμό αυτού».

Και τιμώρησε το κανάλι με πρόστιμο 30 χιλιάδων ευρώ, «για παράνομη ταυτοποίηση ανήλικου θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ευρισκομένου σε δύσκολη κατάσταση».

Το ΕΣΡ περιγράφει επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο έπαιξε το θέμα. Ενδεικτικά, ένα απόσπασμα, από κάποιο από τα δελτία

«Στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων της 13.6.2020 με παρουσιαστή τον Νίκο Στραβελάκη, στους τίτλους ειδήσεων του γίνεται αναφορά στο "θρίλερ" με τη 10χρονη που είχε εξαφανιστεί στη Θεσσαλονίκη, ότι βρέθηκε ζωντανή και ότι η ίδια υποστηρίζει πως την είχε αρπάξει μια γυναίκα που την κρατούσε με χειροπέδες. Περί ώρα 20.38΄ ο παρουσιαστής μεταδίδει την είδηση της ανεύρεσης της 10χρονης (η οποία ανεζητείτο μέσω ανακοίνωσης του προγράμματος ειδοποίησης των πολιτών Amber Alert-«Χαμόγελο του Παιδιού»). λέγοντας ότι η αστυνομία εξετάζει τη μαρτυρία της, σύμφωνα με την οποία ισχυρίζεται ότι την άρπαξε μια γυναίκα και την κρατούσε με χειροπέδες. Προβάλλεται ως φόντο η ανακοίνωση του Amber Alert με θόλωση στο πρόσωπο του παιδιού, δεν διακρίνονται στοιχεία δηλωτικά της ταυτότητάς του. Προβάλλεται μαρτυρία γυναίκας που είδε την ανήλικη: η γυναίκα υποστηρίζει πως το παιδί έκλαιγε με λυγμούς, ήταν σοκαρισμένο και προσπαθούσε να το ηρεμήσει. Προβάλλεται μαρτυρία άνδρα που είδε την ανήλικη: ο άνδρας υποστηρίζει πως το κοριτσάκι παρέπαιε και ότι του είπε πως μένει στην οδό Καισαρείας. Προβάλλεται πλάνο όπου διακρίνονται ευκρινώς οι λέξεις: 101ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Μεταδίδεται απόσπασμα της εκπομπής «Μαζί σου» όπου φαίνεται να μιλά σε ρεπόρτερ η θεία της ανήλικης (η θεία είναι με την πλάτη στο φακό, δεν αναγράφεται το όνομα της, ακούγεται κανονικά η φωνή της). Ταυτόχρονα μεταδίδεται εικόνα του προσώπου του παιδιού με πλήρη θόλωση. Προβάλλονται οι απόψεις του Κ. Γιαννόπουλου, πρόεδρου του οργανισμού "Χαμόγελο του παιδιού", ενώ σε ρεπορτάζ παρέχονται οι πληροφορίες ότι η ανήλικη μίλησε με ψυχολόγο της αστυνομίας (προβάλλεται εικόνα του προσώπου του παιδιού με θόλωση), ότι συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τη γυναίκα που την πήρε από το σχολείο, ότι το παιδί είναι σε κατάσταση σοκ, ότι ένας συμμαθητής της έδωσε κατάθεση στην οποία μίλησε για μια γυναίκα με κόκκινα μαλλιά που φώναξε την ανήλικη με το όνομα της, ότι η Μαρκέλλα οδηγήθηκε σε νοσοκομείο για να εξετασθεί από ιατροδικαστή. Η είδηση διήρκεσε ως τις 20.42΄ περίπου».

(η φωτογραφία από το ΒΗΜΑ)