Οδηγία του ΕΣΡ για την κάλυψη των συγκρούσεων σε Ισραήλ και Γάζα

Οδηγία του ΕΣΡ για την κάλυψη των συγκρούσεων σε Ισραήλ και Γάζα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ζητά από τα ΜΜΕ να μην μεταδίδουν σκηνές βίας «που υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο ενημέρωσης».

11 Οκτωβρίου 2023

Λίγα 24ωρα μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, το ΕΣΡ εξέδωσε οδηγία προς τα ΜΜΕ που βρίσκονται υπό την εποπτεία του. Στην εν λόγω οδηγία το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, και συγκεκριμένα η νέα πρόεδρός του, Ευτέρπη Κουτζαμάνη-Δρίλια, ζητά από κανάλια, ραδιόφωνα και sites να μην μεταδίδουν σκηνές βίας που είναι ικανές να βλάψουν το κοινό, και να τηρήσουν τους σχετικούς κανόνες σήμανσης προγραμμάτων.

Προς όλους τους ενημερωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και εν γένει τους παρόχους υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας της χώρας (συμπεριλαμβανομένων και των διαδικτυακών).

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, και ιδίως τις διατάξεις των άρθρων:

- 15 παρ. 2 του Συντάγματος
- 4 παρ. 2 του Ν. 2863/2000
- 9 παρ. 9 του Ν. 4779/2021,
- 12 του Π.Δ. 77/2003
- 5 παρ. 1 και 2 της ΥΑ 106/2019

Παρακαλείσθε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα και να ασκήσετε τη δέουσα εποπτεία κατά την παρουσίαση της τρέχουσας επικαιρότητας (πολεμικές συγκρούσεις που διεξάγονται στην περιοχή του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας), με σκοπό να διασφαλισθεί η μη μετάδοση στα ενημερωτικά και ειδησεογραφικά προγράμματα σκηνών βίας που υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο ενημέρωσης, θίγουν την ευαισθησία του κοινού και μπορούν να βλάψουν την ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων.

Παρακαλείσθε επίσης να τηρήσετε τις ειδικές ρυθμίσεις για τη σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων με την χρήση κατάλληλων οπτικών ή/και ηχητικών συμβόλων ή με την προηγούμενη σχετική προφορική ειδοποίηση του κοινού.