Πάνω από 120 ονόματα εγκατέλειψαν το μουσικό φεστιβάλ Great Escape για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Πάνω από 120 ονόματα εγκατέλειψαν το μουσικό φεστιβάλ Great Escape για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Massive Attack, Idles και Brian Eno οι πρωτεργάτες.

15 Μαΐου 2024

Περισσότεροι από 120 καλλιτέχνες λοιπόν αποχώρησαν από το μουσικό φεστιβάλ Great Escape στο Μπράιτον προχωρώντας σε μποϊκοτάζ κατά του χορηγού Barclays. Οι καλλιτέχνες αυτοί συμμετέχουν στο Bands Boycott Barclays, μια καμπάνια που ισχυρίζεται ότι η Barclays Bank –η οποία χορηγεί πολλά βρετανικά φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων των Great Escape, Latitude και Isle of Wight– έχει αυξήσει τις επενδύσεις της σε εταιρείες όπλων που εμπορεύονται με το Ισραήλ. Όπως γράφει ο Gaurdian, αποχώρησε περίπου το 25% των καλλιτεχνών που βρίσκονταν στο πρόγραμμα.

Η ομιλία που θα έκανε παράδειγμα ο Jarvis Cocker δεν αναφέρεται πλέον στο site του Great Escape
Ενώ ο Nick Cave, που ρωτήθηκε στο Red Hand Files από έναν μουσικό που σκεφτόταν να μποϊκοτάρει εάν έπρεπε να παίξουν ή όχι, απάντησε απλά λέγοντας ότι πρέπει να «παίξουν».

Οι Massive Attack, Idles και Brian Eno υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή (από τον Απρίλιο) ζητώντας να μην μπει χορηγός η Barclays. Οι Massive Attack ανέφεραν με δήλωσή τους την έκπληξή τους που οι promoters και το φεστιβάλ δεν καταλαβαίνουν ότι μπορεί η μουσική τους να είναι προς πώληση, «αλλά η ανθρωπιά και η ηθική μας δεν είναι». Όσο για τον Alfie Templeman, αφού επιβεβαίωσε ότι δεν θα εμφανιστεί πρόσθεσε ότι «η ηθική μου δεν μπορεί και δεν θα ευθυγραμμιστεί με το συνδυασμό της ψυχαγωγίας και του ανθρώπινου πόνου»

Εκπρόσωπος του Bands Boycott Barclays δήλωσε: «Η Barclays χρηματοδοτεί τη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και στη συνέχεια ξεπλένει τη φήμη της συνεργαζόμενη με μουσικά φεστιβάλ όπως το Great Escape. Ως μουσικοί, πιστεύουμε ότι αυτό είναι απεχθές».