Παίρνουν την πολυπόθητη άδεια οι Δημιουργοί;

Παίρνουν την πολυπόθητη άδεια οι Δημιουργοί;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πυκνώνουν οι φήμες ότι βρισκόμαστε κυριολεκτικά ένα βήμα και μερικές ώρες πριν από την πολυπόθητη υπουργική έγκριση αδειοδότησης της ΕΔΕΜ, της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής.

06 Φεβρουαρίου 2020

Της Ναταλί Χατζηαντωνίου

Στην εντύπωση συνέτεινε και δημοσίευμα της Καθημερινής και του Σάκη Ιωαννίδη που επικαλείται ασφαλείς πηγές γράφοντας ότι «τη θετική εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ έχει στα χέρια της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη». Και ότι «όπως όλα δείχνουν ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του δεύτερου αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, εφόσον η υπουργός κάνει δεκτή την εισήγηση του οργανισμού».

Η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ δεν σημαίνει βέβαια και άμεσα άρση όλων των δυσκολιών με μαγικό τρόπο. Το επόμενο βήμα είναι η διαδικασία μετάβασης από την κρατική ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης) στην ΕΔΕΜ (ανεξάρτητο φορέα των δημιουργών) καθώς και της μεταφοράς στην ΕΔΕΜ των χρημάτων που ανήκουν στους δημιουργούς: της «προίκας» δηλαδή ύψους 1,3 εκατ. ευρώ περίπου που προήλθαν από την παρακράτηση (του 20%) επί των εισπράξεων των δικαιωμάτων τους.

Για να διασφαλιστούν τα βήματα με υπερκομματική ει δυνατόν στήριξη, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΔΕΜ έχει κάνει συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, ενώ θα επιδιώξει να συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρόλα αυτά αν πράγματι δοθεί η πολυπόθητη άδεια θα είναι ένα σημαντικότατο βήμα προς τον αυτοδιαχειριζόμενο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης που θα εκπροσωπεί και την πλειονότητα των ελληνικών ρεπερτορίων.