«Ιστορίες με το μπουζούκι», ο Μανώλης Πάππος στο Δεύτερο Πρόγραμμα

«Ιστορίες με το μπουζούκι», ο Μανώλης Πάππος στο Δεύτερο Πρόγραμμα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δύο βράδια στο στούντιο, καλεσμένος του Γιώργου Τσάμπρα.

11 Ιουλίου 2023

Με σαμιώτικη καταγωγή, γεννήθηκε στα Μανιάτικα του Πειραιά. Πρωτοείδε το μπουζούκι στα χέρια του Γιώργου Κάρλα, ενός -κατά Τάσο Σχορέλη- «χαρακτηριστικού ρεμπέτη του Πειραιά» που χωρίς ποτέ να ανέβει σε πάλκο, δούλευε «σφουγγάρα» στα ταβερνάκια από την Κατοχή και για σαράντα σχεδόν χρόνια. Στα οχτώ του, ζητάει για πρώτη φορά μπουζούκι απ’ τους δικούς του. Το παίρνει τελικά μόνος του κοντά στα 15, ανταλλάσσοντας το, στου Ζοζέφ, μ’ ένα οικογενειακό ακορντεόν, ξεχασμένο στο πατάρι. Ο πρώτος του δάσκαλος στο μπουζούκι, τον βρίσκει... ανεπίδεκτο μαθήσεως!

Η «μαθητεία» του, στηρίζεται τελικά σε μια μικρή γυμνασιακή παρέα. Πρωτοπαίζει επαγγελματικά σε μια ταβέρνα της Νίκαιας το 1982. Ακολουθεί μια μακράς διαρκείας περιπλάνηση ανά την Ελλάδα. Γιάννενα, Σκόπελος, Σάμος, Πάρος, Σίφνος και για αρκετά χρόνια ( ’87 με ’90 ) Θεσσαλονίκη... Μικρά ρεμπέτικα στέκια που γεννά ή άνθιση του είδους στα πρώτα χρόνια του ’80...

Το ’90 παίζει με τον Παπάζογλου στο δίσκο «Σύνεργα» και στις συναυλίες του τότε. Μετά, με τους Οπισθοδρομικούς, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, στο «Χάραμα» με τη Δήμητρα Γαλάνη, με τον Διονύση Σαββόπουλο, με τον Σωκράτη Μάλαμα, με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Δημήτρη Αποστολάκη και αρκετούς ακόμη… Για να καταλήξει στα νεώτερα χρόνια, σε μικρότερους χώρους, με νεώτερους – κυρίως - μουσικούς.

Στην εκπομπή μιλάει για όλο αυτό το ταξίδι, ακούγοντας ηχογραφήσεις που παίζει ή τραγουδά, αλλά και κάποιες δικές του δημιουργίες.

«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια»
Τρίτη 11 και Τετάρτη 12/7/23, 9 με 10 το βράδυ.