Το Liberal, η «Εστία» και οι εσωκομματικές σφαγές στην ποδιά της Μενδώνη

Το Liberal, η «Εστία» και οι εσωκομματικές σφαγές στην ποδιά της Μενδώνη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Και η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών εναντίον του υπουργείου Πολιτισμού...

10 Μαΐου 2020

Στα απόνερα των εσωκομματικών τριγμών που προκάλεσε η παρέμβαση υπέρ του Πολιτισμού του Σταύρου Ξαρχάκου και η απαξιωτική προς εκείνον γκριμάτσα της υπουργού Πολιτισμού στη συνέντευξη Τύπου για την «Ανακοίνωση των Μέτρων Στήριξης», το Liberal ανέβασε ένα άρθρο με τίτλο «Μια λεμονιά… ξινίζει στη γειτονιά».

Σ΄αυτό ούτε λίγο, ούτε πολύ η συντάκτρια του Liberal που δείχνει να εντυπωσιάζεται με το μεγαλειώδες έργο της Λίνας Μενδώνη, αφού επαινούσε τα καινούρια πεπραγμένα της υπουργού Πολιτισμού, έκανε δίκην προθέσεων. Απέδιδε δηλαδή την παρέμβαση Ξαρχάκου υπέρ του χώρου του Πολιτισμού και την κατηγορία εναντίον της υπουργού κι όλης της κυβέρνησης για παντελή έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής, σε ιδιοτελή κίνητρα. Ιδού και η επίμαχη παράγραφος: «Το ζήτημα είναι, εντός των επόμενων εβδομάδων, με τόση υπομονή που κάναμε, να ανθίσει «μια λεμονιά στη γειτονιά» και να δούμε κανένα θέαμα, να ξεχαστούμε με τη μαγεία της τέχνης. Αντε, γιατί άμα ανθίσει η λεμονιά και δεν την δούμε, μετά… ξινίζει- κάνει λεμόνια δηλαδή. Σαν, ας πούμε, να μη σε κάνει το κόμμα σου υπουργό και όταν δέσει ο καρπός να κατηγορείς αυτήν που έγινε. Δηλώνοντας, κιόλα, πως είναι πολύ καλή γενική γραμματέας (και για όποιον δεν κατάλαβε: ο κρίνων να κάθεται στην υπουργική καρέκλα και η νυν υπουργός να είναι ΓΓ για να δουλεύει. Ε, δουλευόμαστε)»

Η άποψη της Ν.Δ. δεν είναι αντίστοιχη όμως με αυτή του Liberal ούτε κατά διάνοια. Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν εξοργιστεί και με την απαξιωτική στάση της κας Μενδώνη απέναντι σ΄έναν μεγάλο συνθέτη που -μην ξεχνάμε- είχε υπάρξει και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και με την συμπεριφορά της εν γένει «που εκχωρεί τον Ξαρχάκο στην Αριστερά». Χαρακτηριστικό το σχόλιο στελέχους: «Ο Ξαρχάκος είναι δικός μας, η Μενδώνη όχι». Διότι πράγματι η κα Μενδώνη προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ και πάλαι ποτέ στενή συνεργάτις του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν έχει εκλεγεί. Είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός.

Αυτό λοιπόν το κλίμα δυσαρέσκειας και εσωκομματικής διαφωνίας, αποτύπωσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εστίας» με τίτλο «Πώς τολμάτε να ειρωνεύεστε τον Ξαρχάκο κυρία Μενδώνη», lead «Απαράδεκτες γκριμάτσες της υπουργού κατά του μεγάλου μας συνθέτου» και σχόλιο «Αυτό δεν είναι Πολιτισμός - Δεν είναι σημαία ευκαιρίας οι καλλιτέχνες». Στην οποία «Εστία» διευθυντής έκδοσης είναι ο «Καραμανλικός» Μανώλης Κοττάκης.

Αν το περιγράφαμε με αθλητικούς όρους θα λέγαμε ότι η εσωκομματική εμπλοκή γύρω απ΄τον Ξαρχάκο αλλά και τους χειρισμούς της κας Μενδώνη που δημιουργεί μονίμως στην κυβέρνηση πρόβλημα ρήξης με τους καλλιτέχνες, έχει δυο στρατόπεδα: τους «Βενιζελικούς-Σαμαρικούς» και τους «Καραμανλικούς», με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη guest-star για να δυσφημίσει όταν μπορεί, όχι βέβαια τον Ξαρχάκο, αλλά άλλους όπως τον Φοίβο Δεληβοριά. Α και να μην ξεχάσουμε στον αντίποδα την Ολγα Κεφαλογιάννη που και σ αυτή την περίπτωση κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού, απολύτως στο πνεύμα του «Support Art Workers».

Πάντως στο δημοσίευμα του Liberal απάντησε στο Facebook, η σύζυγος του Σταύρου Ξαρχάκου και γνωστή τραγουδίστρια Ηρώ Σαϊα:

«Επειδή βλέπω ότι έχουμε κοινούς φίλους , ας πει κι ας εξηγήσει κάποιος σε αυτή την κυρία που λέγεται A.K. και γράφει αρθράκια κατόπιν παραγγελίας , οτι :
Α. Ο κ.Ξαρχακος έχει παραιτηθεί από πολλές θέσεις ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να μείνει . Να έχει εξουσία . Να εισπράττει μισθούς . Δεν το έχει κάνει . Αντίθετα , είναι γνωστές οι ουκ ολίγες παραιτήσεις του για θέματα αρχής και ιδεολογίας . Από τη Βουλή μέχρι το Εθνικό Θέατρο κλπ ... αν ψάξετε θα βρείτε .
Β. Αν ήθελε θέσεις θα τις είχε . Όχι μόνο σε αυτή αλλά και σε άλλες κυβερνήσεις . Κάποιοι στενοί φίλοι γνωρίζουν προτάσεις που του έχουν γίνει για σοβαρές θέσεις για τις οποίες άλλοι θα έτρεχαν . Αυτός αρνήθηκε .
Γ. Δεν γνωρίζει προσωπικά τον κ.Μητσοτακη ούτε και έχει επαφή με το κυβερνών κόμμα - αλλά και με κανένα κόμμα -για να περίμενε τον «διορισμό» του σε κάποιο Υπουργείο ή κάποια θεσούλα .
Δ. Είναι ένας άνθρωπος «χορτάτος» . Έχει ζήσει και ζει ωραία ζωή . Δεν περιμένει υπουργιλικια . Τον τιμά ο κόσμος κι αυτό είναι ύψιστη τιμή , η μεγαλύτερη .
Ε. Δεν κάνει ούτε ίντριγκες ούτε φτηνά κολπάκια για να πετύχει κάτι.
ΣΤ. Θα μπορουσα να γράψω κι άλλα αλλά δε χρειάζονται αυτή τη στιγμή .
Αν δεν ξέρει η κυριουλα ας ρωτήσει . Θα μάθει . Κι ας μη γράφει ασυναρτησίες εκτός και αν μπορεί να αποδείξει τα όσα γράφει . Περιμένω !
Σίγουρα είναι δύσκολο να καταλάβουν όσοι είναι ταγμένοι σε κόμματα ή βαλμένοι σε θέσεις -είτε της μιας είτε της άλλης παράταξης - οτι μπορεί και να υπάρχει κάποια μειονότητα πολιτών οι οποίοι έχουν το θάρρος της γνώμης τους γιατί απλώς το σωστό και το δίκαιο είναι ένα , είτε κυβερνά η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε όποιος ...
Θα ήταν πιο γόνιμο όταν μιλάνε κάποιοι άνθρωποι με αντικειμενικότητα και χωρίς κανένα συμφέρον - το αντίθετο μάλλον - κάποιοι άλλοι να κάνουν την αυτοκριτική τους και να προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη .
Διότι πάντα θα υπάρχουν και «εξωγήινοι» που θα λένε τη γνώμη τους και θα κάνουν την κριτική τους είτε αρέσει είτε όχι . Πρέπει να χαιρόμαστε που υπάρχουν !
Μια σωστή γνώμη , μια σκληρή κριτική , αν φτάσει στα κατάλληλα αυτιά μπορεί να είναι χρήσιμη.
Το θέμα είναι σε ποια αυτιά φτάνει και πώς ερμηνεύεται».

Ένα μόνο. Δεν βοηθούν καθόλου την θέση της κυρίας Μενδώνη αυτοί οι.. αρθρογραφικοί ελιγμοί. Μάλλον την εκθέτουν ακόμα και στο περιβάλλον της Ν.Δ., όταν μάλιστα επιχειρούν να τα βάλουν μ΄ένα καλλιτεχνικό μέγεθος όπως ο Ξαρχάκος. Η ίδια η υπουργός πάλι χειρίζεται το θέμα των εργαζομένων στον Πολιτισμό με αμφιλεγόμενες στρατηγικές. Μακάρι να ξόδευε λιγότερο χρόνο σ αυτές και περισσότερο για να ακούσει πραγματικά, να συζητήσει και να βοηθήσει στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων επιβίωσης του χώρου.