Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στο Μέγαρο Μουσικής

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στο Μέγαρο Μουσικής
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συμπράττει με τον κορυφαίο δεξιοτέχνη του βιολιού και της βιόλας Michael Barenboim

02 Μαΐου 2024

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) συνεχίζει τον κύκλο των συναυλιών της για τη φετινή σεζόν, συμπράττοντας με τον κορυφαίο δεξιοτέχνη του βιολιού και της βιόλας Michael Barenboim [Μάικλ Μπάρενμποϊμ].

Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ, γνωστός για τις υποβλητικές ερμηνείες του σε κλασικές αλλά και σύγχρονες συνθέσεις, θα παρουσιάσει μαζί με τους μουσικούς της ΕΛΣΟΝΟρχήστρας Νέων in Residence του Μεγάρου ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με έργα για ορχήστρα εγχόρδων: τη Συμφωνία για έγχορδα αρ. 10 σε σι ελάσσονα του Felix Mendelssohn [Φέλιξ Μέντελσον], το Ροντό για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων σε λα μείζονα του Franz Schubert [Φραντς Σούμπερτ], τη Σουίτα Trauermusik (Πένθιμη μουσική) για βιόλα και έγχορδα του Paul Hindemith [Πάουλ Χίντεμιτ] και τη Σερενάτα για έγχορδα σε μι μείζονα, έργο 22 του Antonín Dvořák [Αντονίν Ντβόρζακ].

Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή της ΕΛΣΟΝ και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Ο Φέλιξ Μέντελσον ολοκλήρωσε σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών τη Συμφωνία για έγχορδα αρ. 10, στην οποία διακρίνονται τόσο και τα σημάδια της ιδιοφυΐας του συνθέτη, όσο και η επιρροή του Γιόζεφ Χάυντν. Το ανάλαφρο Ροντό για βιολί και έγχορδα του Φραντς Σούμπερτ, ένα κομψοτέχνημα που σπανίως παίζεται, απογειώνει τη βιεννέζικη εκδοχή του Κλασικισμού ως ένα τέλειο «μουσικό επιδόρπιο».

Στις 20 Ιανουαρίου 1936, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε΄ φεύγει από τη ζωή· την επομένη, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ο Πάουλ Χίντεμιτ γράφει στο Λονδίνο τη Σουίτα Trauermusik (Πένθιμη μουσική) για να τιμήσει τον θάνατο του εκλιπόντος μονάρχη. Το έργο μεταδίδεται ζωντανά από το BBC, με τον συνθέτη να ερμηνεύει το μέρος της βιόλας. Το πρόγραμμα της συναυλίας της ΕΛΣΟΝ στο Μέγαρο κλείνει με τη μελωδική Σερενάτα του Αντονίν Ντβόρζακ, έργο εκλεπτυσμένης λυρικής ομορφιάς, που συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες ορχηστρικές σελίδες του συνθέτη.

Ο Michael Barenboim...

… είναι σολίστ και ερμηνευτής μουσικής δωματίου, με όργανα το βιολί και τη βιόλα, ιδρυτής μουσικού συνόλου, κοντσερτίνο της West-Eastern Divan Orchestra και καθηγητής  της Ακαδημίας Μπάρενμποϊμ-Σαΐντ. Επινοητικότητα και δημιουργικότητα αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της μουσικής του προσωπικότητας.

Από το ντεμπούτο του ως σολίστ στο Κοντσέρτο για βιολί του Σαίνμπεργκ, υπό τη διεύθυνση του Πιερ Μπουλέζ το 2011, ο Mάικλ Μπάρενμποϊμ έχει εδραιωθεί στη διεθνή μουσική σκηνή και έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης υπό τον Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου υπό τον Άσερ Φις, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ υπό τον Ζούμπιν Μέτα, τη Φιλαρμονική του Βερολίνου υπό τον Βασίλι Πετρένκο και τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες υπό τον Γκουστάβο Ντουνταμέλ.

Ως σολίστ έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο (Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου, Αίθουσα της Φιλαρμονικής του Έλβα στο Αμβούργο, Όπερα του Σίδνεϋ, Θέατρο Σαν Κάρλο στη Νάπολη, Φεστιβάλ της Λουκέρνης).

Ο Μάικλ Μπάρενμποϊμ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη μουσική, επιλέγοντας έργα του 20ού και του 21ου αιώνα στις εμφανίσεις του είτε ως σολίστ είτε σε συναυλίες μουσικής δωματίου. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση πολυάριθμες νέες συνθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται έργα των Γιαίργκ Βίντμαν, Kαρήμ Ράστομ, Mατίας Πίντσερ και άλλων.

Ως καθηγητής βιολιού στην Ακαδημία Μπάρενμποϊμ-Σαΐντ, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο στην εκμάθηση της τεχνικής του οργάνου, αλλά και στη γενικότερη και πολύπλευρη εκπαίδευση των μαθητών του. Από το 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2024, διετέλεσε επίσης Κοσμήτορας της Ακαδημίας.

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ)…

… ιδρύθηκε το 2017 από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο και σήμερα αποτελεί Ορχήστρα Νέων in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Βασισμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα των Εθνικών Ορχηστρών Νέων, η ΕΛΣΟΝ έχει ως βασικό της σκοπό τον εντοπισμό, την εκπαίδευση και την ανάδειξη ταλαντούχων νέων ελλήνων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε συναυλίες και σύμπραξης με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, αρχιμουσικούς, σολίστ και καθηγητές.

Το έργο της Ορχήστρας έχει αναγνωριστεί και διεθνώς, με την επιλογή της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων (European Federation of National Youth Orchestras), αποτελώντας τη μοναδική εκπροσώπηση της χώρας μας.

Τον Νοέμβριο του 2024, η ΕΛΣΟΝ πρόκειται να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης (Stern Auditorium / Perelman Stage), υπό τη μουσική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου.

Τον Αύγουστο του 2023, η ΕΛΣΟΝ προσκλήθηκε για δεύτερη φορά στο ιστορικό Koντσέρτχαους του Βερολίνου, για την εναρκτήρια συναυλία του διεθνούς φεστιβάλ Young Euro Classic. Μεταξύ των πλέον σημαντικών εμφανίσεών της περιλαμβάνονται ακόμη η συναυλία στη Βουλή των Ελλήνων τον Οκτώβριο του 2021, η περιοδεία το καλοκαίρι του 2021 σε Δελφούς, Κέρκυρα και Βερολίνο καθώς και οι εμφανίσεις της στην Εθνική Λυρική Σκηνή (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).

Η ΕΛΣΟΝ αποτελεί την πρώτη ορχήστρα στην Ελλάδα που αξιοποίησε την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, μέσω του καινοτόμου πρότζεκτ EλΣΟΝ VR, προσφέροντας στο κοινό μια πρωτόγνωρη εμπειρία θέασης συναυλιών κλασικής μουσικής.

Το έργο της υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τους φορείς: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (το οποίο είναι και ο Ιδρυτικός Δωρητής της), Βουλή των Ελλήνων, Τράπεζα της Ελλάδος, The Hellenic Initiative, ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Aegean Airlines (Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών) καθώς και από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (Χορηγός Φιλοξενίας).

Eισιτήρια:210 72 82 333, megaron.gr