Ο ποιητής (και όχι πολιτικός) Τηλέμαχος Χυτήρης

Ο ποιητής (και όχι πολιτικός) Τηλέμαχος Χυτήρης
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα - Τρίτη 4 Ιανουαρίου, ΕΡΤ2,ώρα: 20:30.

02 Ιανουαρίου 2022

Από την Κέρκυρα με την σπουδαία πνευματική παράδοση, στην ταραγμένη Αθήνα του 114 και της Νεολαίας Λαμπράκη, και στη συνέχεια οι σπουδές στην Ιταλία. Η δικτατορία τον βρήκε φοιτητή στην Ιταλία. Ανήκε τότε σε μία οργάνωση που φυγάδευε στο εξωτερικό Έλληνες κυνηγημένους.

«Στα χρόνια λοιπόν εκείνα, κάποια στιγμή μεταξύ αγώνων κατά της δικτατορίας, σπουδών, και εργασίας, στο σπίτι που καθόμουν με έναν άλλο συμφοιτητή, εκεί στις μοναξιές, άρχισα να γράφω κάποιες σκέψεις, κάτι στοχασμούς που είχα γύρω από τα θέματα, και μετά κατάλαβα ότι αυτό που γράφω είναι ποιητικό και μ' άρεσε κι έτσι ασχολήθηκα πιο επισταμένα... Και το αποτέλεσμα είναι ότι έγραψα μια συλλογή από ποιήματα».

Έγραφε ποίηση, άλλοτε πετώντας κι άλλοτε περπατώντας. Κάποια στιγμή έστειλε κάποια ποιήματα από τη Φλωρεντία στην Αθήνα, στην Νανά Καλιανέση, στον «Κέδρο». Το 'χε σχεδόν ξεχάσει, όταν πήρε ένα γράμμα της που έλεγε ότι οι συνεργάτες του εκδοτικού οίκου τα διάβασαν και τα ενέκριναν. Και συνεργάτες ήταν ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος…

Το 1989 ορίζεται εκπρόσωπος του Ανδρέα Παπανδρέου στα ΜΜΕ. Έκτοτε, ο Τηλέμαχος Χυτήρης παραμένει στενός συνεργάτης του έως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του (1996).

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης