Όταν ο Ριζοσπάστης φιλοξενούσε ρεκλάμες για τους Ολυμπιακούς της Μόσχας

Όταν ο Ριζοσπάστης φιλοξενούσε ρεκλάμες για τους Ολυμπιακούς της Μόσχας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είμαστε 40 χρόνια πριν...

19 Μαΐου 2020

Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

Κι εκεί, λοιπόν, που σκαλίζαμε σε παλιά φύλλα εφημερίδων, πέσαμε σε μία πολύ ιδιαίτερη διαφήμιση που φιλοξενούσε ο Ριζοσπάστης στις 13 Μαΐου 1980: το ταξιδιωτικό γραφείο LEV Tours, αποκλειστικός αντιπρόσωπος για την Ελλάδα του Σοβιετικού Τουριστικού Οργανισμού Sputnik, έλεγε «ελάτε μαζί μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχοντας στην εικονογράφηση και το αρκουδάκι - μασκότ των Αγώνων του 1980, τον Μίσα!

«Με εξασφαλισμένα εισιτήρια αγώνων, ξενοδοχεία, επισκέψεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης» αλλά και «ειδικά προγράμματα (σ.σ. τιμές προφανώς) για συλλόγους, σωματεία, μαζικούς φορείς», όπως ενημέρωνε το κείμενο της διαφήμισης.

Έξι μόλις χρόνια μέτραγε η μεταπολίτευση στην Ελλάδα και η αλήθεια να λέγεται: οι αγώνες ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για πολλούς φίλους του ΚΚΕ που ενδεχομένως επιθυμούσαν να κάνουν ένα «ταξίδι ζωής» στην Σοβιετική Ένωση, χωρίς να νιώθουν κανέναν να τους κυνηγάει. Και επειδή τα ταξίδια και ειδικά τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν πανάκριβα εκείνα τα χρόνια, το ταξίδι σε γκρουπ προφανώς ερχόταν πιο οικονομικό (αν και δεν αναφέρονταν τιμές στη διαφημιστική καταχώρηση).

Τους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980 είχαν μποϊκοτάρει οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Δυτική Γερμανία κ.α., καθώς και δεκάδες μουσουλμανικές χώρες, ως «διαμαρτυρία» για την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979. Ήταν εποχή που ο «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ «καλά κρατούσε».

Το πώς, βέβαια, γύρισε η ιστορία το βιώσαμε: Η ΕΣΣΔ «έπεσε» και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν τον συνέχισαν οι Αμερικάνοι...

Τώρα, αντι-ΚΚΕ σχόλιο για την κριτική και καταγγελτική διάθεση του Κόμματος απέναντι στους αγώνες που έγιναν στην Αθήνα το 2004 ή και αλλού τα επόμενα χρόνια, εμείς δεν θα κάνουμε σήμερα (να τα σκεφτείτε μόνοι σας αν θέλετε) για τρεις λόγους:

1) Για την Αθήνα είχαν δίκιο, μπήκαμε άγρια μέσα ως χώρα και ακόμα το πληρώνουμε
2) Έχουμε αγαπητούς φίλους στο ΚΚΕ που τους σεβόμαστε
3) Χθες που αναφερθήκαμε στον Αμβρόσιο ένας αναγνώστης μας έγραψε ότι υποκινούμαστε από «σκοτεινές δυνάμεις» και δεν έχουμε καμία διάθεση να μας κατηγορήσει καπάκι το Κόμμα ότι υποκινούμαστε από «σκοτεινά κέντρα».