Τρεις όπερες έχουν προγραμματιστεί για Ιούνιο και Ιούλιο στο Ηρώδειο

Τρεις όπερες έχουν προγραμματιστεί για  Ιούνιο και Ιούλιο στο Ηρώδειο
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Ριγολέττος», «Τόσκα» και «Η Ιταλίδα στο Αλγέρι» είναι τα τρία έργα που θα δούμε (ελπίζουμε) στο Φεστιβάλ Αθηνών.

30 Μαρτίου 2020

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου έχει εντάξει στο πρόγραμμά του σπουδαία έργα του Λυρικού Θεάτρου τα οποία και θα ανέβουν στο Ηρώδειο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι το σκοτεινό αριστούργημα του Τζουζέππε Βέρντι «Ριγολέττος» (4,6,9, 11 Ιουνίου).

Από το 1851, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενετία, έως σήμερα, ο Ριγολέττος έχει χειροκροτηθεί από χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο και δικαίως έχει χαρακτηριστεί μια από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών. Στον Ριγολέττο ο Βέρντι αλλάζει σελίδα στη συνθετική του διαδρομή και παρουσιάζει ένα έργο με ξεκάθαρο στίγμα και αυξημένη διάθεση για πειραματισμό, καθώς οι μεταπτώσεις ανάμεσα σε λυρικές και δραματικές σκηνές εξασφαλίζουν τη διαρκή ροή της υπόθεσης, με μεγάλη ταχύτητα.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, στη δεύτερή της συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή, θα δώσει τη δική της οπτική στο πολυαγαπημένο έργο.

Στον ρόλο του τίτλου, ο κορυφαίος έλληνας βαρύτονος, με τη σπουδαία διεθνή σταδιοδρομία, Δημήτρης Πλατανιάς και στον ρόλο της Τζίλντας η διακεκριμένη ελληνίδα υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση. Μαζί τους ένας από τους σημαντικότερους τενόρους της εποχής μας, ο Μάθιου Πολεντσάνι (Matthew Polenzani), ο οποίος πρόσφατα ερμήνευσε τον ρόλο του Δούκα στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Διευθύνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν (Philippe Auguin).

Λίγες ημέρες μετά (16, 17 Ιουνίου), οι μουσικοί της Καμεράτας και ο Γιώργος Πέτρου με τη συμμετοχή του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Laurence Dale, θα παρουσιάσουν ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του οπερατικού ρεπερτορίου: την αριστουργηματική «Η Ιταλίδα στο Αλγέρι» από τον μετρ του είδους, και συνθέτη του θρυλικού Κουρέα της Σεβίλλης, Τζοακίνο Ροσσίνι.

Ο πολυδιάστατος αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή τύπο για τις ερμηνείες του στα έργα του Ροσσίνι και έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Diapason «ροσσίνειος ερμηνευτής απαράμιλλης ακριβείας και μουσικότητας». Μαζί του ο πολυβραβευμένος βρετανός σκηνοθέτης Λώρενς Ντέηλ (Laurence Dale) και μια διεθνής διανομή εξαιρετικής ποιότητας, της οποίας ηγούνται η ταλαντούχα ιταλίδα μεσόφωνος Λάουρα Βερρέκκια (Laura Verrecchia), ο διακεκριμένος βαρύτονος Σιμόνε Αλμπεργκίνι (Simone Alberghini) και ο αγαπημένος Χάρης Ανδριανός.

Η Ιταλίδα στο Αλγέρι έχει χαρακτηριστεί, πολύ επιτυχημένα, «μια απόλυτα οργανωμένη τρέλα». Ο μπέης Μουσταφά, μετά από χρόνια βαρετού γάμου με τη σύζυγό του Ελβίρα, ονειρεύεται μια νέα σύντροφο. Μια όμορφη Ιταλίδα που ναυαγεί στις ακτές του Αλγερίου γίνεται το νέο αντικείμενο του πόθου του. Ερωτικά τρίγωνα, μεγάλα μυστικά, υπέροχες άριες και σπιρτόζικα μουσικά σύνολα απογειώνουν ένα από τα πιο σουρρεαλιστικά έργα στην ιστορία της όπερας.

Για τον Ιούλιο (26,28,29,31) έχει προγραμματιστεί η δεύτερη παραγωγή της ΕΛΣ, η «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι.

Τόσκα: μια ντίβα της όπερας, μια γυναίκα παράφορα ερωτευμένη, που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Σκάρπια: ένας σκοτεινός άντρας, με απόλυτη εξουσία, που ηδονίζεται με τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσά τους, ο εραστής και αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσσι, που οδηγείται στον θάνατο. Όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή έχει δική του την Τόσκα, την οποία ποθεί ο Σκάρπια. Η μηχανή είναι καλά στημένη, απ’ τις παγίδες του Σκάρπια δεν θα ξεφύγει κανείς.

Σε αυτό το θρίλερ, τα παράφορα πάθη υπογραμμίζονται από την άκρως υποβλητική μουσική του Τζάκομο Πουτσίνι – δίκαια μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου. Την εντυπωσιακή παραγωγή, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012, υπογράφει ο διάσημος αργεντινός σκηνοθέτης Ούγκο ντε Άνα (Hugo de Ana) – μια Τόσκα συναρπαστική, δραματική και απολύτως συνεπής στο πνεύμα του συνθέτη, πλαισιωμένη από εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια. Διευθύνει ο διακεκριμένος ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι και πρωταγωνιστούν διεθνώς αναγνωρισμένοι μονωδοί, όπως οι Άννα Πιρότσι, Τσέλια Κοστέα, Ρικκάρντο Μάσσι, Τζόρτζιο Μπερρούτζι, Δημήτρης Πλατανιάς, Αμπρότζο Μαέστρι κ.ά.

Οι ημερομηνίες των παραστάσεων ενδέχεται να αλλάξουν.



Στην ίδια κατηγορία