Η ενοχοποίηση των συναυλιών

Η ενοχοποίηση των συναυλιών
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η ενοχοποίηση της τέχνης γενικότερα

11 Σεπτεμβρίου 2023

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Δεν είναι νέα τακτική, είναι γνωστή εδώ και καιρό: η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εναντίον της Τέχνης. Συνολικά. Έχουμε δει πως δεν την πολυσυμπαθεί, όπως και τους ανθρώπους της. Μέχρι και σε απόφοιτους Λυκείου τους υποβίβασε τους νκαλλιτέχνες ώστε να τους ταπεινώσει.

Κάπως έτσι τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται μία ακόμα επίθεση στη μουσική, ενοχοποιώντας τις συναυλίες. «Μα πώς μπορείτε να κάνετε συναυλίες όταν συμβαίνουν τόσα θλιβερά γύρω μας;» ήταν το ύπουλο ερώτημα που πλανιόταν στον αέρα. Ξέρω ότι απασχόλησε πολλούς καλλιτέχνες, τους προβλημάτισε. Κι ας είναι παραπλανητικό.

Το ερώτημα θα μπορούσε να αντιστραφεί: «Μα πώς μπορείτε και ανοίγετε τα μαγαζιά σας όταν συμβαίνουν τόσα θλιβερά γύρω μας;». Ή και έτσι: «Μα πώς μπορείτε να πηγαίνετε στα γραφεία σας όταν συμβαίνουν τόσα θλιβερά γύρω μας;». Σταμάτησαν μήπως οι δημοσιογράφοι να δουλεύουν; 

Και είναι υποκρισία και των δημάρχων που είχαν ανακοινώσει συναυλίες και μετά τις ακύρωσαν. Υπάρχει άλλος τρόπος να δείξεις τη θλίψη σου και την αλληλεγγύη σου αν θέλεις. 

Και όμως το ερώτημα αυτό απασχόλησε τους καλλιτέχνες. Το συζήτησαν λόγου χάριν ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Σπύρος Γραμμένος που έπαιζαν μαζί στα Ιωάννινα. Και αποφάσισαν να βγουν μπροστά. Με δικές τους πρωτοβουλίες μετατρέποντας τις συναυλίες τους σε εστίες βοήθειας και αλληλεγγύης. Ο Φοίβος σήμερα στη συναυλία του στον Βύρωνα μας καλεί να πάμε στο Θέατρο Βράχων με «νερό, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, powerbanks και ό,τι άλλο αντέχει και χρειάζεται», για τους πλημμυροπαθείς. Και βάζει ο ίδιος, μαζί με τους συνεργάτες του (Prospero, Zuma Communications) όσα χρήματα χρειαστούν για τη συγκέντρωση και τη μεταφορά των αγαθών. Το ίδιο ετοιμάζει και ο Σπύρος για αύριο στην Τεχνόπολη με την αρωγή και την τεχνογνωσία που θα του προσφέρει «Ο Άλλος Άνθρωπός Κοινωνικά Κουζίνα Δωρεάν Φαγητού Για Όλους». Ενώ και η Ματούλα Ζαμάνη -έπαιζε χθες στην Τεχνόπολη- δίνει όλα τα έσοδα «σε αυτοδιαχειριζόμενους φορείς, φιλοζωικούς συνδέσμους σε πληγέντες και σε όσους δοκιμάζονται εδώ και μέρες».

Και ξέρω πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι καλλιτέχνες. Η τέχνη σώζει. Με ποικίλους τρόπους.