Ραδιοντοκιμαντέρ, «Ο ΠΑΟΚ και η προσφυγική Θεσσαλονίκη»

Ραδιοντοκιμαντέρ, «Ο ΠΑΟΚ και η προσφυγική Θεσσαλονίκη»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην ΕΡΑ Σπορ

20 Μαΐου 2024

Ο ΠΑΟΚ γιορτάζει την κατάκτηση του τέταρτου πρωταθλήματος στη μακρόχρονη ιστορία του και η ραδιοφωνική σειρά της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, που μεταδίδεται και από τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, αφιερώνει ένα επεισόδιο του «Έλα απόψε στου Θωμά» στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και στην παράλληλη εγκατάσταση των προσφύγων εκεί.

Η Θεσσαλονίκη ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι εγκατάστασης προσφύγων στην Ελλάδα. Το 1922, όταν έφτασαν στην πόλη οι πρώτοι πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, προτίμησαν να εγκατασταθούν στο κέντρο της, επειδή προέρχονταν από ένα αστικό πλαίσιο. Αντίθετα, οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες εγκαταστάθηκαν στην περιφέρεια και στις παρυφές της Θεσσαλονίκης.

Η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1923 και ήταν η αρχή για την ίδρυση αθλητικών σωματείων που θα έδιναν ζωή στις προσφυγικές συνοικίες αλλά και σε ολόκληρη την πόλη και θα τόνωναν τους συνεκτικούς δεσμούς μεταξύ των προσφύγων.

Πριν από 99 χρόνια, τον Ιούνιο του 1925, ιδρύθηκε το αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών. Ο χρόνος κυλούσε πια αντίστροφα για τη γέννηση του ΠΑΟΚ.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, ξεδιπλώνεται χρονολογικά η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα από συγκλονιστικές αφηγήσεις προσφύγων πρώτης γενιάς στη Θεσσαλονίκη.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

ΕΡΑ ΣΠΟΡ - Τρίτη, 21/5/2024, 00:00-02:00
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Σάββατο, 25/5/2024, 06:00-08:00