Τα πέντε βασικά ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ

Τα πέντε βασικά ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ελπίζουμε να μην κλείσει κάποια από αυτά η νέα κυβέρνηση...

09 Ιουλίου 2019

Δεν έχουν άδικο όσοι παρομοιάζουν την ΕΡΤ με «γίγαντα που κοιμάται». Έχοντας υπό την σκέπη της έναν μεγάλο αριθμό καναλιών και ραδιοφώνων, που ακούγονται σε όλο τον πλανήτη, η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα μπορούσε να συμπρωταγωνιστήσει, μαζί με τα ιδιωτικά ΜΜΕ, στο μιντιακό τοπίο. Όπως γίνεται με τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς των «μεγάλων» κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά το ραδιόφωνο, πάντως, έχει 5 βασικά προγράμματα (τα 4 πανελλαδικά) που ακούγονται εντός Αττικής. Το Πρώτο, το Δεύτερο, το Τρίτο, η ΕΡΑ Σπορ και το Kosmos συμμετέχουν στις ακροαματικότητες για πρώτη φορά φέτος, μετά από 7,5 χρόνια, συγκεντρώνοντας ποσοστό 11,6% στην τελευταία μέτρηση της MRB. Ας δούμε την τωρινή τους κατάσταση, λίγο μετά την αλλαγή στον πρωθυπουργικό θώκο.


Με σαφή στόχευση προς την ενημέρωση, καλά αντανακλαστικά και ζωντανές εκπομπές ακόμα και τις ώρες που τα ιδιωτικά ραδιόφωνα «κατεβάζουν ρολά». Ταυτόχρονα όμως είναι και το ραδιόφωνο της ΕΡΑ με τη χαμηλότερη ακροαματικότητα, τόσο στις τωρινές μετρήσεις της MRB (μόλις 1% και 1,1% το προηγούμενο τετράμηνο) όσο και στις προηγούμενες της Focus (2,1% ως ΝΕΤ FM το 2011). Βρίσκεται πάνω μόνο από το News 24/7 88.6 στον ανταγωνισμό. Χωρίς «νεύρο» στη ροή του και ονόματα-«κράχτες», για να προσελκύσει ακροατές. Χώρια τη «ρετσινιά» του φιλοκυβερνητικού ραδιοφώνου που έχει διαχρονικά. Περιθώρια ανόδου στις ακροαματικότητες υπάρχουν...


Το πιο πολυσυλλεκτικό ελληνικό ραδιόφωνο της μπάντας, τόσο στις μουσικές όσο και στο πρόγραμμα. «Έντεχνα», δημοτικά και λιγότερο γνωστά ελληνικά τραγούδια από 21 παραγωγούς τις καθημερινές, κάθε ώρα και εκπομπή (σχεδόν). Στον ανταγωνισμό υπολείπεται των άλλων σταθμών, όντας στάσιμο με 2,3% στις ακροαματικότητες, ωστόσο δείχνει να μην έχει σημαντική πτώση στα ποσοστά του σε σχέση με το 2011 (0,6 μονάδες διαφορά). Πάντως, τα υπόλοιπα «έντεχνα» ραδιόφωνα έχουν δείξει πως και το Δεύτερο έχει τα «προσόντα», με τις κατάλληλες κινήσεις, για να βελτιώσει τη θέση του στις μετρήσεις.


Μια κατηγορία μόνο του, δεν υπάρχει άλλο ραδιόφωνο στην χώρα που να παίζει κλασσική στο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του. Έχει σταθερό και πιστό κοινό, όντας μόνιμα πάνω από το 2% στις ακροαματικότητες όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι από τα ραδιοφωνικά πρότζεκτ που κάνουν πρωταθλητισμό στις μετρήσεις, ωστόσο οι συντελεστές του Τρίτου δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πορεία του.


Το πιο επιτυχημένο ραδιόφωνο της ΕΡΤ στις ακροαματικότητες, τα τελευταία 20 χρόνια. Ήταν κι εκείνο όμως που την πλήρωσε περισσότερο από το «μαύρο» του 2013, καθώς δεν βγήκε ποτέ στον αέρα μέχρι την επαναφορά της ΕΡΤ. Από το 6% όπου βρισκόταν το 2011, πλέον έχει πέσει στο 2,8% το τελευταίο δίμηνο (3,3% στο προηγούμενο). Το πρόγραμμά της είναι αρκετά μονότονο τις καθημερινές και χωρίς «νεύρο», σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, σαν να έχει «κολλήσει» στο 2013. Παρόλα αυτά όμως έχει και πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, με αθλητικά ντοκιμαντέρ, εκπομπές για όλα τα σπορ και όχι μόνο. Η ιστορία έχει δείξει ότι το αθλητικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά, ακόμα και στην πρώτη δεκάδα. Για να δούμε αν θα το αξιοποιήσει η νέα κυβέρνηση...


Ένα ακόμα ραδιόφωνικό πρότζεκτ της ΕΡΤ που πέτυχε. Τόσο πολύ που, το μικρό χρονικό διάστημα (επί ΝΕΡΙΤ) που εξέπεμπε πανελλαδικά μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΑ Σπορ, απέσπασε πολλές θετικές κριτικές από τους ακροατές της περιφέρειας. Στην αρχή με έθνικ μουσικές, ως επί το πλείστον, και τώρα ως πιο γενικού περιεχομένου «εναλλακτικό» ραδιόφωνο. Στην ίδια κατεύθυνση με τους βασικούς ανταγωνιστές του, τον En Lefko 87.7 και τον Pepper 96.6. Παρόλα αυτά όμως έχει την μισή ακροαματικότητα από τους προαναφερθέντες, βρίσκεται στο 3,2% (από 3,3% το προηγούμενο δίμηνο) και είναι το πρώτο σε ακροαματικότητα ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Όπως και η ΕΡΑ Σπορ, έτσι και το Kosmos είχε γνωρίσει πολύ «καλύτερες μέρες» στο παρελθόν, με ποσοστά άνω του 5% και ηγετική θέση στον ανταγωνισμό του.

____________________________________________________________

Υπάρχουν κι άλλα φυσικά που ανήκουν στην ΕΡΤ, όπως η Φωνή της Ελλάδας, οι περφερειακοί ραδιοσταθμοί, η ΕΡΤ 3 κ.ά.