Επικίνδυνες τακτικές…

Επικίνδυνες τακτικές…
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι εμφανές εδώ και καιρό ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τη διανομή του Τύπου…

26 Νοεμβρίου 2018

Του Σωτήρη Μανιάτη

Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στις συνεχιζόμενες (χρόνια τώρα) διαμαρτυρίες για τις κυκλοφορίες των εφημερίδων που καταγράφονται από το μοναδικό πλέον πρακτορείο διανομής Τύπου, το «Αργος». Ούτε για τα λεγόμενα «καπέλα» που μπορεί κάποιοι να… βάζουν ή να βγάζουν. Οι κυκλοφορίες μάλιστα που αμφισβητούνται για την… ακρίβειά τους έχουν οδηγήσει κατά καιρούς ορισμένους εκδότες να βγάλουν εκτός δελτίου δημοσίευσης τα έντυπά τους, ενέργεια βέβαια που δεν έχει οδηγήσει έστω σε κάποιον… εξορθολογισμό.

Με το «Άργος» να μένει μόνο του στη διανομή του Τύπου, μετά την κατάρρευση του άλλου πρακτορείου «Ευρώπη», είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται ζητήματα ανταγωνισμού. Φαινόμενα… μονοπωλιακά. Κι αν όπως λέγεται είναι… ασύμφορο να δημιουργηθεί άλλο πρακτορείο διανομής τότε θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως αυτά που ανακύπτουν με την ξαφνική αλλαγή όρων σε συμβάσεις, με εφημερίδες, που βρίσκονται σε ισχύ. Διαφορετικά η δυσμενέστατη αυτή αλλαγή ειδικά για ορισμένες εφημερίδες δημιουργεί ασφυκτικά φαινόμενα βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητά τους. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες, όροι και προϋποθέσεις για όλους και να μην παραβιάζονται με μονομερείς ενέργειες.

Ο χώρος του Τύπου αντιμετωπίζει ήδη αρκετά προβλήματα και δεν μπορεί σε αυτά να προστίθενται και άλλα με τέτοιες κινήσεις. Από την άλλη η κυβέρνηση έχει αργήσει εξαιρετικά στη θεσμοθέτηση απολύτως αναγκαίων μέτρων στήριξης του Τύπου που έχουν εφαρμόσει εδώ και χρόνια άλλες χώρες της Ευρώπης. Γιατί άραγε; Ακόμα και τα ελάχιστα που υποτίθεται έχουν σχεδιαστεί μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Ποιοι ευθύνονται γι αυτήν την καθυστέρηση; Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, πάντως -είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι η συγκεκριμένη αναφορά-, δημιουργούνται σημαντικές απειλές για την ελευθερία του Τύπου…