Η ΕΔΕΜ διένειμε 4,6 εκατομμύρια ευρώ στους Δημιουργούς

Η ΕΔΕΜ διένειμε 4,6 εκατομμύρια ευρώ στους Δημιουργούς
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αρχίζει και ρολάρει ο Οργανισμός.

28 Ιουνίου 2023

Η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) προχώρησε σε διανομή δικαιωμάτων ύψους 4.550.000 εκατομμυρίων ευρώ στα μέλη της. Πρόκειται για την 6η διανομή από την έναρξη της λειτουργίας της.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη διανομή τον Ιούλιο του 2022, η τρέχουσα διανομή αντιπροσωπεύει αύξηση 29%, ενώ σε σύγκριση με την πρώτη διανομή δικαιωμάτων της ΕΔΕΜ τον Ιανουάριο 2021, η αύξηση ανέρχεται στο ποσοστό του 92%.

Από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, η ΕΔΕΜ έχει διανείμει συνολικά 21 εκ. ευρώ μικτά και 15 εκ. ευρώ καθαρά δικαιώματα.
Η τρέχουσα διανομή περιλαμβάνει 70 επιμέρους διανομές και τα δικαιώματα διανέμονται σε 8.169 δικαιούχους ΕΔΕΜ, ΕΥΕΔ και ΑΕΠΙ.

Πιο συγκεκριμένα, η διανομή δικαιωμάτων από δημόσια εκτέλεση σημείωσε ποσοστό αύξησης κατά 28%, ενώ οι συναυλίες καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση ύψους 360%. Επιπλέον, η διανομή δικαιωμάτων από τηλεοπτική μετάδοση σημείωσε ποσοστό αύξησης 34% σε σχέση με τον Ιούλιο 2022. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης δικαιωμάτων από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς είναι χρονοβόρα. 

Η είσπραξη δικαιωμάτων από τις Επιγραμμικές Χρήσεις (APPLE, YouTube, SPOTIFY κ.α) συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς.