«Ίσως η τέχνη είναι ο τρόπος»

«Ίσως η τέχνη είναι ο τρόπος»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι Οpera Chaotique γράφουν στο loaded.gr με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου «Στων Διακαμένων σας Χειλιών την άκρη»

25 Σεπτεμβρίου 2020

Μετά την κυκλοφορία των δύο τραγουδιών προάγγελων του δίσκου «Αφησέ με να ‘ρθω μαζί σου» και «Αποδoμητικά πουλιά», ο νέος δίσκος των Opera Chaotique, κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.

Ο νέος δίσκος ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, περιλαμβάνει μελοποιήσεις ποιημάτων των Γιάννη Ρίτσου, Ανδρέα Εμπειρίκου, Κώστα Βάρναλη, Μίλτου Σαχτούρη, Κώστα Καρυωτάκη και Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, τραγούδια που βασίζονται σε πρωτότυπους νέους στίχους, ορχηστρικά θέματα, καθώς και διασκευές στα τραγούδια «Δε λες κουβέντα», «Στην Κ.» και «Ταυτότητα» σε πρώτη ερμηνεία του Γιώργου Μαρίνου.

Στο δίσκο συμμετέχουν ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Δήμητρα Παπίου

Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου τους, οι Opera Chaotique, εξηγούν μεταξύ άλλων στο loaded.gr τους λόγους που αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν το album σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

«Μετά από σχεδόν τρία χρόνια από το προηγούμενο άλμπουμ μας, κυκλοφορεί το πρώτο μας ελληνόφωνο. Ο τίτλος «Στων Διακαμένων σας Χειλιών την άκρη» είναι παρμένος από ποίημα του Κώστα Βάρναλη που μελοποιήσαμε («Μουουουουνάκια») Κυκλοφόρησαν σε video clip εδώ και λίγο καιρό τα «Αφησέ με να ‘ρθω μαζί σου» (Γ. Ρίτσου) και «Αποδoμητικά πουλιά» (Δολόξα/Αντωνίου/ Σταυρακάκη) και σύντομα θα βγει το «Δε λες κουβέντα» (Μούτση/Τριπολίτη) ντουέτο με την αγαπημένη μας Δήμητρα Παπίου.

Ο δίσκος βγήκε σε μια αρκετά δύσκολη εποχή για τους καλλιτέχνες (και για όλους φυσικά)αλλά πιστεύουμε πως μόνο με την δημιουργία και την δουλειά μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, και γι ‘ αυτό αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε αυτή την εποχή το συγκεκριμένο έργο. Ίσως η τέχνη είναι ο τρόπος.

Όπως είναι φυσικό έχουμε αλλάξει πολύ σε αυτά τα σχεδόν 10 χρόνια και για πρώτη φορά τα ελληνόφωνα είναι μέρος αυτής της πορείας. Συνέχεια γράφουμε τραγούδια, έχουμε ήδη γράψει κάποια για το επόμενο και ηχογραφήσει δύο- τρία, που είναι αγγλόφωνα πάλι.

Η θεματολογία ποικίλει, όπως σε κάθε δουλειά μας, από τους Ντε Σαντ και Μπουκόφσκι στο παρελθόν, σε Εμπειρίκο και Βάρναλη τώρα, από τον Πόε στον Καρυωτάκη και από τον Τομ Γουέιτς σε νέους ιδιαίτερους στιχουργούς. Άλλοτε πιο σκοτεινά και μελαγχολικά και άλλοτε πιο ερωτικά. Μερικά πιο εσωτερικά ποιήματα όπως η «Μοναξιά» του Λαπαθιώτη και άλλα πιο σκληρά όπως «Του Θηρίου» του Σαχτούρη. Μελοποιήσαμε και πεζά κείμενα όπως την «Αποχαιρετιστήρια επιστολή» του Καρυωτάκη και αποσπάσματα από τον «Μέγα Ανατολικό» του Εμπειρίκου σε ντουέτο με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Όλα τα παραπάνω είναι σπουδαία ποιήματα δημιουργήματα Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν αφήσει τη δική τους ιστορία, και εμείς προσπαθήσαμε να τα μελοποιήσουμε με ήθος, αγάπη και απλότητα.

Στα περισσότερα τραγούδια συμμετέχει στο Τσέλο ο βασικός μας συνεργάτης Σταύρος Παργινός, ενώ ο ήχος εμπλουτίζεται με ιδιαίτερους καλεσμένους σε πολλά από τα τραγούδια με Άρπα, Θέρεμιν, Σαξόφωνο, Κλαρινέτο, Περσικό Βιολί, Μαντολίνο και Σοπράνο Φωνητικά.

Για πρώτη φορά έχουμε και δύο ορχηστρικά που φωτίζουν μία ακόμα πλευρά μας. Άλλες διασκευές στον νέο μας δίσκο είναι τα «Στην Κ» του Π. Σιδηρόπουλου και «Ταυτότητα» σε πρώτη ερμηνεία του Μαρίνου, των Ιατρόπουλου / Δανίκα. Όταν κάποιο τραγούδι μας αγγίζει, το προσπαθούμε και πάνω από όλα το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.

Είμαστε χαρούμενοι που για το εξώφυλλο μας έδωσε ο σπουδαίος Γιώργος Ρόρρης αυτό το έργο του.

Θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους να ξεπεράσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτή την δύσκολη περίοδο. Ελπίζουμε πως η δουλειά μας θα αγγίξει έστω και λίγο τις ψυχές τους».

OPERA CHAOTIQUE

Γιώργος Τζιουβάρας, Χρήστος Κουτσογιάννης