Αντέχουν τα εγχώρια FM ένα ραδιόφωνο μόνο με «μαύρη» μουσική;

Αντέχουν τα εγχώρια FM ένα ραδιόφωνο μόνο με «μαύρη» μουσική;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Radio 1Xtra του BBC δείχνει τον δρόμο.

08 Μαρτίου 2019

Έχοντας προγράμματα για όλα τα γούστα όπως το νεανικό ποπ Radio 1, το πιο «ενήλικο» Radio 2, το Radio 3 με την κλασσική μουσική, το αμιγώς ενημερωτικό Radio 4, το ενημερωτικό-αθλητικό Radio 5 live και το «εναλλακτικό» Radio 6 Music, το BBC έχει λανσάρει και κάποια ραδιοφωνικά «παρακλάδια» τους, ενημερωτικά και μουσικά. Ένα από αυτά είναι το BBC Radio 1Xtra, το οποίο -όπως αναφέρει και το όνομά του- είναι το «extra» ραδιόφωνο του Radio 1.

Εκπέμπει εδώ και 17 χρόνια, από τον Αύγουστο του 2002, και παίζει ως επί το πλείστον «μαύρη» μουσική. Κυρίως hip hop, reggae, soul, r'n'b, dubstep, drum and base, afrobeat, gospel κ.ά. Έχει πλήρες πρόγραμμα με παραγωγούς και DJ's ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, μαζί με 15λεπτα δελτία ειδήσεων. Το Radio 1Xtra ακούγεται μόνο μέσω του ψηφιακού ραδιοφώνου στα DAB, και στοχεύει κυρίως στο νεανικό και δυναμικό κοινό.

Στην Ελλάδα, ένα ανάλογο εγχείρημα βγήκε στον αέρα την προηγούμενη δεκαετία, όταν ο Γιώργος Πολυχρονίου είχε εξαγοράσει το 50% του τότε Planet 99.5, και τον είχε μετατρέψει από ειδησεογραφικό σε μουσικό, με παρόμοιο στυλ με εκείνο του Radio 1Xtra. Ωστόσο λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο ραδιοσταθμός το project δεν μακροημέρευσε.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανάλογη κίνηση, ωστόσο υπάρχουν εκπομπές που παίζουν μόνο «μαύρη» μουσική, όπως το Black Athena του Κωστή Νικηφοράκη στον Athens Voice 102.5.