Ο bwinΣΠΟΡ FM 94.6 «παίζει μπάλα» μόνος του στον ανταγωνισμό των αθλητικών σταθμών

Ο bwinΣΠΟΡ FM 94.6 «παίζει μπάλα» μόνος του στον ανταγωνισμό των αθλητικών σταθμών
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι διαφορές του από την ΕΡΑ Σπορ 101.8 και τον Ελλάδα Sports 94.3 είναι, πλέον, χαώδεις.

07 Απριλίου 2024

Ένα από τα ραδιόφωνα που έκαναν τη διαφορά στο πρώτο δίμηνο του 2023 στις ακροαματικότητες, ήταν αναμφισβήτητα ο bwinΣΠΟΡ FM 94.6. Το αθλητικό ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σημείωσε μεγάλη άνοδο στην πιο πρόσφατη διμηνιαία μέτρηση, ανεβαίνοντας στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης με ποσοστό πάνω από το 7%. Επιπλέον, ξεχώρισε και στις ωριαίες ακροαματικότητες την ίδια περίοδο, με παρουσίες στο Top 5 στην πρωινή και μεσημεριανή ζώνη και πρωτιές στη βραδινή και τη νυχτερινή, σημειώνοντας ποσοστά που ξεπέρασαν ακόμα και το 20%.

Τι γίνεται, όμως, με τους άλλους δύο «παίκτες» του ανταγωνισμού των αθλητικών ραδιοφώνων; Η διαχρονικά πιο άμεση ανταγωνίστρια του bwinΣΠΟΡ FM 94.6, η ΕΡΑ Σπορ 101.8, κατέγραψε μικρές απώλειες στις τελευταίες ακροαματικότητες, πέφτοντας κάτω από το 3% κι έχοντας πολύ μεγάλη διαφορά από τον πρωτοπόρο του ανταγωνισμού, της τάξεως των 6,4 μονάδων. Παρά το γεγονός ότι στις ανά ώρα ακροαματικότητες βρέθηκε στο Top 5 σε ώρες της βραδινής και της νυχτερινής ζώνης. Όσο για τον Ελλάδα Sports 94.3, στους πρώτους μήνες λειτουργίας του βρέθηκε στην τελευταία θέση με ποσοστό κάτω της μισής μονάδας. Και, σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις ακροαματικότητας, παραμένει σταθερός (προς το παρόν) σε εκείνα τα επίπεδα.

Όλες αυτές οι συνθήκες έχουν καταστήσει κυρίαρχο του ανταγωνισμού τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6. Έναν ραδιοσταθμό που έχει την στήριξη του ομίλου ΣΚΑΪ, ενός από τους μεγαλύτερους της χώρας στον κλάδο των ΜΜΕ, ο οποίος τυγχάνει να διοικείται από έναν -μεταξύ άλλων- ιδιοκτήτη ΠΑΕ, τον Γιάννη Αλαφούζο. Σε αυτό βοηθά και η μεγάλη δυναμική που έχει ο bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο internet. Το portal του, το sport-fm.gr, είναι ανάμεσα στα δημοφιλέστερα στον ανταγωνισμό των αθλητικών site. Όσο για τα social media στο Facebook έχει 435 χιλιάδες followers, στο Instagram 44 χιλιάδες followers, στο X/Twitter 37,5 χιλιάδες followers, στο TikTok 5,1 χιλιάδες followers και στο YouTube 80 χιλιάδες subscribers. Διόλου άσχημα νούμερα.

Από την άλλη η ΕΡΑ Σπορ 101.8 στηρίζεται αποκλειστικά από δημοσιογράφους της ΕΡΤ. Παρόλο που τα περισσότερα βασικά προγράμματα της ΕΡΑ ενισχύονται και με πρόσωπα προερχόμενα από ιδιωτικά ΜΜΕ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και στο δημόσιο αθλητικό ραδιόφωνο τουλάχιστον από το 2015, που επαναλειτούργησε μετά το «μαύρο». Η μόνη ενίσχυση, έστω και πλαγίως, ήρθε με την λειτουργία του portal ertsports.gr που, ουσιαστικά, είναι η έντυπη μορφή της ΕΡΑ Σπορ.

Ο Ελλάδα Sports 94.3 είναι ένα νεοσύστατο αθλητικό ραδιόφωνο το οποίο στηρίζουν δημοσιογράφοι από τον πρώην Over FM (με μερικές προσθαφαιρέσεις) που παλαιότερα, οι περισσότεροι εξ αυτών, συνυπήρξαν στον Σπορ FM. Σε πρώτη φάση παρατηρούνται μερικές ανομοιομορφίες στο πρόγραμμά του, όπως η παρουσία ενημερωτικών εκπομπών στην πρωινή ζώνη, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της συχνότητας. Επειδή, όμως, ο Ελλάδα Sports 94.3 είναι ένα εγχείρημα που μετρά μόλις μερικούς μήνες στον αέρα, δεν μπορούν να βγουν πολλά ασφαλή συμπεράσματα.

Ποιος, λοιπόν, θα μπορέσει να κοντράρει τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6; Ο «κοιμώμενος γίγαντας» που ακούει στο όνομα ΕΡΑ Σπορ 101.8, ή ο πιο νέος Ελλάδα Sports 94.3 που έχει λίγο από το «DNA» του παλιού Σπορ FM; Ο τελευταίος, πάντως, που το κατάφερε αυτό ήταν ο Sport24 103.3, μέχρι και πριν 4 χρόνια. Η ραδιοφωνική εκδοχή του sport24.gr, επίσης ενός από τα μεγαλύτερα αθλητικά portal του ελληνικού internet, που είχε (και αυτό) την στήριξη ενός μεγάλου ομίλου, της 24 Media. Και έκλεισε για λόγους που δεν είχαν να κάνουν με την ακροαματικότητά του, καθώς στην τελευταία του μέτρηση ήταν στο 4%, 2,3 μονάδες πίσω από τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6.