«Οι γυναίκες που εμφανίζονται στα τραγούδια είναι εδώ να διεκδικήσουν την ελευθερία τους, την ανεξαρτησία τους, την αξιοπρέπειά τους»

«Οι γυναίκες που εμφανίζονται στα τραγούδια είναι εδώ να διεκδικήσουν την ελευθερία τους, την ανεξαρτησία τους, την αξιοπρέπειά τους»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι ΑΛΚΜΑΝ, μιλούν στο loaded.gr, με αφορμή το νέο τους δίσκο «Ξανά και Ξανά»

24 Ιουνίου 2021

Πριν λίγες ημέρες, οι ΑΛΚΜΑΝ, το συγκρότημα που αγαπήσαμε μέσα από τα live, κυκλοφόρησε το δεύτερο album του με τίτλο «Ξανά και Ξανά». Ήχος πιο εξελιγμένος με τον οποίο μας είχαν συστηθεί το 2016 και με δέκα νέα τραγούδια και μία διασκευή στο ηπειρώτικο παραδοσιακό «Σουλιώτες».

Κάθε τραγούδι έχει να αφηγηθεί και μια ιστορία την οποία όπως λένε και οι ίδιοι αντλούν «από την ποιητική συλλογή που λέγεται "καθημερινότητα", από τον κύκλο κοινωνικοπολιτικών εκπομπών "φασισμός, ρατσισμός και ανισότητες παντού γύρω μας στον κόσμο».

Στην Αφροδίτη Παπακαλού

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε ο νέος σας δίσκος με τίτλο «Ξανά και Ξανά». Τι έχει αλλάξει από το «Στην πόλη ανήκω»;

Άλλαξαν πράγματι πολλά. Ο πρώτος μας δίσκος αποδείχτηκε για μας ένα εισιτήριο για τον μαγικό κόσμο της μουσικής: μας πήγε να παίξουμε σε σπουδαίες σκηνές, μας έβγαλε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, μας γνώρισε και μας επέτρεψε να συνεργαστούμε με πολλούς σπουδαίους ανθρώπους της ελληνικής μουσικής και, φυσικά, μας σύστησε στο μουσικόφιλο κοινό του τόπου μας.

Η πορεία αυτή, κοντά έξι χρόνια, μας άλλαξε αναμφισβήτητα, έσφιξε τον ήχο μας, μεγάλωσε την αυτοπεποίθησή μας, αλλά και ξεκαθάρισε τη θολή εικόνα που είχαμε για το "πώς παίζεται το παιχνίδι".

Τα σημαντικά πάντως, έμειναν, ευτυχώς, ίδια: η σύνθεσή μας παραμένει σταθερή - με σύνθημα το "όλοι αναντικατάστατοι", η όρεξή μας για παίξιμο αμείωτη, η παρέα μας καλύτερη από ποτέ!

Τι συναντάμε στο album;

Το "Ξανά και ξανά" είναι ένα δίσκος με δέκα νέα τραγούδια και μία διασκευή, τους "Σουλιώτες", ένα άγνωστο, παλιό, σουλιώτικο τραγούδι τοποθετημένο στη σημερινή μουσική και κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα.

Επίσης, εδώ είναι και ο "Καναπές", ένα τραγούδι που κυκλοφορήσαμε, συμβολικά, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Είναι μια πολύχρωμη δουλειά, γραμμένη με πολύ κέφι και όρεξη από όλους μας.

Ταυτόχρονα, είναι και μια προσπάθεια να οδηγήσουμε το γκρουπ ένα βήμα πέρα από τον πρώτο δίσκο, πατώντας στον ήχο στον οποίο κατασταλάξαμε τότε, χωρίς όμως να επαναληφθούμε.

Τα τραγούδια πότε άρχισαν να γράφονται;

Δοκιμάζουμε καινούρια τραγούδια διαρκώς, κάποια από αυτά τα παλεύουμε έξι - εφτά χρόνια, στις πρόβες, αλλά και στις συναυλίες, σε πραγματικές συνθήκες. Προσπαθούμε να ηχογραφούμε τα κομμάτια αφού τα έχουμε παίξει ζωντανά και με διάφορες ενορχηστρώσεις και ιδέες.

Αλλά και στο στούντιο μας πήρε πολύ χρόνο, έχουμε δύο χρόνια που μπήκαμε στο στούντιο, ήρθαν και οι καραντίνες... Ευελπιστούμε ο τρίτος δίσκος να έρθει γρηγορότερα.

Έχουμε όμως και τις συμμετοχές της Μαρίας Παπαγεωργίου και του Δημήτρη Μυστακίδη. Θα μας πείτε πώς προέκυψαν;

Με τη Μαρία βρεθήκαμε στα live: πήγαμε εμείς στα δικά της, ήρθε κι εκείνη μια φορά να μας δει, μαζί με τους Usurum και έτσι γνωριστήκαμε. Από την αρχή υπήρχε μια αμφίδρομη συμπάθεια μεταξύ μας, που τελικά οδήγησε στο "Μου μίλησε ένα γιασεμί", το οποίο και είναι μια μαγική στιγμή του δίσκου.

Ο Δημήτρης, αποδέχτηκε, αρχικά τη πρότασή μας να κατεβούμε μαζί στο Summertime της ΕΡΤ το 2017 κι από τότε ο δρόμος μας ρίχνει ολοένα πάνω του. Την "Ντίνα" την απογείωσε, την έκανε εντελώς δικιά του και τελικά, αυτή η συνεργασία φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή: θα μας δείτε παρέα αρκετά συχνά στο μέλλον, ταιριάξαμε.

Σε αυτό το album στη θεματολογία των στίχων συναντάμε γυναίκες. Ποιες γυναίκες είναι αυτές και γιατί κάνατε αυτήν την επιλογή;

Ο δίσκος αυτός έχει πράγματι ένα ισχυρό γυναικείο πρόσωπο, χωρίς αυτό να σημαίνει, πάντως, ερωτικά τραγούδια, όπως θα φανταζόταν κάποιος. Τα κορίτσια, οι κοπέλες, οι γυναίκες που εμφανίζονται στα τραγούδια είναι εδώ να διεκδικήσουν την ελευθερία τους, την ανεξαρτησία τους, την αξιοπρέπειά τους, πέρα από την διαφορετικότητα του φύλου τους, πέρα από στερεοτυπικά σχήματα: Η "Μποργιανιώτισσα" είναι μια εργάτρια στα καπνά της Δράμας, που σπάζει και πασταλιάζει τα φύλλα του καπνού, αλλά στρίβει κι ένα τσιγαράκι.

Η "Ντίνα" είναι η ανέμελη, αδέσμευτη, ακούραστη για περιπέτειες γυναίκα, την οποία ακόμα κι αν τολμήσουμε να την κακολογήσουμε (που δεν νοικοκυρεύτηκε όπως θα "έπρεπε") στο βάθος τη ζηλεύουμε.

Η "Ηλιαχτίδα" είναι ένα κορίτσι που λάμπει και φωτίζει τον κόσμο γύρω της, καθώς συνειδητοποιεί πως όλα στη ζωή της μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, καμία μοίρα, κανένα πεπρωμένο.

Τέλος, το "Γιασεμί" είναι η γυναίκα μέσα στο γάμο, η οποία αρνείται να είναι "μια σπουδαία γυναίκα, πίσω από έναν σπουδαίο άντρα", αρνείται την τυπική φροντίδα του συντρόφου της και διεκδικεί την ουσιαστική προσοχή του, πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως σύζυγό του.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους Αλκμάν;

Πρώτον, πως είμαστε αχώριστοι, αν λείπει κάποιος ή κάποια, κάτι σοβαρό έχει συμβεί. Δεύτερον, πως παίζουμε μονάχα για τη χαρά του παιξίματος και της μαγικής ατμόσφαιρας της συναυλίας/γλεντιού. Στους δίσκους μας ακούς ένα μουσικό στιγμιότυπο της μπάντας, στο live θα δεις ποιοι είμαστε στα αλήθεια. Τέλος, πως η φήμη ότι ο Κυριάκος φτάνει πάντα τελευταίος στις πρόβες είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Από πού αντλείτε έμπνευση για τις μουσικές σας ιστορίες;

Από την ποιητική συλλογή που λέγεται "καθημερινότητα", από τον κύκλο κοινωνικοπολιτικών εκπομπών "φασισμός, ρατσισμός και ανισότητες παντού γύρω μας στον κόσμο", από την σειρά επιστημονικής φαντασίας "η ζωή στην Ελλάδα του 21ου αιώνα" και από τις συζητήσεις μας στον κλειστό καλλιτεχνικό κύκλο "ένα κορίτσι και πέντε αγόρια έφτιαξαν συγκρότημα για να πίνουν μπύρες στις πρόβες".

Σχέδια για live υπάρχουν;

Τα πράγματα είναι δύσκολα, θα αργήσει να συνέλθει ο χώρος της μουσικής από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ευελπιστούμε να κάνουμε μια παρουσίαση δίσκου το Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Οι βόλτες μας στην επαρχία (που τόσο αγαπάμε) θα πρέπει να περιμένουν μάλλον...

Ακούγεται, πάντως, πως μες στο καλοκαίρι θα κάνουμε κάποιες έκτακτες συμμετοχές σε κάποιες σούπερ συναυλίες, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε τίποτε.

Αν σας ζητούσαμε να περιγράψετε με ένα στίχο το φετινό καλοκαίρι, ποιος θα ήταν αυτός;

Ήλιε ήλιε αρχηγέ,

δωσ' το σύνθημα εσύ

κι η χαρά θα αναστηθεί

Ο νέος δίσκος των ΑΛΚΜΑΝ με τίτλο "Ξανά και ξανά" από την Fishbowl Music Tank.

Την Παρασκευή 25 Ιουνίου, οι ΑΛΚΜΑΝ μαζί με τους Ρεβάνς θα εμφανιστούν στο μικρό θεατράκι της νέας δημοτικής βιβλιοθήκης στο Χαϊδάρι