Παραστάσεις, συναυλίες και στο βάθος… εμφύλιος

Παραστάσεις, συναυλίες και στο βάθος… εμφύλιος
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τι αναμένεται να ανακοινώσει το ΥΠΠΟ τις επόμενες ώρες και τι θα σημάνει αυτό για την καλλιτεχνική κοινότητα.

04 Μαΐου 2020

Της Ναταλί Χατζηαντωνίου

Ένας αριθμός επιλεγμένων θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών θα γίνουν, όπως μαθαίνουμε, το καλοκαίρι. Όχι όμως όλες οι παραστάσεις και οι συναυλίες που προγραμματίζονταν.

Πηγές μας, μας πληροφόρησαν για μερικά από τα μέτρα που θα εξαγγείλει σήμερα-αύριο το Υπουργείο Πολιτισμού ως προς τη διανομή όσων χρημάτων από τα 15 εκ ευρώ αφορούν σε θέατρα και συναυλίες. Θα απευθυνθεί πιθανότατα πρόσκληση προς τους θιάσους για κατάθεση προτάσεων για θεατρικά έργα με μάξιμουμ 10 συντελεστές επί σκηνής. Ειδικά για το Αρχαίο Δράμα όπου ο αριθμός αυτό είναι αποτρεπτικός λόγω Χορού, κάποιος υψηλόβαθμος του υπουργείου επιχειρηματολόγησε μάλιστα κατά τη σχετική συζήτηση ότι «3 ηθοποιοί και 7 άτομα Χορός αρκούν - έτσι παιζόταν το Αρχαίο Δράμα κάποτε». Αν ο θίασος είναι πολυάριθμος θα του προταθεί η εκ περιτροπής εργασία των συντελεστών, οι διπλές διανομές δηλαδή. Από τις προτάσεις που θα κατατεθούν, το ΥΠΠΟ θα επιλέξει να χρηματοδοτήσει κάποιες (περί τις 40 μάξιμουμ). Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στο μουσικό χώρο. Θα ζητηθούν δηλαδή προτάσεις ολιγομελούς παρουσίας επί σκηνής και θα επιλεγούν κάποιες από αυτές.

Η «λύση» αυτή ενέχει ωστόσο δύο κινδύνους: α) την... δια της πλαγίας, νομιμοποίηση της εκ περιτροπής εργασίας και β) την σίγουρη κήρυξη ενδοκαλλιτεχνικού Εμφυλίου καθώς οι ευνοημένοι που θα επιδοτηθούν και θα κάνουν παραστάσεις θα είναι εκ των πραγμάτων λιγότεροι κι επιλεγμένοι από το ΥΠΠΟ.

Το σίγουρο όμως είναι ότι σε μία τέτοια περίπτωση το μπαλάκι θα φύγει από τα χέρια του υπουργείου και θα πάει στα χέρια των ίδιων των καλλιτεχνών. Πώς θα αντιδράσουν; Θα δεχτούν να καταθέσουν προτάσεις με αυτούς τους όρους; Με τι κριτήρια και από ποιους θα γίνει η επιλογή; Πώς θα αντιδράσουν όσοι δεν θα επιλεγούν;