«Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης» σε ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3

«Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης» σε ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3
Ακολουθήστε μας στο Google news

Διαμαντάκι

21 Φεβρουαρίου 2024

Το ωριαίο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης / Collapse, the dissolution of the Soviet Union» παρουσιάζει η ΕΡΤ3 το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 21:30.

Τον Αύγουστο του 1991, η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε. Ο γίγαντας του οποίου η δύναμη θεωρούνταν κυρίαρχη για σχεδόν έναν αιώνα αποκαλύφθηκε ότι είχε χάρτινα πόδια. Μια ολόκληρη κοινωνία και οι πολίτες της παρασύρθηκαν στο κοινωνικό χάος όταν τα κοινωνικά πρότυπα στα οποία πίστευαν όλοι, κατέρρευσαν. Τι συμβαίνει όταν ένα ολόκληρο σύστημα καταρρέει, όταν ένα κράτος δεν μπορεί πλέον να στηρίξει οικονομικά και διοικητικά τους θεσμούς, τις υπηρεσίες και την επικράτειά του; Κάτι τέτοιο μοιάζει με ένα μίνι-Big Bang, που απελευθερώνει πρωτοφανή κοινωνική ενέργεια. Οι τεκτονικές πλάκες της κοινωνίας αρχίζουν να μετατοπίζονται. Κανένας και καμία πτυχή της ζωής δεν γλιτώνει. Πώς ένα έθνος ξαναχτίζεται πάνω στα ερείπια;

Μέσα από προσωπικές ιστορίες επτά αυτόπτων μαρτύρων, το ντοκιμαντέρ μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη μεγάλη αυτήν ανατροπή που συνέβη στην Σοβιετική Ένωση και θεωρείται ως ένα από τα κύρια σημεία καμπής στην πρόσφατη Ιστορία.