Βαριά «καμπάνα» από το ΕΣΡ στο Star, για την εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη

Βαριά «καμπάνα» από το ΕΣΡ στο Star, για την εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για τις υποθέσεις της 12χρονης από τον Κολωνό και της 10χρονης Μαρκέλλας.

29 Μαρτίου 2023

Εξι πρόστιμα συνολικού ύψους 205 χιλιάδων ευρώ καταλογίστηκαν στο Star, για τον τρόπο με τον οποίο η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» κάλυψε υποθέσεις του αστυνομικού ρεπορτάζ, που αφορούσαν ανήλικες. Η πλειονότητα των ποινών, ύψους 190 χιλιάδων ευρώ, αφορούσε τον βιασμό της 12χρονης από τον Κολωνό, συγκεκριμένα 60 χιλιάδες ευρώ για «ποιοτική υποβάθμιση προγράμματος», 60 χιλιάδες για «προσβολή προσώπου του ανηλίκου», 15 χιλιάδες για «μη κατάλληλη σήμανση στο περιεχόμενο και μη προστασία ανηλίκων τηλεθεατών», 40 χιλιάδες για «παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας» και 15 χιλιάδες για «παράνομη ταυτοποίηση ανήλικου θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας». Οι παραβάσεις αφορούν εκπομπές που μεταδόθηκαν στις 13, 14 και 17/10/2022 και ερευνήθηκαν έπειτα από καταγγελίες πολιτών.

Όπως αναφέρει το ΕΣΡ στην σχετική απόφασή του, «αυτός ο τρόπος παρουσίασης του θέματος μπορεί να προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια σε ανήλικους τηλεθεατές καθώς, λόγω της μη ανεπτυγμένης κρίσης τους και της συναισθηματικής ανωριμότητας τους, έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο ψυχικό κόσμο και επηρεάζονται βαθιά από τα μηνύματα και τις εικόνες που προβάλλονται από την τηλεόραση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το περιεχόμενο ενός προγράμματος έχει άμεση συνάρτηση με τη σήμανση του, κρίνεται ότι εκπομπή με το ανωτέρω περιεχόμενο δεν μπορεί να απευθύνεται σε ανήλικους 8 ετών και πλέον. Τέλος ο όλος τρόπος παρουσίασης του θέματος της εκπομπής οδηγεί στη γενικότερη υποβάθμιση της ποιοτικής στάθμης αυτής».

Οι υπόλοιπες 15 χιλιάδες ευρώ αφορούν την κάλυψη της υπόθεσης της 10χρονης Μαρκέλλας, από τις «Αλήθειες με τη Ζήνα», στις 15, 16, 17, 18 και 19/06/2020. Το Star τιμωρήθηκε για «παράνομη ταυτοποίηση ανήλικου θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ευρισκομένου σε δύσκολη κατάσταση».