Ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών καταγγέλλει την ΕΡΤ

Ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών καταγγέλλει την ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την άμεση παραίτηση του Κωνσταντίνου Ζούλα και του Φώτη Καφαράκη ζητά η ΠΟΣΠΕΡΤ.

07 Ιουνίου 2024

Σε μια σοβαρή καταγγελία εναντίον της ΕΡΤ προχώρησε ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών. Στο κείμενό του, που εστάλη στο ΔΣ του οργανισμού, αναφέρει ότι η δημόσια τηλεόραση αποσιώπησε το θέμα της εκδήλωσης, που έλαβε χώρα την Τετάρτη στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στην οποία συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος, νομικοί και εκπρόσωποι κομμάτων ζήτησαν για πρώτη φορά την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και ότι πρόβαλλε το θέμα για μόλις 10 δευτερόλεπτα έπειτα από καταγγελία κόμματος.

Αλήθεια είναι αυτό. Αν και υπήρχε δημοσιογράφος της ΕΡΤ στην εκδήλωση, ρεπορτάζ δεν βγήκε στον αέρα. 

 

Ολόκληρη η επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών στην ΕΡΤ

Μια ακόμη ημέρα ντροπής ως προς την «ανεξαρτησία» του Τύπου. Σε μία χώρα που βρίσκεται υπό επιτήρηση για την κατάλυση του Κράτους Δικαίου. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης κίνηση πολιτών, σε συνεργασία με θεσμικά όργανα του νομικού χώρου. Η πρωτοβουλία που γεννήθηκε μέσα από το έγκλημα των Τεμπών και ενισχύθηκε από 1.500.000 Έλληνες στηρίχθηκε νομικά από την Ολομέλεια Δικηγόρων Ελλάδος. Συγκεκριμένα, στην αίθουσα του ΔΣΑ συναντήθηκαν:

1. Συγγενείς θυμάτων Τεμπών, εκπροσωπώντας 1.500.000 ΠΟΛΙΤΕΣ

2. Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγόρων.

3. Η Αντιπρόεδρος επι τιμή του ΣτΕ

4. Καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου

5. Εκπρόσωποι κομμάτων του συνταγματικού τόξου που τοποθετήθηκαν σχετικά με την πρόταση νόμου.

6. Εκπρόσωποι ελληνικού και ξένου Τύπου.

Ζητήθηκε για πρώτη φορά η τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών μέσω του δικαιώματος της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανταπόκριση των δημοσιογράφων, εύλογα γεννιούνται ερωτήματα. Γιατί αποσιωπήθηκε το θέμα και μάλιστα από την Κρατική τηλεόραση; Προηγήθηκε καταγγελία κόμματος και αμέσως μετά αναγκάστηκαν να αναφερθούν στην πραγματοποιηθείσα Συνέντευξη Τύπου για 10 δευτερόλεπτα. Το γεγονός αυτό εξουδετερώνει και το ελάχιστο ενδεχόμενο να μιλάμε για ανεξάρτητη ενημέρωση.

Παρακαλώ απαντήστε μας:

Κ. Ζούλα, με ποιο δικαίωμα αποφασίσατε να μην αναφερθείτε σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία πολιτών;
Έχετε την εντύπωση πως μια τέτοια κίνηση δεν αφορά τον κάθε Έλληνα πολίτη;
Μήπως την θεωρείτε ασήμαντη, προσβλητική, κακοήθη;
Ποιος επιλέγει τι αφορά και τι όχι την κοινωνία;
Με ποια λογική κρίθηκε ότι το θέμα δεν αφορά τους Έλληνες πολίτες;
Ποιός εποπτεύει αν η διοίκηση σας λειτουργεί αμερόληπτα ως οφείλει;
Θεωρείτε ότι προσωπικές-μεμονωμένες πολιτικές ιδεολογίες, σχέσεις, συνεργασίες και φιλοδοξίες, είναι ηθικό να εκφράζονται μεροληπτικά μέσα από την κρατική τηλεόραση μιας χώρας;

Αν όχι, με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται αυτές οι ανήθικες πρακτικές προκειμένου να προστατευθεί η κοινωνία;

Με βάση το ότι έχετε ασχοληθεί (σε συνολικό χρόνο), με το τραγικό γεγονός στα Τέμπη, λιγότερο από όσο έχουν ασχοληθεί κανάλια του ξένου τύπου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακολουθείτε συγκεκριμένες εντολές από την Κυβέρνηση. Δεδομένης πια αυτής της αλήθειας, για ποιο λόγο ,πληρώνεστε από τους Έλληνες φορολογούμενους και όχι από τα ταμεία της ΝΔ;

Δεν οφείλει η κρατική τηλεόραση, της οποίας οι πόροι της προέρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους να απευθύνεται σε κάθε πολίτη, να είναι αποστασιοποιημένη από τα κατεστημένα συμφέροντα και να παρέχει ολοκληρωμένη και αμερόληπτη πληροφόρηση; Ανεξάρτητα από προσωπικά κριτήρια, συμφέροντα ή αν είναι αρεστό ή όχι στη διοίκηση της ΕΡΤ;

Εάν η πληροφόρηση ενός ολοκλήρου λαού από την Ελληνική ΔΗΜΟΣΙΑ τηλεόραση λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα συγκεκριμένων πολιτικών, δίκαιο είναι η πληρωμή να γίνεται από τους εντολείς, αλλιώς είναι ξεκάθαρη κοροϊδία προς το πρόσωπο μας. Είμαστε πλέον πολύ ενεργοποιημένοι ως προς την κοροϊδία.

Υποτιμάτε την νοημοσύνη μας και τους θεσμούς.

Στήριξη σε γεγονότα που αφορούν την πλειοψηφία της κοινωνίας, όπως το θέμα των Τεμπών, οφείλουμε να ζητήσουμε, βέβαια, και από τα ιδιωτικά κανάλια από την στιγμή που δημόσιο χρήμα (είναι άραγε νόμιμο;) καταλήγει στα ταμεία τους.

Προς ενημέρωση των πολιτών και υπενθύμιση στην Διοίκηση της ΕΡΤ, αναφέρουμε μερικές από της αρχές λειτουργίας της.

«Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., χωρίς να επιδιώκει την απόκτηση κέρδους, συμβάλλει στην ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και στην προσπάθεια εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. αποτελεί φορέα δημοκρατίας και πολιτισμού και συμβάλλει στη διασφάλιση της πολυφωνίας, στην ανεξάρτητη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης και στην προβολή των έργων του λόγου και της τέχνης. Οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες που παρέχει η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. πρέπει να ανταποκρίνονται στην ποιοτική στάθμη που επιβάλλουν η κοινωνική της αποστολή και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας και να σέβονται ιδίως την αξία του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.
Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. είναι ανεξάρτητη από το Κράτος, όλους τους φορείς δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας και τα πολιτικά κόμματα και καταρτίζει και εκπέμπει το ραδιοτηλεοπτικό και διαδικτυακό της περιεχόμενο, διεπόμενη μόνο από τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας»

Όσο μάχεστε την αλήθεια, αυτή θα προβάλλεται μπροστά σας συνεχώς. Με το έγκλημα των Τεμπών πιάσαμε πάτο κι έτσι είναι μονόδρομος πια για την κοινωνία μας να γιατρευτεί! Πρακτικές διαφθοράς, θα καταγγέλλονται εφεξής, ώστε όποιος διαφθείρει να μην εφησυχάζει.

Αναμένουμε την απάντηση σας και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας.

Σύλλογος «Τέμπη 28/2/2023»

_______________

Με αφορμή την επιστολή η ΠΟΣΠΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητά την άμεση παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, και του γενικού διευθυντή ενημέρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Φώτη Καφαράκη.

Ζητάμε την άμεση παραίτηση του Προέδρου της ΕΡΤ κ. Ζούλα και του Γενικού Δ/ντή Eνημέρωσης κ. Καφαράκη οι οποίοι είναι οι απόλυτα υπεύθυνοι για το άνευ προηγουμένου «ξεχαρβάλωμα» του Ενημερωτικού Τομέα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Δηλώνουμε ανεπιφύλακτα ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στεκόμαστε δίπλα τους και συνυπογράφουμε την αναφορά-καταγγελία του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ 28-2-2023. Εάν δεν έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν, ζητάμε από τον Υφυπουργό κ. Μαρινάκη και τον Πρωθυπουργό, να τους αποπέμψουν, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι οι εντολείς τους.

________________________________

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους ελεύθερα

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Γιάννης Δάρρας, Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ

Ανάμεσα στα αμείλικτα ερωτήματα που απευθύνει ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών και η πρόεδρος του προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ και τη διοίκηση της ξεχωρίζει ένα που αποκαλύπτει τη ρίζα του προβλήματος αλλά και το βάθος της: Ποιος επιλέγει τι αφορά και τι όχι την κοινωνία; Η απάντηση, σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία που διασφαλίζει όρους κράτους δικαίου για τους πολίτες της, θα ήταν σχετικά απλή: Οι δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι που είναι ελεύθεροι να ασκήσουν την αποστολή τους με δεοντολογία και με σκοπό το δημόσιο συμφέρον.
Ως δημοσιογράφος και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ θλίβομαι βαθιά που η δημοσιογραφική ιεραρχία του τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ απέτυχε για άλλη μια φορά να τιμήσει την αποστολή της. Θλίβομαι, εξοργίζομαι αλλά δεν εκπλήσσομαι. Μόνο τέτοια αποτελέσματα μπορούν να έχουν οι συνθήκες ασφυκτικού ελέγχου, ομηρίας στρατιών συμβασιούχων, περιχαράκωσης – σχεδόν βιομηχανοποίησης της ενημέρωσης σε ένα δήθεν 24ωρο ενημερωτικό πρόγραμμα που ανακυκλώνει τις ίδιες και τις ίδιες ειδήσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ αγανακτεί με αυτές τις συνθήκες. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ είναι ικανοί και έντιμοι επαγγελματίες και θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους ανεπηρέαστοι. Δίνουν καθημερινά τις δικές τους μικρές ή μεγάλες μάχες. Δεν είναι αρκετό.
Η ΕΡΤ δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Ανήκει στους Έλληνες πολίτες που την χρηματοδοτούν.

(φώτο: daily.nb.org)