Ενα αστείο -τουλάχιστον- ρεπορτάζ...

Ενα αστείο -τουλάχιστον- ρεπορτάζ...
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Νέος παίχτης στον πολύπαθο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων - Βάζουν από το παράθυρο τη Μάτσα» γράφουν στο News247.

30 Ιανουαρίου 2020

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Στο -πάντοτε- έγκυρο News247 αυτή τη φορά μάλλον έχασαν λίγο τη μπάλα. «Συνεχίζεται το αδιέξοδο των δημιουργών όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, υπόθεση που όπως όλα δείχνουν περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Εκεί μάλιστα που όλοι ήταν εναντίων όλων εμφανίστηκε η λύση που φαίνεται ότι ετοιμαζόταν καιρό τώρα. Και η λύση ακούει στο όνομα οικογένεια Μάτσα», γράφουν ΕΔΩ.

Και σημειώνουν πως η Μαργαρίτα Μάτσα ενδιαφέρεται να μπει στο χώρο των Πνευματικών Δικαιωμάτων (πώς, άραγε;). Το συμπεραίνουν από συνέντευξη που έδωσε χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ 100.3 η διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), Ειρήνη Σταματούδη.
Γράφουν, λοιπόν, επ αυτού: «Η κα Σταματούδη, σύζυγος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελου Συρίγου, μιλώντας για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι "πρόκειται για ένα δύσκολο τοπίο", περιέγραψε την κατάσταση μετά το "λουκέτο" στην ΑΕΠΙ και αφού επιτέθηκε στην ΕΥΕΔ, τονίζοντας ότι δεν συνέλεξε τα χρήματα που έπρεπε και δεν ένωσε τους δημιουργούς, έριξε τη "βόμβα". Ουσιαστικά πρότεινε οι δημιουργοί να παραδώσουν τις τύχες τους στον GEA, τον οποίο ελέγχει η Μαργαρίτα Μάτσα. Παρουσίασε μάλιστα την πρότασή της ως λύση στο πρόβλημα της διάσπασης και του διχασμού των καλλιτεχνών».

Καταρχάς, επειδή την άκουσα τη συνέντευξη, δεν πρότεινε ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν θα μπορούσε άλλωστε ο GEA των συγγενικών δικαιωμάτων να ασχοληθεί με τα πνευματικά δικαιώματα. Δεν γίνεται εκ των πραγμάτων. Να υπήρχε ένας κοινός μηχανισμός είσπραξης θα ήταν κάτι πολύ καλό κι επιθυμητό και το λέμε χρόνια τώρα αλλά, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Οι συνεννοήσεις στην Ελλάδα, άλλωστε, δεν είναι και τόσο σύνηθες φαινόμενο.

Μίλησα με τη Μαργαρίτα Μάτσα. «Ούτε ασχολήθηκα με τα πνευματικά δικαιώματα, ούτε ασχολούμαι, ούτε επιθυμώ να ασχοληθώ στο μέλλον. Ούτε κατά διάνοιαν» λέει κατηγορηματικά. Συμμετέχει άλλωστε χρόνια στο ΔΣ του GEA. Το ΔΣ του GEA το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, θα συνεδριάσει σήμερα και θα βγάλει και ανακοίνωση το απόγευμα επί του θέματος. 

Να σημειώσω, τέλος, πως το News247 ανήκει στον Δημήτρη Μάρη. Του επιχειρηματία που έχει δηλώσει δημοσίως ότι ενδιαφέρεται για τα Πνευματικά Δικαιώματα