«Αρκετοί δεν διστάζουν να βγουν και να έρθουν να παρακολουθήσουν ένα live»

«Αρκετοί δεν διστάζουν να βγουν και να έρθουν να παρακολουθήσουν ένα live»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Χαρά Ζούμα μιλά στο Loaded.gr για τις εξελίξεις στο χώρο των ζωντανών εμφανίσεων εξαιτίας του κορωνοϊού.

11 Μαρτίου 2020

Συνέντευξη στην Αφροδίτη Παπακαλού

Η Χαρά Ζούμα είναι managing director της εταιρείας zuma communications με αντικείμενο την προβολή και διαφήμιση καλλιτεχνών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

Αρχικά, μπορείτε να μας πείτε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο χώρο των ζωντανών εμφανίσεων μέχρι στιγμής;

Τις τελευταίες ημέρες και σε συνέχεια των μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας για την αναβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων άνω των 1.000 ατόμων, οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργάζεται το γραφείο μου, υποχρεώθηκαν να αναβάλουν τις προγραμματισμένες συναυλίες τους για το Μάρτιο εφόσον αυτές είχαν ξεπεράσει σε αριθμό εισιτηρίων προπώλησης τα 1000 άτομα. Από αρχές Μαρτίου άρχισε να παρατηρείται μία σημαντική μείωση των κρατήσεων σε όλες τις σκηνές. Τα δύο μεγάλα σχήματα του Σταυρού του Νότου για παράδειγμα δεν είχαν πληγεί σοβαρά μέχρι και την προηγούμενη Κυριακή. Αναφέρομαι στον Γιάννη Κότσιρα – είχε πρεμιέρα το Σάββατο 7/3 στην Κεντρική Σκηνή με δύο παραστάσεις και πήγε εξαιρετικά - και στη Μαρίζα Ρίζου που συνεχίζει τις δικές της παραστάσεις στην ίδια σκηνή με πολύ κόσμο. Φυσικά, υπήρξαν ακυρώσεις και στις δύο αυτές περιπτώσεις αλλά όχι ανησυχητικές. Όπως αντίστοιχα παρατηρούμε ότι γίνονται και κρατήσεις τελευταία στιγμή γεγονός που δείχνει την αναποφασιστικότητα του κόσμου.

Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τους θεατές; Είναι τελικά τόσο έντονος ο φόβος;

Οι πιο νέοι σε ηλικία θεατές είναι λιγότερο φοβισμένοι και φέρνω ως παράδειγμα και τη Μαρίζα Ρίζου που έχει πολλούς νέους και ενθουσιώδες κοινό και το live των Kadinelia που έπαιξαν το Σάββατο στο κατάμεστο Club όπως και τη Ρένα Μόρφη στο Plus που έκανε πρεμιέρα σε γεμάτο μαγαζί. Το ίδιο συνέβαινε και με τις συναυλίες της Ματούλας Ζαμάνη και των Χατζηφραγκέτα στο PIRAEUS ACADEMY. Είχαν κανονικό ρυθμό προπώλησης και είχαν ξεπεράσει προ πολλού τα 1000 εισιτήρια, πήγαιναν ολοταχώς για sold out.

Από την Δευτέρα όμως τα πράγματα άλλαξαν, οι ακυρώσεις στους χώρους όπου γίνονται κρατήσεις αυξήθηκαν ενώ σταμάτησαν να γίνονται νέες στα περισσότερα σχήματα και παράλληλα έπεσε και η προπώληση των εισιτηρίων για τις μεγάλες συναυλίες. Παρ’ όλα αυτά το κοινό συνεχίζει να στέλνει μηνύματα και να ζητά να μην ακυρώσουμε κάποιες συναυλίες ενώ και οι κρατήσεις για παραστάσεις όπως αυτές του Γιάννη Κότσιρα συνεχίζονται. Και δεν σημαίνει ότι αυτό το κοινό δεν ενημερώνεται ή δεν εκτιμάει τον κίνδυνο αλλά εφόσον ακόμα δεν έχουν απαγορευτεί οι εκδηλώσεις σε χώρους κάτω των 1000 ατόμων αρκετοί δεν διστάζουν να βγουν και να έρθουν να παρακολουθήσουν ένα live ή μια παράσταση, ακόμα κι αν το αποφασίσουν τελευταία στιγμή.

Αυτό το παρατηρούμε και στο θέατρο, για παράδειγμα στην παράσταση ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ που παίζεται στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου) είχαμε και την Δευτέρα και την Τρίτη αρκετά εισιτήρια στο ταμείο και αυτό ήταν ευχάριστη έκπληξη.

Photo:Ανδρέας Σιμόπουλος

Βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Ποιες είναι οι ενέργειες που κάνετε από την πλευρά σας;

Στον δικό μας κλάδο οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές. Επηρεάζονται όλοι όσοι εργάζονται για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις - από τους καλλιτέχνες μέχρι όλους όσοι βρίσκονται πίσω από αυτούς (μουσικοί - τεχνικοί - σκηνογράφοι - σκηνοθέτες - σύμβουλοι επικοινωνίας και προβολής στα media - παραγωγοί - λογιστές - ιδιοκτήτες χώρων & μουσικών σκηνών, σερβιτόροι και πολλοί άλλοι ακόμα). Οι περισσότεροι από εμάς εργάζονται πολύ καιρό (εβδομάδες και μήνες) πριν από την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης και τώρα βλέπουν τα χρήματά τους να χάνονται. Ωστόσο, όλοι οφείλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να συμπεριφερθούν υπεύθυνα. Χωρίς όμως εκδηλώσεις υστερίας και χωρίς να τρομοκρατούνται. Εύχομαι και η πολιτεία να δείξει αντίστοιχη κατανόηση στις ομάδες που πλήττονται οικονομικά αυτές τις ημέρες.

Τι γίνεται στον Σταυρό του Νότου; Ή στο Θέατρο Τέχνης;

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο ο Σταυρός του Νότου και στις 3 σκηνές του, όσο, το Άλσος ( UPDATE: Ο Διονύσης Σαββόπουλος ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης αναστολή των εμφανίσεών του στο Άλσος) και το Θέατρο Τέχνης (οι χώροι με τους οποίους συνεργαζόμαστε αυτό το μήνα και συνεχίζουν παραστάσεις), τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, απολυμαίνουν σχολαστικά τις αίθουσες πριν και μετά από κάθε παράσταση ενώ το προσωπικό εργάζεται ευσυνείδητα με σεβασμό στους θεατές.

Από την πλευρά μας εμείς, ως γραφείο επικοινωνίας & προβολής στα media αρκετών συναυλιών και παραστάσεων που αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν στείλαμε αμέσως την σχετική ενημέρωση στα media μέσω Δελτίων Τύπου και φροντίσαμε να συμπεριλάβουμε σε αυτά τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζει το κοινό, είτε για την επιστροφή των αγορασμένων εισιτηρίων, είτε για την δυνατότητα χρήσης αυτών στην επόμενη συναυλία του καλλιτέχνη (όταν φυσικα αυτή μεταφέρεται). Επίσης, διακόψαμε άμεσα τις διαφημιστικές καμπάνιες στα Μέσα με τα οποία υπήρχαν σχετικές συμφωνίες ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση. Η κατάσταση αυτή φέρνει αναστάτωση, όπως κι αν το δει κανείς, οπότε οφείλουμε όλοι να δίνουμε γρήγορα σωστή πληροφόρηση και να προστατεύουμε το κοινό από περιττή ταλαιπωρία. Και αντίστοιχα, το κοινό πρέπει να δείχνει κατανόηση καθώς οι παραγωγοί και οι διοργανωτές δουλεύουν ασταμάτητα για να βρουν λύσεις στα προβλήματα που φέρνουν τα έκτακτα μέτρα λόγω της πρόληψης εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δεν είναι εύκολο να μεταφέρεις μια συναυλία ή μια παράσταση, απαιτείται η συνεργασία πολλών εμπλεκόμενων, οπότε συνιστούμε υπομονή.

Ωστόσο, είμαστε στον πρώτο μήνα της Άνοιξης και ανυπομονούμε για τις καλοκαιρινές συναυλίες. Σε τι στάδιο βρίσκεστε;

Το γραφείο μας έχει ήδη ανακοινώσει δύο μεγάλα καλοκαιρινά φεστιβάλ. Το Summer Nostos Festival που διοργανώνεται και υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ και που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 ως τις 28 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ και περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων (συναυλιών, παραστάσεων, εικαστικών εκθέσεων, ομιλιών, αθλητικών δραστηριοτήτων) με καλεσμένους καλλιτέχνες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Και επίσης, το LALIBELA festival που γίνεται για πρώτη φορά στην Ακτή Βουλιαγμένης από τις 3 ως τις 5 Ιουλίου, θα είναι all-day φεστιβάλ και θα συγκεντρώσει στις 3 σκηνές του μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας και της εγχώριας σκηνής.

Και πολλοί από τους καλλιτέχνες που συνεργαζόμαστε ετοιμάζουν τις καλοκαιρινές συναυλίες τους στα μεγάλα κέντρα και στην επαρχία, όπως η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Παύλος Παυλίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Theodore κ.α.

Ακόμα, ετοιμάζεται και η φετινή διοργάνωση του Athens Photo World (θα γίνει 22 με 31 Μαΐου), η δεύτερη χρονιά ενός φεστιβάλ που αναδεικνύει τους φωτορεπόρτερ και το έργο τους και που πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία. Τέλος, στις 15 με 17 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη συνάντηση των tattoo lovers στο πλαίσιο Athens Tattoo Convention που θα γίνει στο TAE KWON DO. Και να μην ξεχνάμε ότι τόσο η συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη, όσο και αυτή των Χατζηφραγκέτα μεταφέρθηκαν για τις 9 και 8 Μαΐου αντίστοιχα.