Ο νόμος που «έκλεισε» το News 24/7 Radio

Ο νόμος που «έκλεισε» το News 24/7 Radio
Ακολουθήστε μας στο Google news

Και ίσως κλείσει περισσότερα ραδιόφωνα που «τόλμησαν» να εκπέμψουν ενημερωτικό πρόγραμμα σε μη ενημερωτική συχνότητα.

23 Ιουλίου 2019

Με μείον ένα ενημερωτικό ραδιόφωνο είναι από χθες η Αθήνα. Εκείνο της 24 Media στους 88.6 αποχαιρέτησε χθες στις 10 το πρωί τους ακροατές του, με έναν δεκάλεπτο αποχαιρετισμό των Βασίλη Σκουρή και Μάνου Χωριανόπουλου, που ανακοίνωσαν ότι ο σταθμός θα ξαναγίνει μουσικός. Ο όμιλος απέδωσε την αλλαγή στη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία και τις συνεχείς κλήσεις του ΕΣΡ για να σταματήσει να εκπέμπει η συχνότητα ενημερωτικό πρόγραμμα. Ειδάλλως, θα τιμωρούνταν είτε με σύσταση είτε με πρόστιμο.

Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επικαλέστηκε τόσο για το News 24/7 Radio όσο και για τους υπόλοιπους που «διώκονται» το άρθρο 5 παράγραφος 5 εδάφιο στ' του νόμου Ρουσσόπουλου (Ν. 3592/2007):

«Ως ενημερωτικά μέσα νοούνται εκείνα των οποίων το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων καθημερινά, πολιτικό σχολιασμό και ενημερωτικές εκπομπές, όπως πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας [...]. Μη ενημερωτικά μέσα θεωρούνται αυτά, το πρόγραμμα των οποίων δεν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και αφορά αποκλειστικά σε ειδικούς τομείς ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης, με περιεχόμενο όπως μουσικό, αθλητικές μεταδόσεις με ή χωρίς σχολιασμό αθλητικών ειδήσεων, προβολή ταινιών, εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ ή παιδικές εκπομπές, περιλαμβανομένων και τωνμέσων που μεταδίδουν αποκλειστικά τηλεπωλήσεις [...]. Στους σταθμούς αυτής της κατηγορίας επιτρέπεται η ένταξη στο μεταδιδόμενο πρόγραμμά τους τίτλων ειδήσεων, κατ' ανώτατο όριο ενός λεπτού ανά ώρα, και με την προϋπόθεση ότι αναφέρουν τις αναγνωρισμένες πηγές από τις οποίες προμηθεύονται τις ειδήσεις».

Η διάταξη-«κλειδί» όμως υπάρχει μερικές παραγράφους πιο κάτω, στο ίδιο άρθρο. Η παράγραφος 13 αναφέρει πως «όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης υποχρεούνραι μια μόνο φορά και εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός μετά την πάροδο δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, να καταθέσουν στο Ε.Σ.Ρ. υπεύθυνη δήλωση για το χαρακτήρα του προγράμματός τους, ως ενημερωτικού ή μη ενημερωτικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Το Ε.Σ.Ρ. ελέγχει τις εν λόγω δηλώσεις με βάση το πρόγραμμα που μεταδίδει ο σταθμός από τη δημοσίευση του παρόντος».

Εν ολίγοις, όποιος ραδιοφωνικός ή τηλεοπτικός σταθμός δηλώθηκε από τον τότε ιδιοκτήτη του ως ενημερωτικού ή μη ενημερωτικού περιεχομένου, είναι... «καταδικασμένος» να παίζει αυτό το πρόγραμμα για πάντα. Χωρίς καμία δυνατότητα αλλαγής του από το νόμο.

Στην περίπτωση των 88.6, η συχνότητα άνηκε τότε στον όμιλο Γιαννίκου και λειτουργούσε ως John Greek με ελληνικό λαϊκο-ποπ μουσικό πρόγραμμα. Κι όμως, παρόλο που έχει αλλάξει όνομα και προφίλ τουλάχιστον 5 φορές, και ιδιοκτησία άλλες δύο, είναι υποχρεωμένος να παίζει είτε αθλητικό είτε μουσικό πρόγραμμα.