Τα κανάλια και το Αρχείο της ΕΡΤ τιμούν την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου

Τα κανάλια και το Αρχείο της ΕΡΤ τιμούν την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μέσα από αφιερώματα εκπομπών και ντοκιμαντέρ.

16 Νοεμβρίου 2023

ΕΡΤ2

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

21.00 «Παρασκήνιο»
Θα μεταδοθεί το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η προπαγάνδα της Χούντας», παραγωγής 1982.
Εκεί παρουσιάζονται οι προπαγανδιστικές πρακτικές του καθεστώτος των συνταγματαρχών, αλλά και οι αντιδράσεις σ’ αυτές. Διακεκριμένοι άνθρωποι του πνεύματος και των Τεχνών μιλούν αφενός για την προπαγάνδα της χούντας, αφετέρου για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε ένας αντιθετικός λόγος στο κυρίαρχο ιδεολογικό πλαίσιο που προσπάθησε να καθιερώσει η δικτατορία. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα και πρωτοσέλιδα της εποχής, καθώς και αποσπάσματα από ταινίες Επικαίρων της επταετίας και κυρίως από ομιλίες του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, αλλά και από τις γιορτές πολεμικής αρετής στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

21.00 «Η ιστορία των χρόνων μου»
Θα μεταδοθεί το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μάρω Δούκα 1979», παραγωγής 2005.
Η πεζογράφος Μάρω Δούκα αυτοπαρουσιάζεται, εστιάζοντας την αφήγησή της στο 1979, χρονιά κατά την οποία κυκλοφορεί το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Η αρχαία σκουριά».

22.00 «Η δίκη του Πολυτεχνείου»
Εκπομπή-αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ, παραγωγής 1982, με αφορμή την επέτειο, τότε, των εννέα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του Πολυτεχνείου του 1975, που για πρώτη φορά θα παρουσιαζόταν τότε στην τηλεόραση.

-------------------------

ΕΡΤ3

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

23.00 «Ένα Απότομο Ξύπνημα - «Έχε το νου σου στο παιδί»»
Σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2017.
Έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα για την επτάχρονη δικτατορία στη χώρα μας και την αντίσταση σ' αυτήν, αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για την αντιστασιακή δράση στη Θεσσαλονίκη. Τη στιγμή μάλιστα που πολλές από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες έγιναν εκεί. Από τη σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένα Απότομο Ξύπνημα», όπου παρουσιάζονται τέσσερις σημαντικές στιγμές από την επτάχρονη διάρκεια της χουντικής βαρβαρότητας στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τέσσερα ντοκιμαντέρ, το κάθε ένα με συνεντεύξεις από τους πραγματικούς τους πρωταγωνιστές, δείτε το επεισόδιο που αφορά στην 17η Νοεμβρίου 1973.

-------------------------

ΕΡΤ NEWS

Το 24ωρο ενημερωτικό κανάλι της ΕΡΤ, θα μεταδίδει αφιερώματα για την επέτειο, καθώς και ρεπορτάζ από τον χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Εκτενείς αναφορές θα γίνουν και από τις ενημερωτικές εκπομπές του ΕΡΤ News.

-------------------------

ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ

Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο της επετείου για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου παρουσιάζει μια σειρά από αφιερώματα με το γενικό τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο» 1973-2023, τα οποία έχουν αναρτηθεί στο site της ΕΡΤ. Πρόκειται για 5 θεματικά αφιερώματα:

- Έναρξη της κατάληψης-Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πολυτεχνείου

- Η κλιμάκωση του αγώνα και οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια Πάτρας, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης

- Η κοινωνική συμμετοχή και η κορύφωση της εξέγερσης

- Η βίαιη καταστολή της εξέγερσης

- Ο απόηχος των γεγονότων στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της Ελλάδας

Το υλικό που επιλέχθηκε καλύπτει χρονικά την οπτικοακουστική παραγωγή από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μέχρι τη δεκαετία του 2000 και περιλαμβάνει σημαντικές μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνων των ημερών, σημαντικών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών και συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν και θυσιάστηκαν.

Το σύνολο του προαναφερθέντος αρχειακού υλικού μαζί με επιπλέον σχετικά τεκμήρια που αντλούνται από το θησαυρό του Αρχείου της ΕΡΤ θα φιλοξενούνται στη νέα σελίδα «Εδώ Πολυτεχνείο» 1973-2023. Καθημερινά θα δημοσιεύονται τα αφιερώματα στον ιστότοπο της ΕΡΤ, αλλά και σχετικά αποσπάσματα στη σελίδα Facebook του Αρχείου της ΕΡΤ.