Καρατόμησαν τους τρεις αρχισυντάκτες στην TV100 της Θεσσαλονίκης

Καρατόμησαν τους τρεις αρχισυντάκτες στην TV100 της Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Ενδέχεται να υπαγορεύονται από κίνητρα που έχουν εκδικητικό χαρακτήρα», αναφέρει η ΕΣΗΕΜ-Θ σε ανακοίνωσή της.

26 Ιανουαρίου 2021

Το θέμα προέκυψε πριν μερικές ημέρες όταν ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Γιάννης Κεσσόπουλος, πρότεινε αιφνιδιαστικά την αντικατάσταση τριών πολύ έμπειρων δημοσιογράφων, δύο εκ των οποίων μέλη του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών. Αξιοσημείωτο ότι μία εκ των τριών είχε διεκδικήσει τη θέση, όταν προκηρύχθηκε και στη συνέχεια κατέφυγε στη δικαιοσύνη για τον τρόπο επιλογής.

Αξιοσημείωτο ότι το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης που διαχειρίζεται τα δημοτικά μέσα με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου ενέκρινε την πρόταση αντικατάστασης των τριών στην TV100 (στη φωτογραφία η Μαρία Μουστάκα από το Δελτίο Ειδήσεων).

Ακολούθησε την περασμένη Δευτέρα ένα Δημοτικό Συμβούλιο όπου καταγράφηκε θύελλα αντιδράσεων στην αιφνιδιαστική αυτή απόφαση.
Με κοινή τους ανακοίνωση, 21 δημοτικοί σύμβουλοι όλου του πολιτικού φάσματος της αντιπολίτευσης, ζητούσαν να ανακληθεί η απόφαση για παύση από τα καθήκοντά τους των τριών αρχισυντακτών που έγινε «για αδιευκρίνιστους λόγους». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «οι τρεις καταξιωμένοι και μαχητικοί δημοσιογράφοι είναι: η Βιβή Ανδρίτσου, η Ειρήνη Τσαρούχα και ο Νίκος Φωτόπουλος. Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η διοίκηση του κ. Ζέρβα προέβη σε αυτή την απόφαση χωρίς να προηγηθεί καμία κρίση ή έστω κάποια γραπτή προειδοποίηση για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ εκκρεμεί και δικαστική απόφαση της μιας εκ των τριών».

Σύμφωνα με τους 21 συμβούλους, «η απόφαση αυτή της διοίκησης εγείρει ερωτήματα για αυταρχικές συμπεριφορές. Εμφανίζεται ως δίωξη. Αυτό βλάπτει το προφίλ και το κύρος της ΤV100». Καλούν μάλιστα, τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα «να ανακαλέσει αυτή την απόφαση και να διερευνήσει το ενδεχόμενο να διατηρήσουν τη θέση τους οι τρεις δημοσιογράφοι, αφού και το πρόγραμμα της TV100 έχει διευρυνθεί. Αυτό θα έσβηνε και τις υπόνοιες της εσωτερικής διαμάχης και των εκδικητικών διώξεων».

Για το θέμα τοποθετήθηκε η Ένωση Συντακτών, που είχε ζητήσει «πάγωμα» της απόφασης, αίτημα το οποίο απερρίφθη.

Κατόπιν αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που έγινε για τις επιλογές αρχισυντακτών στην Δημοτική Τηλεόραση TV100 επισημαίνει τα εξής:
«Πάγια αρχή της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι ότι η Ένωση δεν συνδιοικεί σε οποιοδήποτε ΜΜΕ και ότι σέβεται απολύτως το δικαίωμα κάθε διεύθυνσης να αποφασίζει για τα καθήκοντα που θα αναθέτει στους εργαζόμενους, εφόσον τηρούνται οι αρχές της νομιμότητας, προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματά τους και ακολουθούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ σέβεται τις επιλογές της ΔΕΠΘΕ για την τοποθέτηση νέων αρχισυντακτών, που είναι μέλη της.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ διατυπώνει την ανησυχία της για τον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο αντικαταστάθηκαν τρεις αρχισυντάκτες, μέλη της Ένωσης, και για το ενδεχόμενο να υπαγορεύεται η συγκεκριμένη ενέργεια από κίνητρα που έχουν εκδικητικό χαρακτήρα.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει κάθε απόπειρα να απαξιωθεί το έργο οποιουδήποτε δημοσιογράφου στα Δημοτικά ΜΜΕ».