Επαναστάτης μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο...

Επαναστάτης μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ήταν να τον θαυμάζεις το Περικλή Κοροβέση, ακόμα και στα στερνά της ζωής του.

12 Απριλίου 2020

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Και όχι μόνο διότι ήταν ένας άνθρωπος που έμεινε πιστός στις αρχές και τις απόψεις του μέχρι και το τέλος. Πράγμα διόλου εύκολο φυσικά, δείτε πως ξεφτιλίζονται διάφοροι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν σε ηλικία, πως παλιοί αριστεροί έχουν γίνει δεξιοί και ακροδεξιοί πιάνοντας θεσούλες -ακόμα και ως καλεσμένοι- στα φιλόξενα τηλεοπτικά ΜΜΕ.

Και ήταν να τον θαυμάζεις όχι μόνο για την ιστορία του και τους αγώνες του. Ουδείς άλλωστε μπορεί να τον αμφισβητήσει.

Είναι (...ήταν) να τον θαυμάζεις λοιπόν για την επαναστατικότητά του και τις ρηξικέλευθες απόψεις του ακόμα και πρόσφατα, που πλησίαζε τα 80 χρόνια του. Οσοι τον ζήσαμε, οι νεότεροι, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στη λειτουργία της εφημερίδας αλλά και τις συνελεύσεις της ειδικότερα, έχουν να το λένε.

Καλά το γράφει η Αφροδίτη στο efsyn.gr, έτσι ακριβώς είχαν τα πράγματα: «Όταν έπαιρνε το λόγο, με μια βραχνή, αλλά όχι μπάσα, καθαρή αλλά όχι ηχηρή φωνή, όλοι σιωπούσαν. Φοβάμαι αντιμετωπίζαμε όσα έλεγε σαν τα λόγια του σοφού Σαμάνου, που ναι μεν έχει δίκιο, αλλά τι μας λέει τώρα, αυτά είναι ουτοπικά, δεν γίνονται ή τουλάχιστον δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Κάτι για να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Μοντ Ντιπλοματίκ, να "το μεθοδεύσουμε και να το παλέψουμε", προσπαθώντας να στήσουμε ένα δίκτυο με συνδρομητές και φίλους της "Εφ.Συν.", διοργανώνοντας σε τακτική βάση εκδηλώσεις πολιτικές και πολιτιστικές, σε όλη την Ελλάδα, γιατί "η φύση της εφημερίδας της δικιάς μας είναι και ακτιβιστική, το έχουμε ξεχάσει αυτό το σκέλος"».

Περικλής Κοροβέσης. Να είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία, να κινείται με δυσκολία και να ταλαιπωρείται από θέματα υγείας, αλλά να είναι πιο ακτιβιστής, επαναστάτης και ορεξάτος για δράση, από αριστερούς ανθρώπους που είχαν τα μισά του χρόνια ή και το 1/3 ακόμα.

Ευτυχισμένος άνθρωπος, γεμάτος. Δεν μπορείς να μην τον ζηλέψεις.

(Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Τσιάρα, αρχισυντάκτη του διεθνούς τμήματος της Εφ.Συν. ο οποίος γυρίζει στους διαδρόμους της εφημερίδας και βγάζει συνεχώς φωτογραφίες, φωτογραφίες καλύτερες από εκείνες πολλών επαγγελματιών φωτογράφων)