Αν δεν υπάρχει αύριο στη μουσική, δεν υπάρχει ούτε σήμερα, ούτε χθες - Κερδίστε προσκλήσεις για τον Χρήστο Θηβαίο

Αν δεν υπάρχει αύριο στη μουσική, δεν υπάρχει ούτε σήμερα, ούτε χθες - Κερδίστε προσκλήσεις για τον Χρήστο Θηβαίο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Χρήστος Θηβαίος μιλάει στο Loaded.gr για τον Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, για τον Παύλο Σιδηρόπουλο, για τους String Demons και τις εμφανίσεις τους στη «Σφίγγα» και για πολλά-πολλά ακόμα...

26 Δεκεμβρίου 2019

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Χαραλαμπάκη

Την περασμένη χρονιά είχατε συνεργαστεί ξανά με τους String Demons στην παράσταση για τα Εξάρχεια. Πείτε μου τι αλλάζει σε σχέση με την περσινή παράσταση;
Η παράσταση πέρυσι με τον Μάξιμο Δράκο (πιάνο, πλήκτρα, προγραμματισμούς και ενορχήστρωση), τον Καλλίστρατο Δρακόπουλο (τύμπανα, κρουστά, φωνητικά) και τους String Demons,την Λυδία Μπουντούνη (βιολί) και τον Κωνσταντίνο Μπουντούνη (βιολοντσέλο), είχε τίτλο «Βόλτα στα Εξάρχεια». Φυσικά, εκτός απ’ τα δικά μου τραγούδια, παίξαμε και τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου, της Αρλέτας, της Κατερίνας Γώγου και του Νικόλα Άσιμου, που ήταν άνθρωποι καθημερινοί για μένα. Δηλαδή το 1980, όπου εγκαταστάθηκα μόνιμα στα Εξάρχεια με την οικογένειά μου, τους έβλεπα κάθε μέρα, συζητούσαμε, άκουγα τα τραγούδια τους, εν τη γενέσει τους και ήθελα να αποδώσω ένα φόρο τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους. Φέτος εξακολουθεί να υπάρχει το στίγμα των Εξαρχείων, δηλαδή εξακολουθούμε να παίζουμε τραγούδια τους και φυσικά δικά μου. Απ’ την άλλη πλευρά, λόγω της συνεργασίας μου με τον Χάρη Κατσιμίχα, όταν μετά από δέκα χρόνια θέλησε να μας παρουσιάσει τα νέα τραγούδια του και μου έκανε την τιμή να επιλέξει εμένα ως ερμηνευτή.

Γιατί σας διάλεξε;
Οι λόγοι που επέλεξε να το κάνει είναι καθαρά προσωπικοί του, διότι φυσικά ο ίδιος είναι ένας συγκλονιστικός ερμηνευτής. Μου έκαναν λοιπόν την τιμή να με βαφτίσουν τον «τρίτο αδελφό» και να ερμηνεύω εγώ αυτό το υλικό. Οπότε ο τίτλος της παράστασης αλλάζει και γίνεται «Εξάρχεια-Μπραχάμι», διότι το Μπραχάμι είναι η γειτονιά στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας. Λόγω της συνεργασίας μου με τον Χάρη, κάνω και ένα μικρό αφιέρωμα στον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα, εκτός απ’ τα καινούργια τραγούδια. Τέλος, εκτός από τους μουσικούς που προανέφερα συμμετέχει και ο Κλέων Αντωνίου από τους Mode Plagal στις ηλεκτρικές κιθάρες.

Θα παρουσιάζεται ολόκληρος ο δίσκος;
Όχι, επειδή είναι αρκετά τραγούδια, για να μην σας κουράσουμε παίζουμε 3-4 ανάλογα τη φορά.

Φαντάζομαι παίζετε και κάποιο τραγούδι από το δίσκο με τα ποιήματα του Παύλου Σιδηρόπουλου, στον οποίο συμμετέχετε;
Ναι, εκτός απ’ τα παλιά τραγούδια του, θα παίξουμε και αυτό με το οποίο συμμετείχα στο δίσκο, με τίτλο «Μικρό παιδί στα δώδεκα», σε λόγια Παύλου Σιδηρόπουλου και σε μουσική Δημήτρη Καρρά. Μία εξαιρετική δουλειά απ’ το βιβλίο του Παύλου με τίτλο «Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα» και την επιμέλεια της Μελίνας Σιδηροπούλου, με την οποία είμαστε πάρα πολύ φίλοι. Πάντα ο Παύλος είναι μέσα στις καρδιές μας και μας εμπνέει, όχι μόνο τη γενιά μου αλλά και τις νεότερες γενιές. Κι είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας είναι απ’ τους δημιουργούς που έχουν μελοποιήσει και στο παρελθόν ποιήματα χωρίς ομοιοκαταληξία και μέτρο και έχουν γίνει αγαπημένα τραγούδια, όπως «Το δωμάτιο». Δεν είμαι όμως απόλυτα σίγουρος ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να υποδεχτεί μία τέτοια δισκογραφική εργασία.
Πρόκειται κατ’ αρχήν για μια δουλειά που εμπνέει χρόνια το Χάρη, πάνω σε τρεις αγαπημένους του ποιητές, εκ των οποίων τους δύο δεν τους είχα μελετήσει πολύ, μιλάω για τον Γιάννη Βαρβέρη και τον Κώστα Παπαγεωργίου. Είχα βέβαια πολύ βαθιά σημεία με τον Αργύρη Χιόνη. Τρεις ποιητές του ‘70, οι οποίο δεν είναι ευρέως γνωστοί στο κοινό, αλλά νομίζω πως ό,τι είναι ειλικρινές έχει και απήχηση.

Η συνεργασία σας με τους String Demons πως προέκυψε; Διότι είναι περίπτωση μουσικών και, επειδή έχει τύχει να τους παρακολουθήσω και σε προηγούμενες συνεργασίες τους, έχω να παρατηρήσω ότι σε κάθε τους συνεργασία συμβάλλουν στην ανανέωση των κομματιών, από ενορχηστρωτικής απόψεως.
Είναι πολύ μεγάλα ταλέντα και οι δύο, και ερμηνευτικά και δημιουργικά και φυσικά εγώ στην ηλικία που βρίσκομαι πιστεύω πως αν δεν υπάρχει αύριο, δεν υπάρχει ούτε σήμερα, ούτε χθες. Οπότε τους χρωστάω νιάτα.

Ήθελα να πάμε και στον τελευταίο σας δίσκο, το Σιδερένιο νησί, που είναι ένας δίσκος, που ακούγεται ολόκληρος, δεν ξεχωρίζει κάτι.
Ακριβώς αυτό ήθελα να καταθέσω. Πολύ χαίρομαι που το εισπράξατε έτσι. Εγώ θεωρώ πως είναι η κορυφή της τραγουδοποιΐας μου και σίγουρα τα επόμενα χρόνια έχω σκοπό να προετοιμάσω και να καταθέσω κάτι καινούργιο.

Έχετε σκεφτεί το θεματικό άξονα σας;
Θα είναι το ρήγμα ανάμεσα στις σχέσεις των ανθρώπων με τις κοινωνικές δομές.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

_____________________________________________________

Το loaded.gr εξασφάλισε για εσάς διπλές προσκλήσεις με μπύρα ή κρασί για το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου. Για να μπείτε στην κλήρωση στέλνετε e-mail στο [email protected] γράφοντας τη λέξη Θηβαίος.

Οι νικητές είναι:

Διονύσης Λαζαρίδης

Μαρίνα Πολυχρόνου

Ολες οι πληροφορίες για την παράσταση «Εξάρχεια - Μπραχάμι» που παρουσιάζεται κάθε Σάββατο μέχρι τέλος Ιανουαρίου στη μουσική σκηνή «Σφίγγα»: ΕΔΩ