Αριστούργημα: 14 ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα

Αριστούργημα: 14 ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη Φωνή της Ελλάδας και, φυσικά, στο ERTecho για on demand ακροάσεις.

01 Σεπτεμβρίου 2023

Η Φωνή της Ελλάδας παρουσιάζει έναν κύκλο 14 αυτοτελών ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα και την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τίτλο «Τα τρένα της σιωπής – Οι άνθρωποι πίσω από το Ολοκαύτωμα», βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και διδάκτορα Ανθρωπογεωγραφίας Θωμά Σίδερη.

Το πρώτο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η εισβολή στην Πολωνία, φθινόπωρο 1939» θα μεταδοθεί την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, ακριβώς 84 χρόνια μετά την εισβολή των ναζί στην Πολωνία, την 1η Σεπτεμβρίου 1939.

Όλα τα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ του κύκλου θα μεταδίδονται κάθε Παρασκευή, από 13:00 έως 14:00 και στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμα ως podcasts από το ERTecho και τη σελίδα της Φωνής της Ελλάδας.
Μέσα από συνεντεύξεις, προφορικές και γραπτές μαρτυρίες και κείμενα, ημερολόγια και άλλα τεκμήρια, ξεδιπλώνεται η φρίκη των ναζιστικών εγκλημάτων ήδη από τη δεκαετία του 1930 με το οργανωμένο σχέδιο εκτοπισμού και, αργότερα, εξόντωσης των πληθυσμών.

Άνθρωποι που βρέθηκαν στην κόλαση και έμειναν ζωντανοί, που βρέθηκαν ένα βήμα πριν την πόρτα του θαλάμου αερίων στα στρατόπεδα θανάτου της Ανατολικής Ευρώπης και απελευθερώθηκαν μετά το τέλος του πολέμου, ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους και στέλνουν έναν ηχηρό μήνυμα για τα φρικιαστικά εγκλήματα του ναζισμού.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Photo Στρατιώτες των Ες-Ες οδηγούν προς εκτέλεση μια ομάδα Πολωνών στο δάσος κοντά στην πόλη Witaniow. Witaniow, Πολωνία, Οκτώβριος-Νοέμβριος 1939