Nostos 100.6: 4 χρόνια περιμένει το ΣτΕ για τη νομιμότητά του

Nostos 100.6: 4 χρόνια περιμένει το ΣτΕ για τη νομιμότητά του
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παρόλα αυτά, λειτουργεί όπως οι αδειοδοτηθέντες σταθμοί.

11 Ιουνίου 2024

Όπως σας αναφέραμε ΕΔΩ, το Nostos 100.6 είναι ένας από τους ραδιοσταθμούς της Αθήνας που βρίσκονται σε αναμονή για το θέμα της νόμιμης λειτουργίας τους. Από το 2017 παλεύει τόσο με το ΕΣΡ όσο και με το Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποκτήσει ξανά την πολυπόθητη για εκείνον βεβαίωση, που θα του επιτρέψει να λειτουργεί χωρίς (πολλά) προβλήματα όσον αφορά το νομικό σκέλος, καθώς σήμερα εκπέμπει με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία του Nostos 100.6 ξεκινά από πολύ παλιά, το 1988, όταν ο άλλοτε παρουσιαστής ειδήσεων και δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Χούντας, έβγαλε στον αέρα το Ηρόδοτος FM στους 107.4. Ένα ραδιόφωνο μικρής απήχησης, σε σύγκριση με τα «μεγαθήρια» της εποχής. Το 2000 μεταβιβάστηκε στον νεοσύστατο τότε όμιλο Alpha και την θέση του πήρε ο Alpha Sports 107.4, με αθλητικό πρόγραμμα. Έπειτα από πολλές αλλαγές ονομάτων και ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ο εν λόγω σταθμός εκπέμπει σήμερα ως Music 89.2 και ανήκει στον Χάρη Πολίτη.

Σύμφωνα με τα όσα έχει καταθέσει στο ΕΣΡ ο ιδιοκτήτης του Ηρόδοτος FM, Κώστας Χούντας, παρά την αρχική μεταβίβαση ο σταθμός επαναλειτούργησε στους 107.4 -μετά την αδειοδότηση του Alpha Sports και την μετακίνησή του στους 89.2- υπό την κυριότητά του, αλλά με διάφορες άλλες ονομασίες προσπαθώντας να αποφύγει τις κατασχέσεις των μηχανημάτων του. Το 2009 κατέθεσε την πρώτη αίτηση για Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας, η οποία απορρίφθηκε ομόφωνα επειδή όπως ανέφερε το ΕΣΡ δεν πληρούσε τα δύο από τα τρία βασικά κριτήρια του σχετικού νόμου, δηλαδή της συμμετοχής στους διαγωνισμούς αδειοδότησης του 1996 και του 2001 και της λειτουργίας του την 31/12/2004.

Η δεύτερη αίτηση έγινε 5 χρόνια αργότερα, το 2014. Εκεί, σύμφωνα με την πλειοψηφούσα γνώμη του ΕΣΡ, αποδείχθηκε μέσω εγγράφου της (τότε) Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης ότι ο Ηρόδοτος FM συμμετείχε στους διαγωνισμούς αδειοδότησης, αλλά όχι και η λειτουργία του την 31/12/2004. Σχεδόν αμέσως, την ίδια χρονιά και λίγους μήνες αργότερα, κατατέθηκε η τρίτη αίτηση η οποία όμως είχε την ίδια τύχη. Αυτή τη φορά όμως δύο μέλη του ΕΣΡ ψήφισαν υπέρ του Ηρόδοτος FM.

Το 2015 ο σταθμός κατέθεσε την τέταρτη αίτηση, η οποία έγινε κατά πλειοψηφία δεκτή, με ένα μόνο μέλος του ΕΣΡ να εκφράζει αντίθετη γνώμη. Η πλευρά του Ηρόδοτος FM κατέθεσε επιπλέον στοιχεία, τα οποία σε συνδυασμό με εισήγηση ειδικού επιστήμονα του ΕΣΡ απέδειξαν ότι ο σταθμός πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις του νόμου περί Βεβαιώσεων Νόμιμης Λειτουργίας. Το ΕΣΡ εξέδωσε δύο ΒΝΛ για το Ηρόδοτος FM, μια για τους 107.4, την αρχική του συχνότητα, και μια για τους 100.6 η οποία, όμως, ανακλήθηκε σύντομα. Το ίδιο καλοκαίρι βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα η συνέχεια του Ηρόδοτος FM, το Nostos 100.6.

Δύο χρόνια αργότερα όμως, ξεκίνησαν οι περιπέτειες για τον ραδιοσταθμό. Το ΕΣΡ ανακάλεσε την Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας του, καθώς μετά από καταγγελία που έγινε η πλειονότητα των μελών του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου έκρινε ότι δεν πληρούσε εκ νέου μια από τις βασικές προϋποθέσεις του νόμου, λόγω της συμφωνίας του Κώστα Χούντα με τον όμιλο Alpha για τον Alpha Sports 107.4. Την απόφαση αυτή ακολούθησαν δύο «αιτήσεις θεραπείας», το 2017 και το 2019, οι οποίες απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφια από το ΕΣΡ. Ενδιάμεσα, το Nostos 100.6 έκανε την πρώτη του προσφυγή στο ΣτΕ το οποίο και εκείνο απέρριψε τις θέσεις του σταθμού. Μετά τις τελευταίες απορριπτικές αποφάσεις του ΕΣΡ, το Nostos 100.6 κατέθεσε νέα προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο το 2020 εξέδωσε προσωρινή διαταγή για μη διακοπή της λειτουργίας του μέχρι να εκδοθεί (νέα) οριστική απόφαση. Κάτι που εκκρεμεί μέχρι και σήμερα.

Παρά τον δικαστικό του αγώνα σε ΕΣΡ και ΣτΕ, το Nostos 100.6 λειτουργεί κανονικά και χωρίς να διαφέρει ουσιαστικά από τους αδειοδοτηθέντες. Εκπέμπει πλήρες πρόγραμμα με 11 παραγωγούς και DJs, συμμετέχει εδώ και αρκετό καιρό στις μετρήσεις ακροαματικότητας της MRB και της Global Link, έχει εμπορική δραστηριότητα παίζοντας διαφημίσεις και χορηγίες, και έχει δηλώσει το κεραιοσύστημά του στον Υμηττό στην ΕΕΤΤ. Ιδιοκτήτρια του σταθμού, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, είναι η εταιρεία «Ηρόδοτος Ραδιοφωνική Ι.Κ.Ε.» με μετόχους τον Κώστα Χούντα (51%), τον Σπύρο Χούντα (30%) και τον Αλέξανδρο Χούντα (19%), και διαχειριστή τον δεύτερο. Μια οικογενειακή επιχείρηση, πράγμα σπάνιο (πια) για τα FM της Αθήνας.

Χωρίς κάποια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για την προώθησή του, το Nostos 100.6 έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα 1,1% μέσο όρο και να καταλάβει την 37η θέση ανάμεσα σε 40 ραδιόφωνα, στις τελευταίες ακροαματικότητες (05/03-29/04/2024). Όσο για την απήχησή του στα social media, στο Instagram αριθμεί 12,7 χιλιάδες followers, στο Facebook 9,5 χιλιάδες followers, στο TikTok 517 followers, στο YouTube 414 subscribers και στο Χ/Twitter 313 followers.