Εξώδικο της ΠΟΣΠΕΡΤ στην κυβέρνηση για το νέο οργανόγραμμα της ΕΡΤ

Εξώδικο της ΠΟΣΠΕΡΤ στην κυβέρνηση για το νέο οργανόγραμμα της ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το χαρακτηρίζει «παράνομο» και ότι παραδίδει την δημόσια ραδιοτηλεόραση στα συμφέροντα των ιδιωτών.

24 Ιουνίου 2020

Νομικά εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού οικονομικών -και μοναδικού μετόχου της ΕΡΤ- Χρήστου Σταϊκούρα, του αρμόδιου για τα ΜΜΕ υφυπουργού Στέλιου Πέτσα και της (νέας) ΕΡΤ Α.Ε., κινήθηκε η ΠΟΣΠΕΡΤ με αφορμή την εφαρμογή του νέου οργανογράμματος στο Ραδιομέγαρο.

Το συνδικαλιστικό όργανο κατηγορεί την διοίκηση της ΕΡΤ για παράνομες αποφάσεις που σχετίζονται με την εσωτερική αναδιάρθρωση του φορέα, οι οποίες θα τον μετατρέψουν σε «ευάλωτο, θεσμικά αθωράκιστο και απολύτως εξαρτημένο υποδοχέα κρατικοδίαιτων ιδιωτικών επιχειρήσεων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόκειται επί της ουσίας για το φύλλο συκής με το οποίο θέλουν να παραπλανήσουν και επιδιώκουν να σκεπαστούν οι πρωτοφανώς παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες κατά το βαθμό που παρακάμπτεται η εθνική και κοινοτική νομοθεσία ως προς την προηγούμενη διαβούλευση με τους συνδικαλιστικούς φορείς. Προσπαθούν επιμελώς να κρύψουν ότι ακόμα και στο Ν. 4173/2013 που επικαλούνται, τονίζεται ότι η διαβούλευση προϋπάρχει του σχεδιασμού και δεν έπεται αυτού ως πρόσχημα ή αποτέλεσμα εκβιασμού και ότι η διαβούλευση με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων καθορίζεται και στον τόπο και στον χρόνο και στον τρόπο.

Εξόχως υποκριτική και προσβλητική στις θεμελιώδεις έννοιες του δικαιϊκού μας συστήματος είναι η εκ μέρους της διοίκησης επίκληση του νόμου, όταν επιχειρεί να προσδώσει επίφαση νομιμοφάνειας στις παράνομες ενέργειες της, αναγορεύοντας ως τυπική – διαδικαστική προϋπόθεση την εκ των υστέρων διατύπωση γνώμης από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και προσπαθεί να συγκαλύψει με τον τρόπο αυτό το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που απαιτεί ρητά προηγούμενη διαβούλευση με αυτούς, έτσι ώστε τα επιχειρησιακά μέτρα στο μέτρο του δυνατού, να αποτελούν προϊόν σύνθεσης και συναπόφασης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Πόσο μάλλον όταν αυτή η συναπόφαση προϋποθέτει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Ένας «σχεδιασμός» που νομοτελειακά θα οδηγήσει την ΕΡΤ όχι, όπως διαπρυσίως ισχυρίζονται, στον «μετασχηματισμό» της σε «σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό μέσο» αλλά οδηγείται σε μία καταστροφική πορεία που θα την μεταμορφώσει τελικά σε μια ευάλωτη, θεσμικά αθωράκιστη και απολύτως εξαρτημένη εταιρεία υποδοχής κρατικοδίαιτων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Με αυτόν τον αυθαίρετα δομημένο δήθεν «Επιχειρησιακό Σχεδιασμό» η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα παραδοθεί στις νεοφιλελεύθερες ορέξεις της αγοράς που καραδοκεί να μπήξει τα νύχια της στην σάρκα της, είτε με «συνέργειες», είτε με «αναθέσεις», είτε με «εργολαβίες». Ένας «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός» που θα οδηγήσει την ΕΡΤ στην επιδιωκόμενη από τη διοίκηση ανήκεστη στρατηγική ήττα όπου ολοκληρωτικά απαξιωμένη θα γίνει αναπόφευκτα ο «ακόλουθος» της Digea και του λοιπού πανίσχυρου μιντιακού κατεστημένου.

Στο πλαίσιο αυτό, με αίσθημα ευθύνης έναντι των εργαζομένων – μελών μας αλλά και της κοινωνίας, καταγγέλλουμε και αποκρούουμε ως μη σύννομη αυτή την συμπεριφορά και τακτική της διοίκησης, που περιφρονώντας με προκλητικό τρόπο την ηθική και θεσμική υποχρέωση της εκ των προτέρων διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τηρώντας τους όρους και τους κανόνες που θέτουν οι νόμοι και τα συναλλακτικά ήθη, προχώρησε σε μία νομικά και ηθικά άκυρη έγκριση ενός στρατηγικού – επιχειρησιακού σχεδιασμού που εκτός των άλλων, νομοτελειακά επιφέρει βλαπτικές μεταβολές στους εργαζόμενους και στην ΕΡΤ.